KAN FORSVINNE: Brandon Saad kan forsvinne fra Chicago Blackhawks etter Stanley Cup. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP
KAN FORSVINNE: Brandon Saad kan forsvinne fra Chicago Blackhawks etter Stanley Cup. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP

Helten som kan forsvinne

Brandon Saad kan bli rekkekamerat med Sidney Crosby til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 2-1 (2-2 i kamper):

Brandon Saad ble matchvinner da Chicago Blackhawks vant 2-1 i den fjerde Stanley Cup-finalen, og dermed utlignet til 2-2 i kamper.

Det var 22-åringens åttende sluttspillmål denne sesongen. Bare superstjernene Patrick Kane og Jonathan Toews har scoret flere for Blackhawks med sine ti hver.

Kane noterte seg for øvrig for sitt første målpoeng i finaleserien da han spilte frem Saad til vinnermålet.

– Han blir bare bedre og bedre. Første gang jeg så ham, så visste jeg ikke at han var så god. Men han er mye bedre nå enn han var i september. Han er i ferd med å bli voksen og har fått selvtillit. Og han er så sterk. Jeg har aldri sett en så ung spiller være så kald. Jeg tror ikke noe går inn på ham, skryter lagkamerat Brad Richards.

Men når sesongen er over så kan han være tapt for Blackhawks.

Saad er på utgående kontrakt, og er såkalt «restricted free agent» ved sesongslutt. Ettersom Blackhawks benyttet seg av et lite smutthull i regelverket da Kane ble skadet tidligere i år, så må de slanke stallen før neste sesong.

Klubben hentet inn spillere for de lønnsmidlene de frigjorde ved å registrere Kane som skadet ut sesongen. For i sluttspillet gjelder ikke lønnstaket. Men det betyr at Blackhawks må kvitte seg med spillere for å møte NHLs lønnskrav før neste sesong starter.

Og slik Saad har spilt i sluttspillet, så kan han ikke bare kreve ny kontrakt. Han er også i posisjon til å kreve en betydelig lønnsøkning.

Han er født og oppvokst i Pittsburgh, og var selvsagt stor Pittsburgh Penguins-fan i oppveksten.

Nå er favorittklubben på jakt etter en ving til å spille i rekke med Sidney Crosby.

– Dersom det er en spiller der ute som vi tror kan gjøre oss bedre, så er vi ikke redd for å vurdere å gi ham et tilbud, sier Penguins-direktør Jim Rutherford til Pittsburgh Sports.

Men Blackhawks-direktør Stan Bowman er ganske klar på at Saad skal signeres.

– Jeg tror han vil få en enda mer sentral rolle neste sesong, sier han til Chicago Tribune.

Alle fire kampene mellom Blackhawks og Tampa Bay Lightning har nå endt med ettmålsseirer. En må helt tilbake til 1968 for å finne sist kampene var så jevne. Den gangen vant Montreal Canadiens trofeet etter fire ettmålseirer over St. Louis Blues.

Jonathan Toews scoret kampens første mål, før Alex Killorn utlignet for Lightning. Men Saad fikk altså siste ord.