Knuser lagkameratene: Sjekk Ødegaards suverene statistikk

– Han har fått en ny dimensjon i spillet sitt, sier landslagskollega Stefan Johansen.

ULLEVAAL/LILLESTRØM (TV 2): At Martin Ødegaard er god med ballen vet de fleste som følger med på fotball generelt, og norsk fotball i særdeleshet.

16-åringen omtalte landskampen mot Sverige som «kanskje hans beste noensinne».

Og statistikken støtter opp om den påstanden.

Tall TV 2 har fått fra tallknuserne Opta viser at Ødegaard leverte i særklasse best av de offensive spillerne i kampen, i alle fall når man ser på pasninger på motstandernes banehalvdel.

Stortalentet forsøkte seg på 43 pasninger på svenskenes banehalvdel og traff på 39 av dem. Det gir en treffprosent på 90,70. Det er tall som er så bra at det virker mekanisk, nærmest Playstation-spill-aktig.

Beskjeden hovedperson, imponert ekspert

Det var 15 flere pasninger enn de neste på listen, og en høyere treffprosent enn samtlige av dem med et tosifret antall pasninger.

– Det er vel bra det, er det ikke? spør en beskjeden Martin Ødegaard.

– Jeg ønsker alltid å ha ballen. Og jeg føler at jeg klarer å slå bra pasninger. Jeg liker å ta ansvar og gi mitt for at laget skal vinne.

Det som gjør tallene enda mer imponerende er at Ødegaard også slo pasninger med høy risiko, altså fremoverrettede pasninger som ved flere anledninger skapte farlige muligheter for medspillerne.

– Han prøvde mye mer på de vanskelige pasningene mot Sverige. Slik sett er det fantastisk å ha en så høy treffprosent. Han søker den kreative pasningen. Han søker den vanskelig pasningen. Det er rett og slett imponerende, sier TV 2s fotballekspert, Mini.

– Det er jo det som er kunsten. Å vite når du skal spille. Martin er på vei, men litt av grunnen til den enormt høye treffprosenten er fordi han fremdeles spiller en del på tvers.

Lav risiko=høy treffprosent

TV 2s fotballekspert viser til at Alexander Tettey er mannen som ligger på andreplass på Opta-oversikten år det kommer til treffprosent av de som spilte en anseelig mengde pasninger.

– Det er jo mye fordi at han spiller i en rolle der man i langt større grad spiller ballen på tvers og bakover, slår Mini fast. 

Den største stjernen på banen, Zlatan Ibrahimovic, prøvde seg på 15 pasninger og traff på åtte av dem. Treffprosent: 53,33.

Stefan Johansen kom ifølge landslagssjef Per-Mathias Høgmo veldig godt ut av landslagets analyse etter kampen.

På Opta-oversikten over pasninger på motstanders banehalvdel ble det imidlertid en del bom og en treffprosent på 67 høres ikke fantastisk ut.

– Statistikk er alltid greit å følge med på, men samtidig må man se på risiko i pasningene. I min posisjon skal pasningene gå fremover og jeg skal prøve å tre opp folk i farlige posisjoner, sier Johansen til TV 2.

– Jeg prøver å være mer fremoverrettet på landslaget. Vi ønsker å komme kjapt i angrep og i gode posisjoner. Det er en del av min jobb å spille de mer risikable pasningene. Jeg hadde kamper i Strømsgodset hvor jeg lå på 90 prosent pasningstreff, men bidra med svært lite offensivt.

– Han har fått en ny dimensjon i spillet sitt

Han lar seg likevel imponere av Martin Ødegaard.

– Jeg syns han har fått en ny dimensjon i spillet sitt. Der han før prøvde på gullpasningene syns jeg han gjør det mer på de rette tidspunktene nå, sier Johansen om sin tidligere klubbkamerat.

– Han spiller enkelt når han skal det. I tillegg til at han krydrer med gjennomstikkere på riktig tidspunkt. Ofte det som skiller de nest beste fra de beste. Som David Silva og de typene der. De prøver ikke på det vanskelige hver gang. Ofte er det beste å slå en enkel pasning og finne nytt rom. Der har han blitt mye bedre.

I debuten for Real Madrid traff Martin Ødegaard medspiller med 17 av 17 pasninger, altså 100 prosent. Mot Kroatia med 88 % av pasningene på offensiv banehalvdel.

– Det som var ankepunktet mot Kroatia var at han spilte for mye safe pasninger. For mye på tvers og hjemover, det er ikke det han skal gjøre når han er en offensiv og kreativ spillertype. Det gjorde han ikke mot Sverige, sier Mini.

På toppnivå

Tallene er på nivå med de beste i verden når det kommer til treffsikkerhet med pasninger. 

Denne sesongen viser tallene til Opta at Barcelonas Xavi (92,17%) og Manchester Citys Fernando (91,51%) har det beste snittet. Det er der listen ligger.

– Man skal være forsiktig med å sammenligne data fra enkeltkamper med det som gjøres over en hel sesong, det er langt fra representativt, men at tallet fra Sverige-kampen er høyt er det ingen tvil om, sier fotballanalytiker og Optas mann i Norge Grant Andersen til TV 2.

Oppfordres til å skyte mer

Joshua King, som sa til TV 2 onsdag at han trodde Ødegaard var oppskrytt inntil de trente sammen, er ikke overrasket over tallene.

– Martin er en veldig, veldig kreativ spiller som ikke vil være helten og stjele overskrifter. Det er bare positivt i en alder av 16 år å være så voksen i hodet og spille på den måten han gjør, sier King som likevel kommer med et råd:

– Han bør være litt mer ego og skyte litt mer.

Akkurat det er landslagssjef Per-Mathias Høgmo enig i.

– Jeg tenker at det er flere som kan skyte mer. Vi har bra med skuddstyrke i laget. Det gjelder spissene, det gjelder Martin Ødegaard, det gjelder Stefan Johansen og det gjelder Håvard Nordtveit. Det var en tre-fire situasjoner hvor jeg hadde ønsket meg skudd, sa Høgmo på sin pressekonferanse lørdag.

– Jeg får prøve å høre på dem da, så får vi se i morgen om det kommer et skudd eller to der, smiler Ødegaard til TV 2.

– Hva er avveiningene du gjør i slike situasjoner?

– Det går på instinkter og det å lese løpene fra de andre, og se om det er større sjanser for at de andre kan score enn meg selv.

– Ja, men...

Alt er en balansegang.

Martin Ødegaard serverte både Alexander Søderlund og Pål André Helland i gode posisjoner foran mål mot Sverige. Det var ikke han som hadde de best skuddmulighetene mot nabolandet.

– Definitivt skal han skyte mer, men det blir for dumt å si ikke spill igjennom noen på åpent mål. Det er det han faktisk er ganske god på. Det er de andre som må skyte mer. Martin vet hva han skal gjøre, humrer Mini.

For de som spiller foran og bak Martin Ødegaard er det i alle fall greit å vite at man har en meget pasningssikker spiller med seg på banen.

– Martin Ødegaard utrolig god og er utrolig fotballsmart. Han vet når man skal ta pasningene med høyere risiko der gevinsten er stor og hanet også når man skal spille enkelt og holde ballen i laget, sier Pål André Helland som gjerne tar på seg ekstra offensive løp hvis han er trygg på at ballen kommer.

– Man tar ofte løp uten at man får ballen. Men når man vet at man har gode pasningsleggere og veldig fotballkloke spillere bak seg så er det lettere å ta de tunge, dype løpene.