Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukemeny

God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer, se innslagene  og la deg inspirere!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag: Sommerens beste sjokoladekake

Liten langpanne, springform 26/28 cm eller stek i andre små former, muffinsformer. Formene Wenche brukte i studio finner du hos http://www.tgr-stores.no

Dette trenger du:

  • 4 egg
  • 4 1/2 dl sukker
  • 250 g smeltet smør
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ss bakepulver
  • 1 ss vaniljesukker
  • 3 ss kakao
  • 2 ½ dl melk

Sjokoladekrem til topping

  • 225 g smeltet smør
  • 4-5 ss kaffe
  • 150 g mørk sjokolade
  • 150 g melkesjokolade
  • 375 g melis
  • 1 ss vaniljesukker
  • Jordbær eller annen frukt til pynt

Slik gjør du:

Varm stekeovn til 180 oC:
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis.
Bland smeltet smør inn i eggedosisen.
Sikt sammen det tørre og bland inn i eggedosisen vekselvis med melken.
Rør til en glatt røre.
Hell røren i en bakepapirkledt form.
Stek i varm stekeovn (nederste rille) i 30-40 min.
Avkjøl til romtemperatur før glasuren smøres over. Evt. fyll glasuren i en sprøytepose og sprøyt ut roser over og rundt kaken.

Glasur/smørkrem:
Smelt smøret i en kasserolle, trekk kasserollen tilside og rør inn kaffe og hakket sjokolade. La sjokoladen smelte lett inn, IKKE koke!
Visp inn siktet melis og vaniljesukker, rør godt til glasuren blir glatt og blank.
Kjør gjerne glasuren glatt og «elastisk» med en stavmikser.

 

 

Tirsdag: Rause blingser fra Parkens grøde. Urtesaus og urtesmør til rause skiver brød med deilig pålegg! 

Urtesaus med gressløk

Dette trenger du:

  • ca 2 dl finhakket gressløk
  • 3-4 ss revet hvitost, for eksempel lagret ost fra Eiker gårdysteri i Valdres eller annen lokalprodusert ost
  • ca 1 1/2 dl olivenolje
  • salt
  • pepper

Slik gjør du:

Finhakk eller bruk en stavmikser og kjør sammen alle ingrediensene til en urtesaus.
Smak til med salt og pepper.

Urtesmør

Finhakk gressløk eller ande urter og rør inn i mykt smør, smak evt. til med litt sitron.
Pisk smøret slik at det bli lyst og luftig.

 

Onsdag: Godt til grillmaten

- Uten melk, gluten og egg

Mango salsa

Dette trenger du:

  • 2 mango
  • ½ slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • 1 ts frisk ingefær
  • Frisk mynte
  • 1 ss olivenolje
  • 1-2 ss sweet chilisaus (kan sløyfes)
  • 1-2 ts lime eller sitronsaft

Slik gjør du:

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger.
Finhakk frisk ingefær.
Bland alt sammen med mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min. før servering.

Tomatsalsa

Dette trenger du:

  • 4 tomater
  • 1 rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 - 1 rød chili
  • 1 ss limesaft
  • 1 ts sukker
  • 3 ss olivenolje
  • Salt og peppper
  • Frisk koriander

Slik gjør du:

Hakk tomatene, ta evt. ut kjerner av halvparten av tomatene slik at salsaen ikke blir for fuktig.
Finhakk løk, hvitløk og chili, og bland inn i tomatene.
Rør sammen limesaft, sukker og olivenolje, smak til med salt og pepper.
Vend dressingen inn i grønnsakene sammen med rikelig med hakket koriander.
Tips: Terninger av avocado kan også tilsettes salsaen.

 

Torsdag: Sitronstekte kyllinglår, quinoa, paprika og gressløk

Dette trenger du:

  • 3-4 kyllinglår (evt. kyllingvinger, se tips)
  • Olivenolje
  • 1 sitron
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Salt og pepper

Quinoa

  • 3 dl quinoa (eller bulgur)
  • 1 løk
  • 1 ts fersk finhakket ingefær
  • 1/2 ts finhakket chili
  • 1 ss olje
  • Ca 6 dl vann
  • Salt og pepper
  • 1-2 paprika
  • finhakket gressløk

Slik gjør du:

Gni kyllinglårene inn med olivenolje, saft og finrevet skall av sitron, hakket hvitløk, salt og pepper.
Legg i et ildfast fat og stek i varm stekeovn, 175 grader i 20-30 min., avhengig av størrelse på lårene.
Tips: Kyllingvinger stekes på samme måte, steketid 15-20 min. ved 200 grader)

Quinoa
Skyll quinoa under rennende kaldt vann.
Finhakk løk og surr blank i olje.
Kok quinoa etter anvisning på pakken.
Tilsett paprika i terninger, chili, ingefær og finhakket gressløk mot slutten av trekketiden.
Smakt til med salt og pepper, gjerne litt olje, saft og 1 ts finrevet skall fra sitron.

 

Fredag: Wraps med kalkun og karridressing med eple

Dette trenger du:

  • Ca 300 g strimlet kalkun filet (stekt )
  • 4-6 tortillas (evt. potetlomper)
  • Finstrimlet sprø grønn salat
  • 1 paprika
  • ½ slangeagurk
  • 1 avokado
  • Sitron
  • evt. 2 ringer ananas

Karridressing med eple

  • 2 dl kesam eller yoghurt
  • 1-2 ts karri
  • 1 ss olivenolje
  • Eple i små treninger


Slik gjør du:

Start med å lage karridressingen.
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med ørlite salt og grovmalt pepper.
La dressingen stå og trekke smak i romtemperatur minst 30 min.

Skjær stekt kalkunfilet i strimler (kan evt. varmes litt i panne).
Finsnitt salat og finhakk grønnsaker.
Pakk tortillas i litt folie og varm i stekeovn.

Legg litt dressing langsetter midten på tortillas og legg over grønnsaker og kalkunstimler.
Rull/pakk tett sammen, del hver tortillas i to før servering og pakk inn i litt matpapir eller servietter.
Server resten av karridressingen ved siden av.