ALARM: Dette kan gi deg kreft, ifølge forskere. (FOTO: Colourbox)
ALARM: Dette kan gi deg kreft, ifølge forskere. (FOTO: Colourbox)

Kreftalarm: Potet kan gi unger kreft

Skal man spise potet bør man holde seg til en måte å tilberede den på, for å unngå at det dannes kreftfremkallende stoffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vår kjære potet har fått gjennomgå tidligere, men mange nordmenn holder fast ved den som fast tilbehør ved middagen.

Men en ny studie fra EFSA, EUs svar på Mattilsynet, som nå hevder at en helt vanlig potet faktisk kan gi oss kreft – om den blir tilberedt på noen annen måte enn ved koking.

Årsaken er at stoffet akrylamid som kjent kan oppstå når poteten varmebehandles over 120 grader.

Barn mest utsatt?

EFSA har publisert sin endelige konklusjon etter en offentlig høringsrunde om resultatene fra en studie med dyreforsøk. Akrylamid øker kreftfaren for menn og kvinner i alle aldersgrupper, men barn skal være mest utsatt basert på mengden de får i seg sett i forhold til kroppsvekten.

Dersom man ønsker å være trygg og samtidig unngå det kreftfremkallende stoffet, er det koking av poteten som gjelder. Bakes, stekes, grilles eller friteres poteten, dannes det farlige stoffet, ifølge rapporten.

Et annet råd er skjære poteten i skiver og legge den i vann i rundt 20 minutter før den tilbredes, på den måten vil noen av stoffene som omdannes til akrylamid fjernes fra poteten.

Kit Granby fra Teknisk universitet i Danmark sier til Berlingske Tidende at man selv kan se om poteten er trygg å spise eller ikke.

– Man skal huske på at man ikke skal spise dem veldig mørke. Tegnene er de samme, de skal være gyllne og ikke for mørke, sier hun til den danske avisen.

Dyreforsøk

EFSA har testet stoffet  på dyr for å finne ut av faren, og både mus og rotter har fått kreft av stoffet. Det er derfor det vurderes slik at også mennesker utsettes for kreftfare av stoffet.

Siden det kun er utført tester på dyr vet man ikke hvilke kreftformer stoffet kan føre til, men ifølge Pelle Thonning ved DTU transporteres stoffet svært raskt rundt i kroppen og kan derfor føre til alle mulige former for kreft, skriver den danske avisa.