Tårene rant da Sylvia og Luis vant Norges Grillmester

Vant konkurransen med meksikanske smaker fra familien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klemmene var lange og øynene våte da det i onsdagens finale av Norges Grillmester ble klart at søskenparet Sylvia og Luis Vavik er årets vinnere av grillkonkurransen.

– Jeg klarte ikke skrike eller noen ting, jeg var så glad, forteller en entusiastisk Sylvia til TV 2.

Finaleoppgaven bestod i å lage en tre retters meny som skulle imponere dommerne. Sylvia og Luis valgte følgende:

Vavik-søsknene har bakgrunn fra Mexico, USA og Norge, og hentet inspirasjon fra røttene da de laget den vinnende menyen. 

– Denne dagen laget vi virkelig mat fra sjelen. Soul food fra Mexico fra familien, forteller Sylvia. 

– ... Men uansett hvor bra jeg synes maten er, kan man aldri vite hva dommerne synes. De kunne valgt noen andre. Men så sa han oss! Jeg bare hoppet opp i ekstase! Det var en kjempestor seier. Det er en bekreftelse på at du lager bra mat og at de liker det. Og ikke bare at de liker det, men elsker det og at man ga dem opplevelse, fortsetter hun. 

VINNERNE: Sylvia og Luis stakk av med seieren i Norges Grillmester etter å ha servert dommerne en meksikanskinspirert meny. Foto: Espen Solli/TV 2
VINNERNE: Sylvia og Luis stakk av med seieren i Norges Grillmester etter å ha servert dommerne en meksikanskinspirert meny. Foto: Espen Solli/TV 2

Lykkelig over dessert-kompliment

For Luis var det ikke bare å bli utropt som vinner som var stort. Han forteller at et av de beste øyeblikkene kom da dommer og stjernekokk Jonas Lundgren fortalte at desserten de laget for finalen gjerne kunne bli servert på hans restaurant.

– Det var fantastisk. Det er jo en dessert fra barndommen vår. Og vi valgte å gjøre vår egen vri på den sammen, og det fungerte, smiler han.

Knakk sammen i semifinalen

Søskenparet forteller til TV 2 at de hadde funnet roen i finalen. De visste hva de skulel gjøre, og stolte på seg selv. Like lett var det ikke i rundene før.  

I semifinalen var TV-seerne vitne til at Sylvia knakk sammen foran kameraene. 

– Det gjorde vondt at folk vi kjente godt røk ut, og vi trodde også at det bare skulle to par inn i finalen. Vi trodde vi skulle ryke siden vi leverte en dårlig pølse, forklarer Luis. 

– Jeg gråt og gråt. Vi var utslitt, og selv om jeg prøvde å si til meg selv at det gikk bra at vi mest sannsynlig røk ut, var det ikke det jeg ville. Og da bare spratt tårene ut ... Og så begynte alle de andre å gråte! Det var sånn gråting rett fra hjertet, ikke sånn fake gråting, men virkelig gråting. Til og med dommerne sa at de ikke klarte å se på meg fordi de ville gråte med meg! ler Sylvia. 

– Det var enda verre å holde det inn! Jeg er jo mann, jo! supplerer broren. 

Fryktet konkurrentene – vurderte å snu

Selv om det til tider bød på stress og tårer, er duoen glad for at de meldte seg på Norges Grillmester. De er også glad for at de turte å ta steget ut av bilen da de først ankom innspillingslokalet – de var nemlig nær ved å snu. 

– Da vi ankom, så vi de andre deltakerne, og de så så proffe ut. Vi turte ikke gå ut av bilen! Vi vurderte å snu og dra hjem igjen. Vi så MC-gutta og Sebastian og faren, og de så ut som de var så fulle av selvtillit. Men vi elsker jo å lage mat, forteller Luis, som til daglig jobber som bartender og DJ. 

Sylvia jobber som kokk på et kloster, og forteller at å glede folk med maten. 

– Jeg synes det har vært helt herlig å være med i Norges Grillmester og å få tilbakemeldinger fra dommerne. Mitt mål i livet er å gjøre folk lykkelige med maten jeg lager. Sånn er det, rett og slett! Hvis noen blir glad at maten du lager, ser du det med en gang, glimtet i øyet og smilet og nikket.  

– Ville gjøre noe sammen

En annen ting søskenparet har satt pris på, er å gjøre noe sammen. Begge er enige om at konkurransen har bragt dem nærmere hverandre. 

– Denne konkurransen handlet om at vi skulle gjøre ting sammen. Og det var virkelig den perfekte opplevelsen for å gjøre nettopp dét, sier Sylvia.

– Helt siden jeg var liten har jeg alltid sett opp til Sylvia. Jeg var med henne på alt og elsket å være med henne. Men etter at vi ble voksne, har vi sklidd litt fra hverandre. Hun har barn og jeg har mitt liv. Men så kom dette opp, vi gjorde det og det var helt utrolig! Og så vant vi i tillegg, tilføyer Luis. 

Ble slått på målstreken: – Verdige vinnere

Sylvia og Luis var ikke de eneste som imponerte dommerne med sin grillmat. Bare et lite steg unna målstreken var finalistene og bestevennene Erlend Ytreeide og Anders Halvorsen og samarbeidspartnerne Benedicte Brubakken og Ken Harald Iversen. 

Sistnevnte par forteller at målet deres hele tiden var å komme til finalen. 

– Jeg ville helst vinne hele, selvfølgelig, innrømmer Ken Harald. 

– ... men i og med at vi hadde den utfordringen at vi aldri hadde jobbet sammen før eller kjente hverandre noe særlig, så ble det vel en utfordring. 

– Hva tenker dere om at det til slutt var Sylvia og Luis som stakk av med seieren?

– De var jevnt gode hele veien, så det var en verdig seier, svarer Benedicte. 

– Absolutt! Vi hadde en liten pølse-oppgave hvor vi fant ut at vi kanskje kunne ta dem, men de kan mye. De er gode på mye smaker og de er oppvokst med mye mer smaker enn det vi er, sier Ken Harald. 

Angrer på at de ikke spiste mer

Bestekompisene er heller ikke veldig overrasket over hvem som stakk av med seieren. 

– Vi sa det på morgenen på finalen, vi ble spurt om vi trodde skulle vinne, og da sa vi at vår favoritt var Sylvia og Luis, med mindre vi hadde flaks med oppgaven, sier Anders til TV 2. 

Erlend er på sin side ikke så sikker på at vinnerne nødvendigvis er best foran grillen. 

– Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg usikker på om de er så gode på grilling. Men de er fryktelig flinke til å lage mat. De er gode med smakskombinasjoner og krydder. De er nok et nivå over resten, så det er greit at de stakk av med seieren. Vi følte vel selv at vi kanskje ikke hadde så mye å stille opp med på finalen, sier han.

– Men de er veldig flinke og verdige vinnere. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke smakte mer på maten deres, avslutter han.

Se alle episodene av Norges Grillmester på TV 2 Sumo (krever abonnement)