Kan James fortsette storspillet?

LeBron James har hatt to spektakulære kamper i finaleserien mot Golden State Warriors. I natt spiller Cleveland Cavaliers første kamp på hjemmebane. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kamp 3, Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors
Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 03.00

Så langt har årets NBA-finaler gitt fansen fantastisk dramatikk. Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors har vunnet en kamp hver. For første gang i historien har de to første kampene begge måtte bli avgjort etter ekstraperiode. Og i begge kampene har LeBron James hatt muligheten til å avgjøre i ordinær tid, men feilet i sluttsekundene.

Må klare seg uten Irving
At James og hans Cavaliers har utlignet til 1-1 i kamper og kapret hjemmebanefordelen i serien er likevel svært overraskende for mange. Warriors var favoritter før finalene startet og da Cavaliers-stjernen Kyrie Irving ble meldt ute for resten av sesongen med et brudd i kneskålen etter kamp en var laget levnet liten mulighet. Heldigvis for Cavaliers-fansen ser det ikke ut til at noe kan stoppe LeBron James.

Se de ti beste høydepunktene fra LeBron James' sesong i videovinduet øverst

– Det kommer til å bli en fantastisk stemning
Med 44 poeng i kamp en og 39 poeng, 11 assist og hele 16 returer da Cavaliers vant kamp to har «King James» virkelig bevist at han er verdens beste basketballspiller. Nå har superstjernens storspill sørget for at Cavaliers-fansen har fått troen på at byen skal vinne et trofee for første gang siden 1964. Og James har tro på at fansen kommer til å skape en fantastisk stemning når nattens kamp spilles i Cleveland.
– Da vi spilte vår første kamp denne sesongen var fansen fantastisk. Og fansen her i Oakland har som alltid vært veldig bra, men jeg tror at fansen vår vil skape en stemning vi aldri har sett maken til når første kamp spilles i Cleveland, sa James etter de to første kampene på Warriors hjemmebane.

Dellavadova må fortsette å irritere Curry
Skal fansen håp om NBA-tittel gå i oppfyllelse må Cavaliers fortsette sitt fantastiske forsvar. Og kanskje størst press er det på point guard Matthew Dellavadova som har tatt over rollen etter at Irving måtte operere kneet. Dellavadova var en av kampens giganter da Cavaliers vant den viktige andre kampen. Australieren scorte kun ni poeng, men avgjorde langt på vei kampen med to straffer sekunder før slutt. Men kanskje viktigst av alt var forsvaret han spilte på Warriors beste spiller, Stephen Curry. Skarpskytteren traff på kun fem av sine 23 skudd og Dellavadova har fått enormt med skryt etter kampen.

De færreste tror at Curry vil ha to så svake kamper på rad, men en avgjørende faktor i kampen blir helt sikkert hvor hardt Warriors-stjernen må jobbe for skuddene sine og hvor mye han får styre angrepet til Warriors.

Marginene avgjør
Etter to kamper som er blitt avgjort etter ekstraperiode er det liten tvil om at marginer har vært og blir avgjørende. I begge kampene har altså James hatt muligheten til å avgjøre i ordinær tid, men sviktet. Der James og lagkameratene sviktet i første kamp, var det Warriors som hadde marginene mot seg i den andre. Sekunder før Dellavadova ble feilet og fikk muligheten fra straffelinjen var Warriors centimetere fra å få kontroll på ballen. Curry fikk også muligheten til å vinne kampen for Warriors med fire sekunder igjen, men bommet på skuddforsøket. 

 

Himmel eller helvete
Hvilket lag som har marginene på sin side blir fort avgjørende i en serie som ser ut til å bli ekstremt jevn. De har også mye å si for hvordan spillere blir evaluert. Statistisk sett så har James vært historisk god i finalene så langt. Men hadde Warriors fått tak i ballen eller Curry satt skuddet sitt, hadde James måtte lese om hvordan han ikke klarer å stå frem når det virkelig gjelder til tross for sitt storspill. I stede kan man lese artikler som sammenligner James med sportens største legender. 

Nattens kamp vil helt sikkert igjen by på fantastisk dramatikk. Så får vi se om det blir James som nok en gang bærer Cavaliers frem til seier, eller om Curry har fått stilt inn siktet.