– Jeg har alltid vært en klovn

Pål André Helland er en garantist for god stemning i en spillertropp. Nå kan han bidra også på banen for a-landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLESTRØM (TV 2): Pål André Helland fikk sin landslagsdebut mot Sverige mandag.

Rosenborg-spilleren gjorde sakene sine greit etter at han ble byttet inn for Håvard Nielsen i det 69. minutt.

Etterpå holdt han en debuttanttale som var for grov til å bli gjenfortalt på TV, ifølge Helland selv. 

– Medierådgiveren vil sage av meg beina dersom jeg forteller hva jeg sa, sier Helland i klippet du kan se øverst i denne saken.

– Jeg bare er slik

Akkurat det gode humøret ble også fremhevet av Per-Mathias Høgmo før debuten som noe Helland bidrar med

– Det er herlig at vi har ulike personligheter i en spillergruppe. Godt humør det er viktig å ha med seg. Det er fotball vi driver med, sa Høgmo søndag.

– Jeg er bare slik, og det har alltid vært slik. Jeg har alltid vært en klovn, i positiv forstand. Jeg har alltid hatt en god kommentar og vært kjapp i replikken, og så er jeg ganske flink til å vurdere publikumet mitt. Jeg vet hvilke knapper jeg skal trykke på, sier Helland til TV 2.

– Hvilke knapper fungerer på det norske landslaget?

– I en fotballgruppe så er takhøyden veldig stort. Det meste slår an, men fotballspillere er jo ganske enkle, så har spøken en litt seksuell kontekst så er folk fornøyd.

– God kombinasjon

Sportslig så har RBK-spilleren også mye å bidra med etter noen suksessfylte måneder med Tippeligaens beste lag så langt.

Rosenborgs økte treningsmengder har gitt god effekt for hele laget, også for Helland, som står med sju mål på de åtte kampene han har fått så langt denne sesongen.

På trøndernes fysiske tester er vingen blant de beste både på hurtighet, utholdenhet og styrke.

– Han er en poenggjører med mål og målgivende pasninger, roser Per-Mathias Høgmo.

– Det er en god kombinasjon han har med de fysiske evnene, gjennombruddskraften og evnen til å gå forbi noen en mot en. I tillegg har han et godt skudd og en god dødballfot.

Kan bli viktig

Helland kan være aktuell til en startplass mot Aserbajdsjan.

TV 2s fotballekspert Mini mener at dersom man velger å spille med Joshua King som enslig spiss mot Aserbajdsjan og Martin Ødegaard ligger i rommet bak bør Rosenborg-vingen også få ytterposisjonen for landslaget.

– Jeg føler at jeg ligger godt an til å få spilletid. Jeg har fått vist meg frem, og jeg tror at Per-Mathias vet hvor han har meg hen. Så spørs det hvordan de vil komponere laget. Enten er jeg aktuell for startelleveren, eller så er jeg høyaktuell for å komme innpå, sier 25-åringen.

– Hva er det i første rekke du kan bidra med?

– Når jeg spiller så blir det skapt sjanser. Enten så blir jeg satt opp i farlige posisjoner, eller så setter jeg opp andre. Jeg er involvert i mye. I tillegg har jeg et godt skudd, og så er jeg tøff og direkte når jeg utfordrer backen en mot en.

Fredag møter Norge Aserbajdsjan på Ullevaal.

I garderoben er Helland uansett en stor ressurs. På banen kan han bli mannen som senker gjestene.