– Du får kjøpt dopingmidler i dagligvarebutikkene

Norge til unnsetning for skandaleomsust dopingnasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da maratonstjernen Rita Keptoo ble utestengt for bruk av EPO i fjor, var hun den siste i en lang rekke av kenyanere som har blitt tatt for doping de siste årene.

Landet har hittil ikke hatt et uavhengig antidopingorgan, og de fleste utøvere har kun blitt testet i forbindelse med internasjonale konkurranser - ikke i treningsperioder.

– Det har vært begrenset antidopingsaktivitet i mange deler av Afrika. En norsk topputøver må regne med å bli testet opp til åtte ganger i året utenfor konkurranse, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til TV 2.

– Vanskelig å teste alle
– Kenya har mer enn 10.000 friidrettsutøvere, så å teste dem alle er vanskelig, forteller Dr. Hassan Warjo, som er på besøk i Norge i forbindelse med Bislett Games.

Nå bidrar Norge til at et uavhengig antidopingsorgan også blir etablert i Kenya, med Dr. Warjo i spissen.

– Det er viktig at de får etablert et eget kontrollorgan med uavhengige domsinstanser, sier Solheim.

– Vi vil kopiere strukturen i Norge. Samtidig er det enda viktigere å monitorere utøvere, og drive forebyggende arbeid. Mange av de ulovlige midlene er til salgs over disk i dagligvarebutikkene i Kenya, så vi må jobbe med myndighetene fore å sørge for at det ikke fortsetter, sier Warjo.

Nå som testingen blir satt i et system, er det fare for at langt flere bli avslørt.

– Jeg tror de største jukserne allerede er tatt, men antidopingsarbeid er en vei som alltid er under konstruksjon. Jeg tror det vi vil finne vil være relativt akseptabelt og relativt rent, sier Warjo nølende.

– Jeg har ingen frykt. Jeg har tro på fremtiden.