Prest støtter Toojis homokirkesex

Men prest Sunniva Gylver (48) tror videostuntet vil gjøre det vanskeligere for andre homofile å stå frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skapte Tooji Keshtar (28) furore da han i sin nye musikkvideo viser sex-scener mellom ham og en prest i en kirke. 

Som følge av videoen fikk Tooji sparken i NRK.

Debatten har siden rast, og da Tooji møtte kjendisblogger Erlend Elias på TV 2 Nyhetskanalen i går, ville han ikke sitte ved siden av ham. 

Temperatur ble det også da Tooji møtte to prester til debatt i God morgen Norge onsdag.

Prest Gyrid Gunnes hyller Tooji og støtter ham fullt ut.

– Etisk tvilsom kirke

– Dette er et modig virkemiddel. Jeg har allerede sammenliknet ham med Pussy Riot (feministisk russisk punkgruppe kjent for politiske stunt, red. anm.), og det har vært samtaler om dette i mange år. Nå må vi komme til et punkt hvor vi slår fast at det ikke går an at kirken diskriminerer homofile, sier Gunnes.

Hun mener kirken fremstilles som irrelevant og etisk tvilsom gjennom sitt syn på homofile.

– Toojis virkemiddel er helt på sin plass, slår hun fast.

Se hele debatten i God morgen Norge i videovinduet øverst.

– Lukker samtalen

Prest Sunniva Gylver (48) er uenig, og tror ikke videoen vil gagne de homofiles sak. 

– Jeg ønsker en kirke og et samfunn der homofile har samme muligheter og rettigheter, men jeg tror dette lukker mer enn det åpner samtalen, sier Gylver.

Hun mener det er uheldig at man skal forbinde Toojis musikkvideostunt med det å komme ut av skapet.

– Sett ut fra min erfaring med minoritetsmiljøet, så tenker jeg at en del vil oppleve det enda vanskeligere å stå frem når det er dette man assosierer med å være homofil.

Vil ha dialog

Gylver tror det må mer dialog til for å skape en endring.

– Hvis vi skal få en bærekraftig samtale så må vi også jobbe teologisk. Vi må tenke hvordan vi skal få inn nye kunnskaper og forståelser, mener hun. 

Tooji er helt uenig.

– Vi må huske hvilken funksjon kirken har hatt de siste århundrene. Den er ikke bare spirituell men også politisk, og den har hatt en politisk virkning på samfunnet, hevder han. 

Han ønsker at folk skal reagere og er glad videoen skaper stor debatt.

Syndig kjærlighet

– Elskovsscenen viser kjærligheten mellom to homofile, den kjærligheten kirken har sagt at er syndig og skamfull i så mange århundrer, som har ført til at homofile har blitt diskriminert, mobbet, trakassert og drept, sier han. 

Prest Gyrid Gunnes understreker poenget hans.

– Kirkerommet er ikke et nøytralt rom. Det er et heterofilt rom som har velsignet heterofil kjærlighet. Bibelen er full av symbolikk om det. Så når dette rommet brukes til å vise vakker homofil kjærlighet, tenker jeg at det er kjempebra!