Se alle kjolene!

– Wow, for en fantastisk vakker brudekjole, sier vår kjoleekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste ble slått i bakken da Sofia Hellqvist viste frem brudekjolen på vei inn i kirken hvor hun skulle gifte seg med sin prins Carl Philip lørdag.

PÅ VEI TIL ALTERET: Sofia Hellqvist. (FOTO: SCANPIX)
PÅ VEI TIL ALTERET: Sofia Hellqvist. (FOTO: SCANPIX)

– Wow, for en fantastisk vakker brudekjole! Victoria valgte en tradisjonell brudekjole, mens Madeleine gikk for en spesialsydd Valentino-kjole i blonder. Også Sofia har, som Madeleine, stått fritt til å velge hvilken designer hun ønsker, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir, moteblogger og redaktør i nettmagasinet Vixen TV 2.

Valgte svensk brudekjole

Sofia har brukt flere av Kate Middletons favorittmerker, men har også brukt kjoler fra den franske designeren Rouland Mouret og Tadashi Shoji. Derfor ble det spekulert i om hun ville gjøre slik både Madde og Dronning Silvia gjorde, nemlig å velge en internasjonal designer eller motehus på den store dagen.

GIFTET SEG: Sofia Hellqvist og Carl Philip. AFP PHOTO
GIFTET SEG: Sofia Hellqvist og Carl Philip. AFP PHOTO

– Likevel var det ingen stor overraskelse at hun valgte svensk design. Både Ida Sjöstedt, Lars Wallin, Per Engsheden og Göran Alfredsson har vært hete navn når det har vært spekulert i hvem som skal designe Sofias brudekjole. Valget falt på førstnevnte, som står bak flere av Sofias gallakjoler, blant annet den lilla kjolen med tyll hun bar under sin første Nobel-fest. Ida Sjöstedt, som er kjent for sin vakre, feminine og stilsikre design, har selv beskrevet sin egen design som smakfull kitsch, fortsetter Einarsdóttir.

Valgte lange ermer

LANGE ERMER: Sofia Hellqist og Carl Philip i kirka. Foto: Anders Wiklund /TT / NTB scanpix
LANGE ERMER: Sofia Hellqist og Carl Philip i kirka. Foto: Anders Wiklund /TT / NTB scanpix

Sjöstedt kreerer ikke bare eksklusive gallakjoler for kongelige og vakre blondekjoler, hun har også designet for den trendy kleskjeden Monki.

FAMILIE: Madeleine, Chris og lille prinsesse Leonore. (FOTO: SCANPIX)
FAMILIE: Madeleine, Chris og lille prinsesse Leonore. (FOTO: SCANPIX)

– At Sofia valgte Sjöstedt som sin brudekjoledesigner betyr et kjempegjennombrudd for både svensk moteindustri og ikke minst designeren selv. Som mange hadde forventet giftet Sofia seg i blonder slik Prinsesse Madeleine også gjorde. Ikke bare er blonder en trend i motebildet generelt, men også en kongelig trend startet av hertuginne Kate., forklarer hun.

– Både Victoria og Madeleine valgte kortermede brudekjoler, men Sofia valgte lange ermer. Kanskje en slags hommage til Dronning Silvia som giftet seg i en enkel langermet kjole fra Dior. Lange ermer er også en stor trend på brudefronten, se bare på hertuginne Kates vakre Alexander McQueen-kjole fra bryllupet i 2011, legger eksperten til.

Mye pastell

Om gjestene har moteeksperten følgende å si:

– Det er mye pastellfarger og puddertoner på kjolene. Ingen sommer uten. Og det er farger som gjør seg veldig godt i bryllup, spesielt på en dag som dette i et Stockholm badet i solskinn, og ikke minst i et kongelig bryllup, sier Einarsdottir.

