ALTERNATIVER: Spissene Håvard Nielsen, Adama Diomande og Alexander Toft Søderlund kjemper om spissplassen på landslaget.
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
ALTERNATIVER: Spissene Håvard Nielsen, Adama Diomande og Alexander Toft Søderlund kjemper om spissplassen på landslaget. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

– Jeg er 100 prosent sikker på å få spille

Adama Diomande hadde sin første landslagstrening tirsdag. Fredag forventer han å være involvert mot Aserbajdsjan.

NADDERUD/LILLESTRØM (TV 2): Adama Diomande (25) var sammen med sju andre med på den norske landslagstreningen tirsdag.

Stabæk-spissen er for første gang med i landslagstroppen, men til tross for at han er fersk regner han med å være involvert mot Aserbajdsjan i fredagens EM-kvalifiseringskamp.

– Jeg er 100 prosent sikker på at jeg får spille, men om jeg får starte – det vet jeg ikke, sier Diomande til TV 2.

– Høres ikke ut som han får spille

Angriperen fra Oslo valgte tidligere i år Norge fremfor Elfenbenskysten, og har vært brennhet i Tippeligaen etter at han returnerte til Norge påfølgende et opphold i Dinamo Minsk.

Ni mål på 12 kamper er det blitt, og selv om han selv føler seg trygg på at han får prøve seg på Ullevaal-matten vil ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo akkurat love spissen en plass på laget.

– Det blir spennende å se ham de neste to dagene, men Diomande er også en spiller som er veldig fersk i denne gruppen. Han har scoret noen mål i Tippeligaen, og har vist en del kompetanse som gjør ham spennende. Derfor har vi tatt ham inn her, så får vi ta det litt derfra. Han får skynde seg langsomt inn i dette, sa Per-Mathias Høgmo på spørsmål fra TV 2 på tirsdagens pressekonferanse.

– Det første som slår meg når jeg hører Høgmo er at han ikke får spille. At man føler dette er et steg der man ser om Diomande har det som skal til for å være landslagsspiller, sier TV 2-ekspert Mini.

En mulighet er selvsagt at Høgmo har pokerfjes og holder kortene tett til brystet før Aserbajdsjan-kampen.

Det tror spilleren selv.

– Han snakker slik for at dere journalister ikke skal legge så mye press på meg, men jeg er en rolig fyr som ikke tenker så mye. Jeg skygger ikke unna for press, sier Diomande som var en ettertraktet mann på landslagets pressetreff tirsdag.

Hvem blir King-partner?

Det virker rimelig bankers at Joshua King vil få en startplass mot Aserbajdsjan. Spørsmålet er hvordan Norge komponerer laget ellers.

Dersom man stiller med to spisser er alternativene til en plass ved siden av King Håvard Nielsen, Alexander Søderlund og Adama Diomande.

Mini mener at Stabæk-spissen allerede har gjort seg fortjent til å starte kampen.

– Diomande har vist nok i Tippeliga-kamper til at han er en mann som bør får sjansen. Han bør starte sammen med King. Hvis ikke så blir det Ødegaard bak King som enslig spiss. Da bør Helland inn på vingen, sier Mini.

– Jeg har ingen problem med å se at det er jevnt mellom spissene, men etter mitt syn er Diomande en bedre avslutter enn Alexander Søderlund.

SPISSDUO?: Joshua King og Adama Diomande i godt humør på pressetreff tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPISSDUO?: Joshua King og Adama Diomande i godt humør på pressetreff tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Søderlund i form, men...

Søderlund står med 12 mål på 12 Tippeliga-kamper denne sesongen, men misbrukte tre gigantiske muligheter mot Sverige i mandagens kamp.

På 18 landskamper er det blitt null mål for Haugesund-spissen, som føler seg i sitt livs form.

– Jeg føler at jeg gjør bra bevegelser og at jeg kommer til mange sjanser. Det kjennes bra ut, sier Søderlund, som selvsagt ergrer seg over bommene mot Sverige.

– Det er jeg skuffet over, men jeg er glad for at vi spilte en bra kamp. Hadde vi spilt den igjen hadde vi vunnet 2, 3-0 sikkert.

I fysisk bedre form enn noensinne bedyrer Søderlund at han ikke frykter konkurranse om plassen på laget.

Hverken fra Diomande eller noen andre.

– Det er artig at han er her. Han har gjort en strålende sesong og jeg unner ham alt godt. Hvis han kan gjøre det bra på landslaget så er det bra for oss, sier Rosenborg-spissen.

– Jeg har kommet veldig godt inn i gruppen og trives godt. Jeg kjenner mange av dem fra før, så det var ikke vanskelig, sier Adama Diomande.

Lite mål

Spørsmålet er om han er løsningen på landslagets scoringsvegring.

Spissene i Norges tropp står med totalt seks mål på 47 a-landskamper. Diomande starter med blanke ark.

Nå er det opp til han å bevise om han er rett mann til en plass på laget.

– Jeg tenker at vi har fått et generasjonsskifte og at det er en del spisser som trenger å etablere seg på internasjonalt nivå. De må spille på et internasjonalt nivå, og score mål på internasjonalt nivå, sier Per-Mathias Høgmo.

– Jeg håper Rosenborg, med Søderlund, kommer seg til Søderlund og at de får spille der. Det gir en trygghet. Jeg håper Josh spiller regelmessig og holder seg frisk og at andre som banker på døren til landslaget også leverer varene på internasjonalt nivå når de får sjansen.