Kai André (30): – Jeg har hatt veldig lyst til å ha lyst på sex

Cirka én prosent av befolkningen definerer seg som aseksuelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden starten av 20-årene har Kai André Stokkeland (30) følt at det var noe fremmed og unormalt ved ham. Først i fjor fikk han et navn på det han hadde kjent på.

– Aseksualitet som begrep hørte jeg om for første gang i fjor sommer. Det var da jeg skjønte at det eksisterte og hva jeg var, forteller Stokkeland.

30-åringen beskriver det som en lettelse å endelig kunne sette en merkelapp sin legning og de diffuse følelsene han har hatt.

– Det er vanskelig å forklare hvordan det å være aseksuell føles. For meg er det logisk å skille mellom romantisk og seksuell tiltrekning, forklarer han.

– Det romantiske føles naturlig og godt, men den seksuelle tiltrekningen er ikke til stede i det hele tatt. Det har den aldri vært.

Ikke ekte

Stokkeland har vært i forhold med kvinner, men sexen har alltid blitt et problem. Han forteller at han har forsøkt å speile det som har vært forventet seksuell oppførsel og opphisselse, men det har ikke vært ekte.

– Jeg har hatt veldig lyst til å ha lyst på sex, og det har vært en streben etter å finne ut hva som tenner meg, sier han.

Seksualforsker Bente Træen mener Internett har vært med på å legitimere og samle gruppen aseksuelle. – Der er det mulig å finne noen som er som deg, og det innfører en grad av normalitet og aksept, sier hun. Foto: TV 2
Seksualforsker Bente Træen mener Internett har vært med på å legitimere og samle gruppen aseksuelle. – Der er det mulig å finne noen som er som deg, og det innfører en grad av normalitet og aksept, sier hun. Foto: TV 2

– Når jeg er sammen med noen er jeg glad i å kysse og i nakenhet, og jeg kan få en veldig dyp emosjonell tilknytning til den andre personen ved å ligge naken sammen. Men jeg opplever det ikke som seksuelt opphissende – bare som en god ting.

Ikke alene

Selv om aseksualitet ikke snakkes så mye om, er Stokkeland ifølge sexforsker og professor i helsepsykologi Bente Træen, ikke alene .

– Cirka én prosent oppgir at de ikke har seksuell lyst eller tenning, og man regner med at det er en stabil gruppe på tvers av kulturer, sier hun.

Træen forteller at aseksuelle er en veldig sammensatt gruppe, og det er vanskelig å si noe sikkert om hva som ligger bak de manglende seksuelle følelsene.

– Det kan være biologi, det kan være et traume, det kan være veldig lav sexlyst, eller det kan være et bestemt valg. Født eller blitt sånn? Det kan være begge deler, sier hun.

Se hele intervjuet fra God morgen Norge i toppen av saken.