– Blått er dessuten en farge som går igjen – og er en av sesongens store trendfarger. Svart er ingen bryllupsfarge, og hvitt er selvfølgelig forbeholdt bruden. Rødt skal man unngå, det signaliserte tradisjonelt at man hadde hatt en affære med brudgommen. 

Les hva moteeksperten synes om gjestene:

Dronning Sonja genbruker kjole

GULT ER KULT: Dronnning Sonja. (FOTO: SCANPIX)
GULT ER KULT: Dronnning Sonja. (FOTO: SCANPIX)
SILVIA I SYRINFARGET KJOLE: Dronning Silvia av Sverige og kong Carl Gustaf. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
SILVIA I SYRINFARGET KJOLE: Dronning Silvia av Sverige og kong Carl Gustaf. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

– Dronning Sonja er som vanlig flink til å bruke kjoler om igjen, og ankom i en gul kjole fra Erik Mortensen som vi har sett henne i flere ganger tidligere. En flott kjole, og et modig valg i et bryllup preget av rosatoner, pudderfarger og duse pastellfarger.

Dronning Silvia med annerledes kjole

– Dronning Silvia ankom i en syrinfarget kjole med asymmetrisk skjæring. Nærmest litt asiatisk inspirerte. En kjole som utvilsomt skiller seg ut fra de øvrige gjestenes duse pastellfarger. Ved første øyekast var jeg ikke superimponert, men nå når jeg ser nærmere på kjolen er den faktisk virkelig vakker, litt annerledes og herlig sommerlig.

Märtha Louise med havfrue-fasong

BLOMSTRETE KJOLE: Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix
BLOMSTRETE KJOLE: Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix
H&M: Kronprinsesse Victoria kom med kjole fra H&M. Her sammen med mannen sin, Daniel. (FOTO: SCANPIX)
H&M: Kronprinsesse Victoria kom med kjole fra H&M. Her sammen med mannen sin, Daniel. (FOTO: SCANPIX)
TRENDY VALG: Märtha Louise og Ari. Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix
TRENDY VALG: Märtha Louise og Ari. Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix

– Prinsesse Märtha Louise ankom i en sølvgrå kjole med broderier med havfrue-fasong - faktisk en av sesongens store trender på brudekjolefronten. Jeg er ikke noen stor fan av denne sesongen, og heller ikke fargen som fort kan bli litt blass. Da synes jeg antrekket under fredagens kongelige vennfest var langt flottere da Märtha Louise ankom i en kjole signert den norske designeren, stylisten og motebloggeren Marthe Kveli Valeberg.

Mette-Marit med modig valg

– Kronprinsesse Mette-Marit ankom i en dusrosa kjole med skjørt med blomsterprint og overdel med tre kvart ermer. Til kjolen bar hun sitt brudediadem, røde stiletthæler og en Valentino-clutch med nagler. Et sommerlig, flott og ikke minst modig valg som viser at Mette-Marit er en ekte moteprinsesse. Skjørtet er superfint, men toppen blir litt kjedelig. Dessuten er ikke passformen på toppen helt optimal. Til tross for at flere moteeksperter håpet at Mette-Marit ville gå for norsk design under fredagens kongelige vennefest i Stockholm valgte Kronprinsessen en sommerlig kjole fra det italienske motehuset Giambattista Valli. Den har hun også brukt tidligere, nærmere bestemt under Dronning Margrethes 75-års dag i København.

Victoria kom i skjørt fra H&M

– Kronprinsesse Victoria valgte en romantisk kjole med duse abstrakte print. Dette må være skjørtet fra H&Ms Conscious Collection-kolleksjon denne sesongen. Spesialkolleksjonen fra H&M har fokus på bærekraftig mote, og er laget i materialer som resirkulert polyester og organisk silke og lin. Så utrolig flott at kronprinsessen ikke bare velger svenske design, men også fra en high street-butikk. For ikke å nevne fra en spesialkolleksjon der bærekraftighet og fremtidens mote står i fokus, avslutter Einarsdóttir.