Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Gammel nok for senior-NM – for ung for junior-VM

Verdensrekordholder Jakob Ingebrigtsen (14) får ikke løpe for Norge i år.

Han satte verdensrekord for 14-åringer på 1500 meter med den vanvittige tida 3.50,57.

Med det kvalifiserte han seg både for både NM - og Bislett Games - i seniorklassen. Men sjøl om han samtidig knuste uttakskravene både til U 18-VM, og Ungdoms OL, får han ikke vær med. Der er nemlig aldersgrensen satt henholdsvis 17 og 16 år av Friidrettsforbundet.

– Jeg mener hvis du er god nok, så er du gammel nok. Jeg har greid kravene, og har veldig lyst til å være med på disse mesterskapene, sier Jakob Ingebrigtsen til TV 2.

– Forbannet
Storebror Henrik Ingebrigtsen er forundret over det strenge regelverket som stenger broren ute fra internasjonale løp.

– Jeg synes det burde vært mer fokus på prestasjon enn på alder. Jeg tror jeg hadde blitt litt forbanna om jeg var i hans situasjon, sier Henrik Ingebrigtsen. 

– Men samtidig: Mesterskapene kommer for Jakob, smiler han.

Om verdensrekorden til lillebror har han bare én kommentar.

– Helt vanvittig, sier han og rister på hodet.

I Norges friidrettsforbund henviser de til det internasjonale regelverket som sier at ingen under 17 år får lov til å delta i U18 VM. For det såkalte ungdoms-OL (EOYT) finnes det ingen slik aldersgrense, men der har det norske forbundet bestemt at aldergrensen skal være 16 år.

– Det er litt forskjell på å delta internasjonalt og nasjonalt. Han hadde sikkert ikke hatt vondt av det, men vi velger å sende våre utøvere internasjonalt først når de er 16 år, sier utviklingssjef, Veslemøy Hausken Sjöqvist til TV 2.

Beskyttende pappa
For pappa og trener, Gjert Ingebrigtsen, er det viktigste å holde igjen for det presset sønnen opplever om dagen.

– Det dukker opp både nett-troll og forståsegpåere som mener at man mener at vi kanskje tar for mye ut i ung alder. At vi trener for hardt, osv osv. Jeg har full forståelse for at man er skeptisk, men vi føler at vi har relativt god kontroll på det, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Selv var han i tvil om gutten skulle få delta på Bislett Games.

– Ja, jeg var i tvil, og vi hadde et familieråd om saken der vi la fram positive og negative sider. Men til slutt lot vi Jakob velge selv, og han ville delta. For Jakob er det å løpe på Bislett det samme som å løpe hvilket som helst slags mesterskap.

Pappa er nemlig uenig i med sønnene som mener det er uheldig at 14 åringen ikke får delta i ungdomsmesterskap internasjonalt.

– Han trenger ikke løpe mot folk fra Australia eller Mexico for å lære. At det ligger en høyere aldersgrense for å delta internasjonalt synes jeg er greit. Det er alltid en fare for at man spiser alle gulerøttene på en gang, og det er vi bevisste på, sier Gjert Ingebrigtsen.