ARBEIDSLEDIG: Ole Gunnar Solskjær er arbeidsledig og kobles til jobben som ny Basel-trener. Fotballrådgiver og skribent Tor-Kristian Karlsen mener Solskjær ville vært en perfekt mann for det norske landslaget. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ARBEIDSLEDIG: Ole Gunnar Solskjær er arbeidsledig og kobles til jobben som ny Basel-trener. Fotballrådgiver og skribent Tor-Kristian Karlsen mener Solskjær ville vært en perfekt mann for det norske landslaget. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Vil ha Solskjær som landslagssjef

– Høgmo er dyktig, men alt handler om resultater og entusiasme, sier tidligere Monaco-direktør og nåværende rådgiver Tor-Kristian Karlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Solskjær er en garantist for entusiasme og sannsynligvis også for resultater. Det er enkel matematikk, sier Karlsen til TV 2.

Lørdag formiddag kom nyheten om at Ole Gunnar Solskjær (42) skal være aktuell for jobben som Basel-trener.

Tor-Kristian Karlsen, som kjenner fotballen i Mellom-Europa svært godt, var raskt ute på Twitter og uttalte seg om koblingen mellom Solskjær og den sveitsiske toppklubben.

I en av meldingene Karlsen publiserte på Twitter står det følgende:

FOTBALLRÅDGIVER OG SKRIBENT: Tor-Kristian Karlsen har god oversikt over hva som rører seg i Fotball-Europa. Foto: NTB
FOTBALLRÅDGIVER OG SKRIBENT: Tor-Kristian Karlsen har god oversikt over hva som rører seg i Fotball-Europa. Foto: NTB

«Så vidt jeg vet, står imidlertid Young Boys-trener Uli Forte øverst på ønskelisten til FC Basel. Mye tyder på at de lander på Forte.»

– Forte blir sett på som kanskje det største trenertalentet i Sveits. Før han var i Young Boys var han i Grashopper og gjorde det veldig bra der. Nå har han tatt Young Boys til Mesterliga-kvalifiseringen, så han har et veldig godt rykte, utdyper Karlsen overfor TV 2.

– Det vil grense til tjenesteforsømmelse ikke å ansette Solskjær
Ole Gunnar Solskjær har vært mer eller mindre arbeidsledig etter at han ble løst fra kontrakten med Cardiff i september i fjor.

I forbindelse med Cardiff-exiten oppstod det en konflikt mellom den walisiske klubben og Manchester United-legenden, og det siste halve året har Solskjær ligget svært lavt i terrenget.

Tor-Kristian Karlsen sier at når jobben som landslagssjef for Norge en gang blir ledig, bør Solskjær være et klart førstevalg til å ta over.

– Det vil grense til tjenesteforsømmelse ikke å benytte den anledningen til å ansette Solskjær om det virkelig er slik at han er tilgjengelig og interessert, sier Karlsen, som uansett ikke er klar for å avskilte nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo helt ennå.

Men:

– Når alt kommer til alt, handler fotballen om penger, inntekter, ressurser, entusiasmen og resultater. Det er helt åpenbart at Solskjær, med sitt nettverk, ville skapt en langt større entusiasme rundt landslaget enn det som er tilfelle i dag. Greit nok, det kom over 20.000 til Ullevaal for å se Norge spille 0-0 mot Aserbajdsjan. Men hvis Solskjær hadde tatt over, ville vi fått en helt annen «go» rundt landslaget. Det ville lignet på det vi husker fra Drillo-tiden på 1990-tallet.

– Henger Høgmo i en tynn tråd?

– Det vet jeg ikke, men hvis jeg hadde vært styremedlem eller fotballpresident og tenkt strategisk og analytisk hadde jeg tenkt at – ja, Høgmo er dyktig, men nå handler det om inntekter og resultater. Ole Gunnar Solskjær er som sagt en garantist for entusiasme og sannsynligvis også for resultater.

– Får jobben hvis ikke Norge kvalifiserer seg
Etter 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan ligger Norge fortsatt på 3. plass i gruppe H. Men Bulgaria vant sin bortekamp mot Malta og er dermed bare to poeng bak Norge. Neste EM-kvalifiseringskamp for Høgmo og co er borte mot nettopp Bulgaria.

– Solskjær får jobben hvis Norge ikke kvalifiserer seg, det tror i hvert fall jeg. Hvis stillingen som landslagssjef blir ledig, og Solskjær er arbeidsløs, vil det være veldig rart dersom han ikke står soleklart øverst på listen over aktuelle kandidater til å ta over etter Høgmo, sier Karlsen.

Den tidligere Monaco-direktøren er rimelig sikker på at Solskjær kommer tilbake som trener eller manager, men at han nok må innom en mellomstasjon før han igjen kan få sjansen i for eksempel en Premier League-klubb.

– Basel vil være en perfekt mellomstasjon. Basel er noe helt annet enn for eksempel Molde. I Sveits blir man fulgt tettere av både italienske, tyske og franske klubber, mens man i Molde ikke blir så godt lagt merke til. Den norske ligaen er veldig svak, og det hjelper heller ikke at Molde er «Solskjærs klubb».

– Han er ung og ligger foran skjema
– Solskjær er en tidligere toppspiller. Som trener for et lag som Basel vil han få mye oppmerksomhet fra klubber i større ligaer. For tiden er markedet for trenere og managere veldig spesielt. Det virker som at det er litt i vinden å gi sjansen til nye fjes og til unge managere. Det er ingen grunn til at Solskjær ikke skal lykkes, fastslår Karlsen, som mener det er vanskelig å spå om Solskjær en gang blir topptrener eller manager for en storklubb.

– Han er fortsatt ung. Ser man på det han har utrettet, kan man si at han ligger foran skjema. Han har garantert tatt mye lærdom av det som skjedde i Cardiff. Der insisterte han jo blant annet på å ha kontroll over spillerkjøpene. For meg virker det som at mye gikk galt i forbindelse med nettopp det, sier Karlsen, før han fortsetter:

– I en klubb som Basel fungerer det ikke slik. Der er det sjefsspeideren og klubbeieren som bestemmer hvilke spiller som skal hentes. Alle trener ønsker selvsagt å ha stor innflytelse på kjøp, men noen ganger kan det være lurt å ha litt selvinnsikt og vite hva man faktisk er god til. La oss si at Solskjær er veldig god på treningsfeltet, så er det nettopp det han må dyrke. Slik sett kan det jo tenkes at Basel er en perfekt klubb for ham.

Men jobben som Basel-trener tror altså Karlsen at 41 år gamle Uli Forte stikker av med.

– Det meste tyder på det, ja, avslutter Karslen.