– Jenta ble voldtatt og giftet bort til voldtektsmannen

Husker du "Thea" (12) som skulle giftes bort til Geir (37)? Nå forteller hun hvordan det var å møte ekte barnebruder i Zimbabwe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plan Norge vakte stor oppsikt da de i fjor høst arrangerte et symbolsk bryllup for 12 år gamle Thea og 37 år gamle Geir.

Heldigvis ble bryllupet stoppet i siste liten.

Sterkt inntrykk

Nå har Thea (12), eller Maja som hun egentlig heter, vært i Zimbabwe for å møte ekte barnebruder.

– Jeg ville treffe jentene jeg har prøvd å hjelpe. Jeg prøvde å få et innblikk i hvordan de lever og hvordan hverdagen deres ser ut, forteller hun til God morgen Norge.

For tolvåringen var det nesten ubegripelige skjebner som møtte henne.

– Jeg møtte spesielt tre jenter som gjorde veldig sterkt inntrykk på meg. Den ene jenta ble voldtatt og deretter giftet bort til voldtekstmannen. Den andre jenta ble voldtatt og gravid. Barnet døde under fødselen, og hun fikk store skader på kroppen. Den tredje jenta ble voldtatt, men slapp å bli giftet bort.

Alle jentene var på hennes egen alder, noe som var vanskelig å ta innover seg for tolvåringen.

– Det blir uvirkelig å tenke at det kunne vært meg. Dette er så feil at jeg klarer ikke tenke at det kunne vært kusinen min eller min egen mor, sier hun.

Får store konsekvenser

UVIRKELIG: Det var vanskelig å forstå at jentene hun møtte i Zimbabwe faktisk var på hennes egen alder. Foto: TV 2.
UVIRKELIG: Det var vanskelig å forstå at jentene hun møtte i Zimbabwe faktisk var på hennes egen alder. Foto: TV 2.

I år er arbeidet mot barneekteskap temaet for "The Day of the African Child". Denne markeringen finner sted 16. juni hvert år, og er et ledd i å fremme barns rettigheter i Afrika. Generalsekretær i Plan Norge, Kjell Erik Øie, forteller at antall barnebruder er svært høyt.

–  39.000 jenter giftes bort hver eneste dag. Det er så stort antall at det er vanskelig å ta innover seg. Men dette er virkeligheten i verden vår i dag, sier Øie.

Generalsekretæren forteller at framtiden til jentene er mørk hvis de ikke får hjelp i tide.

– En av de mest alvorlige konsekvensene er at de blir tatt ut av skolen og ikke får utdanning. I tillegg er det snakk om små jenter med kropper som ikke er i stand til å føde barn så tidlig, og de blir alvorlig skadet. Så blir de giftet inn i en struktur hvor det er andre mennesker som skal bestemme over livet deres, forteller Øie.

Selv om det er snakk om svært høye tall, mener Plan Norge at det er mulig å fjerne all form for barnebryllup.

– Det vil ta noen år, men det er mulig. I Bangladesh har vi alliert oss med såkalte wedding busters som griper inn og stopper bryllup. I Zimbabwe jobber vi med stammehøvdinger og lokale ledere. Det er ikke hjelp i å få på plass den nasjonale lovgivningen hvis dette skjer på bakgrunn av lokale skikker, sier han.

Ulikt kvinnesyn

Tilbake i Norge sitter Maja igjen med et inntrykk av at kvinnesynet i Norge langt fra er det samme som i andre lang.

– I Zimbabwe er synet på kvinner helt annerledes enn her. Mennene satt bare og så på når kvinnene laget mat. Deres syn på kvinner er ikke bra. Det er greit for gutter å gå på skole, men ikke jenter, avslutter hun.

Maja har nå startet en egen innsamlingsaksjon til Plans Jentefond - for å bidra til å stoppe barnebryllupene.