ROT: Flere spillere TV 2 har snakket med sier at de har måttet mase på lønningene i Vålerenga. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ROT: Flere spillere TV 2 har snakket med sier at de har måttet mase på lønningene i Vålerenga. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vålerenga-spillere hevder de måtte vente én måned på lønn

– Det er uprofesjonelt, sier TV 2s hockeyekspert.

Oslo (TV 2): Flere Vålerenga-spillere forteller til TV 2 at de selv måtte etterlyse utbetaling av både lønn og bonus forrige sesong.

Bonusutbetalingene skal ifølge spillerne være en direkte følge av økte inntekter etter TV-suksessen «Iskrigerne».

Serien ga klubben en sterk publikumsøkning forrige sesong, og direktør Jan Tore Kjær har bekreftet et rekordhøyt sponsorbudsjett foran neste sesong. 

Han mener situasjonen ikke er annerledes enn tidligere. 

– Alle spillerne har utbetalt lønn på forskjellige dager, og på grunn av likviditet har det jo skjedd at noen har fått utbetalt lønn noen dager for sent. Men det er jo ikke noe nytt. De eneste som klarer å betale alle på dagen er Stavanger Oilers, mener VIF-direktøren til TV 2. 

– Så du mener det har ikke skjedd at noen måtte vente en måned på lønn?

– Det har jeg ikke full kontroll over. Det er som sagt ikke noe annerledes enn tidligere, og det høres merkelig ut for min del. Det er ingen spillere som har kommet til oss og sagt at det har vært noe problem, hevder Kjær. 

– Sponsorbudsjettet har økt, og publikumsinntektene har økt. Skal dere rydde opp til neste sesong da?

– Vi jobber målrettet for å bli bedre på alt, sier Kjær. 

– Kjennetegner ikke en toppklubb
Til tross for økte inntekter skal flere spillere ha måttet vente i over én måned på lønninger, selv om de nå har fått det de har krav på. 

TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm mener det er uprofesjonelt. 

– Hvis dette stemmer, er det ikke noe som kjennetegner en toppklubb. Det er uromomenter, og jo eldre du blir jo mer avhengig er du å få pengene dine til avtalt tidspunkt. De har heller ikke hatt det dyreste laget, og når ledelsen roper høyt om at pengene renner inn etter «Iskrigerne» bør de som faktisk er ansatt også merke det, sier han. 

Spillerne TV 2 har vært i kontakt med mener det økonomiske rotet har pågått over en lengre periode, og gjør at klubben ikke lenger er like attraktiv for spillere.

TV 2s ishockeyekspert Bjørn Erevik mener det ligger noe i det. 

– Hvis du har ambisjoner om å ligge helt i toppen i norsk hockey, må du være profesjonell. Så økonomisk uforutsigbarhet kan være med på å påvirke valget til spillere. Ikke bare høyere lønninger, sier han. 

Tynn spillerstall
Vålerenga har mistet flere norske spillere i løpet av sommeren, blant andre Daniel Sørvik som drar til Sveits, Andreas Stene drar til svenske Mora, Stefan Espeland går til rivalen Lørenskog og Sondre Olden er ferdig med låneoppholdet fra svenske Brynäs.

Mens klubber som Lørenskog, Frisk Asker, Sparta og Storhamar nesten har fylt opp laget, og Stavanger Oilers har den norske stammen på plass, har Vålerenga kun hentet Martin Laumann Ylven til klubben i sommermånedene.

Dette er Vålerengas spillertropp pr. dags dato:

Målvakter:
Steffen Søberg og Glenn Jensen

Backer:
Brede Csiszar, Erik Follestad Johansen, Tim Mørk, Tallak Lyngset og David Bräck

Løpere:
Jørgen Karterud, Mathias Trygg, Martin L. Ylven, Jonas Oppøyen, Filip Gunnarsson, Tobias Lindström, Jonas Knutsen, Rasmus Juell, Thomas Olsen og Colin Spaberg Olsen.

Dahlstrøm tror at Vålerenga vil slite kommende sesong, som blir Shampos siste som hovedtrener i klubben. 

– Vålerenga har ikke tatt de samme stegene som mange andre klubber de siste sesongene, og misset forrige sesong. De gikk ut i Champions Hockey League med en alt for tynn stall, og med drahjelp fra «Iskrigerne» skulle man tro at de ha et større grunnlag for å stille styrket denne sesongen – også er det i utgangspunktet verre stilt. Da driver de med noe som ikke er bra. Jeg tror Vålerenga kommer til å slite med å stille et slagkraftig mannskap denne sesongen. De må sette laget tidlig, for å kjøpe tre julestjerner er dårlig butikk, sier Dahlstrøm.  

Oslo-klubben har résignert tre svensker, noe som betyr at de kun kan hente fire utlendinger til. Med tanke på hvor mange norske spillere som har forsvunnet tror også Erevik er klubbens hovedproblem. 

– De har mistet mange norske spillere, og det er få norske spillere igjen som de kan erstattes med. Det betyr at de må erstatte med utlendinger. De har mistet fire bærebjelker blant norske spillere, som det er vanskelig å erstatte. Hvis de ikke skulle få tak i norske backer, må de erstattes med to utlendinger, og da er det bare to plasser igjen, påpeker han. 

Morten Ask er én av de norske spillerne som forsatt ikke har skrevet ny kontrakt, og TV 2 vet at han blant annet har vært i dialog med Lørenskog.

Kjær mener derimot at situasjonen ikke er like tung. 

– Vi er i forhandlinger med en back til, men vi har tapt norske spillere fordi vi ikke klarer å konkurrere på lønninger. Hvis Ask og Olden også forsvinner, må vi bare produsere nye norske spillere. Vi er i en spesiell situasjon nå der Jordal skal rives om ett år og seks måneder, og vi må tenke på hvilke forpliktelser vi skal inngå over tid, sier han.