Frykter dødsfall etter overdoser med syntetisk cannabis

Stadig flere unge handler syntetisk cannabis på nett. Sykehusene får inn flere tilfeller av hjerteproblemer og psykoser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare de siste månedene har Sørlandet sykehus i Kristiansand mottatt flere ungdommer med hjerteproblemer eller psykose etter at de har inntatt syntetisk cannabis. Stoffet er 100 ganger sterkere en vanlig cannabis, og i verste fall dødelig. Likevel er det svært enkelt å få tak i. 

Stoffet ser ut som poser med sukkertøy, og kan enkelt handles på nett fra gutte- eller pikerommet. Stoffet kommer rett hjem i postkassa.

Ble fullstendig paranoid

TV 2 har møtt en ung kvinne fra Sørlandet som pleide å ruse seg på vanlig cannabis.

BLE REDD: Det føles nærmest som du skal dø, sier kvinnen som ønsker å være anonym. Foto: TV 2
BLE REDD: Det føles nærmest som du skal dø, sier kvinnen som ønsker å være anonym. Foto: TV 2

Allerede første gang hun prøvde syntetisk, ble hun nærmest psykotisk.

– Det føles nærmest som du skal dø, det styrer alt i kroppen, og når du da blir paranoid på toppen av alt, så kan du egentlig bli redd for naboen hvis det er det om å gjøre, sier jenta som ønsker å være anonym til TV 2.

– Du kan egentlig bli redd for hva som helst.

BESTILLES PÅ NETT:Den livsfarlige syntetiske cannabisen kan lett bestilles i det som ser ut som vanlige nettbutikker, og kommer i godteriliknende poser.
BESTILLES PÅ NETT:Den livsfarlige syntetiske cannabisen kan lett bestilles i det som ser ut som vanlige nettbutikker, og kommer i godteriliknende poser.

For i posene er det urter og blader sprøytet med kjemiske stoffer som gir en marihuana- eller hasjlignende rus. Stoffet kan også komme som pulver eller i flytende form.

Kan gi langvarige psykiske problemer

Overdoser av syntetisk cannabis kan føre både til varige psykiske problemer eller dødsfall. Ved Sørlandet sykehus i Kristiansand har de sett overdoser på nært hold

– Fordi den syntetiske er så vanskelig å dosere, er det en større risiko for å at de får for mye i seg, og får en overdose, sier Dorte Rasmussen. Hun er leder for avdeling for Avhengighet og rus ved Sørlandet Sykehus Kristiansand (SSK).

– De kan også bli psykotiske. Mange av dem sliter psykisk i lang tid, og noen blir aldri friske igjen.

KRYPER PÅ GATA: På nettet ligger flere videoer som viser hvor skrekkslagne mennesker som har inntatt syntetisk cannabis kan bli.
KRYPER PÅ GATA: På nettet ligger flere videoer som viser hvor skrekkslagne mennesker som har inntatt syntetisk cannabis kan bli.

Hun understreker at syntetisk cannabis ikke inneholder et naturlig psykosehemmende stoff som naturlig cannabis gjør, og at det derfor er ekstra stor sjanse for å få psykiske problemer.

Kan gi ungdom hjerteinnfarkt

Flere unge på Sørlandet har fått hjerteproblemer etter å ha inntatt syntetisk cannabis.

– Her i Kristiansandsområdet så hadde vi i vår tre-fire ungdommer som havnet på sykehuset på grunn av hjerteproblemer rett og slett, sier leder av Norsk narkotikapolitiforening Agder, Geir Tveit, til TV 2.

Også Håvard Berge som er koordinator for Hasjavvenning i Kristiansand kommune,  har opplevd flere tilfeller hvor unge mennesker har fått overdoser av syntetisk cannabis.

FARE FOR OVERDOSER: Dorte Rasmussen er leder for avdeling for avhengighet og rus ved Sørlandet Sykehus. Foto: TV 2
FARE FOR OVERDOSER: Dorte Rasmussen er leder for avdeling for avhengighet og rus ved Sørlandet Sykehus. Foto: TV 2

– Det er jo så farlig at du kan dø av det, sier Berge.

Han forklarer at man år økt hjerterytme og økt puls.

– Du kan rett og slett da få et hjerteinfarkt som ungdom, sier han.

Skjønner ikke at noen tør

Den tidligere rusbrukeren TV 2 har snakket med har også hørt om ungdommene som havnet på sykehus etter å ha fått i seg for store mengder. Hun kjenner også til andre tilfeller, og er skremt over hvor lett det er å overdosere stoffet.

– Bare tanken gjør meg veldig, veldig redd, og jeg skjønner egentlig ikke at noen tør å bruke det det for å være ærlig.

Som en hvilken som helst nettbutikk

Både politi og tollvesen er på stadig jakt etter syntetisk narkotika.

– Det er lett å få tak i og mye av det kommer via posten. Det bestilles på nettet, og da er det å gå inn å handle som om du er i en hvilken som helst annen nettbutikk, forteller Hans Jørgen Beckmann som er leder for URO og narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

– Vi ser jo at det er flere og flere som tar inn både vanlig narkotika og syntetisk narkotika via posten, sier Beckmann til TV 2.

Ettersom politiet er blitt mer oppmerksomme på denne innførselsmetoden fører det til at posten blir sjekket stadig oftere.

Selges med "leveringsgaranti"

Tollvesenet som har ansvar for å sjekke posten som kommer fra utlandet, og de finner stadig pakker med forskjellige typer syntetisk narkotika.

– Det kommer mye fra England, men det kommer også fra andre land, sier rådgiver i Tollregion sør, Gro Lene Strand.

– Hvis vi beslaglegger noe, kommer det bare en ny forsendelse. Det er en sånn "leveringsgaranti" fra nettstedene.

For det er slik at flere av nettstedene tilbyr å erstatte stoff som blir beslaglagt av tollvesenet eller politi, helt uten ekstra kostnader for den som har handlet.

 – Dette er en kynisk industri, absolutt, sier Strand.

Overdosedødsfall i Norge

Usikkerheten knyttet til produksjon gjør fortsatt kan være laget på skitne laboratorier hvor andre stoffer kan smitte over, så man vet ikke hva man får.  Det kan også variere i styrke og det er dermed  ekstremt lett å overdosere.

-Stoffet som tas inn er veldig potent, så 0,5 til 1 gram, kan være nok til 200 rusdoser for eksempel, sier Hans Jørgen Beckmann i politiet.

-Så det har vært overdosedødsfall på syntetisk.

-Her i Norge?

-Ja, det har det vært her i Norge også.

Avhengigheten verst

Jenta fra Sørlandet ruser seg ikke lenger, hun tør ikke. En kamerat gikk i bakken av en overdose syntetisk cannabis. Ingen hjalp ham.

-Man blir jo redd, for man skjønner jo at det er alvorlig, at det er galt og at personen har fått for mye, forteller hun.