TILBAKE TIL SVERIGE: Landslagsback Jonas Holøs har fire sesonger bak seg i SHL, og drar nå tilbake til Sverige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TILBAKE TIL SVERIGE: Landslagsback Jonas Holøs har fire sesonger bak seg i SHL, og drar nå tilbake til Sverige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Holøs drar til Sverige

Jonas Holøs (27) er klar for Färjestad.

Oslo (TV 2): 27-åringen fra Sarpsborg stod uten kontrakt etter at han avsluttet oppholdet i KHL-klubben Lokmotiv Yaroslavl i vår, men nå har han signert en kontrakt med Färjestad på 1+1 år. 

Mandag kveld bekrefter de at Holøs er klar for Karlstad-klubben.

– Fra den dagen jeg forlot Färjestad så har jeg hele tiden kjent at her vil jeg spille igjen. Nå når det er klart, så kjennes det helt topp, sier Holøs til klubbens hjemmesider.

– Han er en veldig bra toveisspiller som har en stor motor og som går i tung trafikk. At han i tillegg er en spiller som ønsket å komme igjen gjør at man blir litt lykkelige, faktisk. Det beviser at de tror på hva vi gjør og at Färjestad BK er en fin klubb å spille hockey i, sier treneer Tommy Samuelsson.

Tidligere mandag fortalte Holøs til TV 2 at karriéren ville fortsette i Sverige, men at det var to alternativer.

– Det blir Färjestad eller Linköping. Det er fordi de har hatt tro på meg, og har ventet på meg helt til nå. Jeg har ventet på et tilbud fra NHL, men her om dagen fikk jeg vite at den muligheten eventuelt ikke vil by seg før neste sommer, sier han til TV 2.

Holøs har fire sesonger bak seg i den svenske eliteserien, med to sesonger i nettopp Färjestad fra 2008-2010 og Vaxsjö fra 2011-2013.

Den tidligere klubben har vært favoritten.

– Vi får se hvem som kommer med det tilbudet som passer meg best, og hva som ligger i hele totalpakka. Hvis begge etterkommer mine krav skal jeg innrømme at Färjestad har en liten fordel, sier han. 

Med en retur til Färjestad, blir han lagkamerat med både Ole-Kristian Tollefsen, Martin Røymark og Lars Haugen.

Marius Holtet er også under kontrakt med klubben, men har ikke spilt ishockey etter en hodeskade i desember 2013.

Hadde samtaler med NHL-klubb
Holøs forteller at det var Sidney Crosbys klubb Pittsburgh Penguins som var på banen etter VM i mai, men at det aldri kom noe konkret tilbud.

– Det var samtaler med agenten min og Pittsburgh, men det ble aldri noe mer enn det. De har gitt med indikasjoner på at det er muligheter etter neste sesong, men jeg tør ikke å håpe. De sier ofte det du vil høre, uten at det nødvendigvis ligger noen sannhet i det. De har sagt at jeg ikke skal gi opp håpet, men det er mye prat, sier sarpingen.

27-åringen vet hva han snakker om, for i 2010/2011-sesongen fikk han 39 kamper for Colorado Avalanche. Det ble likevel et tøft år, og østfoldingen ble sendt ned til farmerlaget Lake Erie Monsters der han spilte 17 AHL-kamper.

SHL har en klausul i ligaen som gjør at dersom det skulle dukke opp et NHL-tilbud for Holøs kan han frigjøres fra kontrakten i Sverige. Dette trenger ikke å inngå i hans personlige kontrakt.

Rett etter VM i Tsjekkia i mai signerte Andreas Martinsen en ettårs-kontrakt med nettopp Colorado Avalanche, og høstet mange råd hos Holøs.

– Jeg har snakket litt løst med Jonas, men jeg vet at han er en type jeg alltid kan snakke mer med hvis det er noe jeg lurer på, sa Martinsen til TV 2 i april.

Ferdig med Russland
Holøs var lenge usikker på om han skulle fortsette karrieren i Russland, men siden han ventet på tilbudet fra NHL sa han også fra seg muligheten til å dra tilbake til KHL.

– Jeg satt meg en minimumssum for å fortsette i Russland, og det fikk jeg ikke. Da er det ikke verdt det å være der borte. Det er mye mer tilrettelagt for en eventuell jobb utenom også i Sverige, og siden jeg ventet så lenge ville de russiske lagene sette laget før jeg kunne gi noe svar, forklarer han.

Holøs regnes som Norges beste back, og har fått mest istid av samtlige spillere de siste verdensmesterskapene og OL-turneringene.

Neste gang landslagsgutta samles er under Mats Zuccarello Aasens veldedighetskamp i Stavanger fredag 19. juni, som sendes direkte på TV 2 Sportskanalen.