HERJER: Victor Hedman (t.h.) er i ferd med å markere seg som en av NHLs beste backer. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP
HERJER: Victor Hedman (t.h.) er i ferd med å markere seg som en av NHLs beste backer. Foto: Bruce Bennett/Getty Images/AFP

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor god han er

Den svenske kraftbacken Victor Hedman herjer i Stanley Cup-finalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning 2-3 (1-2 i kamper):

Forventningene var ikke bare store da Victor Hedman ble draftet til NHL, de var enorme.

Den svenske kraftbacken hadde allerede gjort seg bemerket i SHL, i en alder av 17 år.

Men overgangen til NHL ble tøff for Hedman.

Hans jevngamle landsmann Erik Karlsson tok ligaen med storm, og ble i 2012 kåret til NHLs beste back. Hedman fikk ikke en eneste stemme.

Forrige sesong begynte den 198 cm høye svensken å vise hva han kan offensivt. For defensivt hadde han for lengst vist at han duger.

Og denne sesongen startet han forrykende, helt til en skade satte ham ut av spill i 18 kamper.

Til tross for sin størrelse, er Hedman en rakett på skøytene. Kombinert med hans overlegne fysikk, har gjør det at han som oftest er først på pucken. Noe som gjør at det blir langt mellom utvisningene. I årets sluttspill er det bare blitt tre turer i utvisningsboksen.

Og offensivt er det ofte han som styrer spillet for Tampa Bay Lightning.

– Han har en egen evne til å styre kampene med størrelsen og farten sin. Det er ganske spesielt å ha den kombinasjonen. Han har evnen til å spille fysisk når han trenger det. Men som oftest legger ikke folk merke til det, for han er alltid på rett sted, forklarer Lightning-kaptein Steve Stamkos til Sports Illustrated.

Hedman hadde to målgivende pasninger da Lightning vant 4-3 og utlignet til 1-1 i kamper på lørdag.

Og i nattens kamp var han igjen quarterback for Bolts. 

Først la han pucken på sølvfat for Ryan Callahan, før han i sluttminuttene spilt gjennom Cedric Paquette, som scoret vinnermålet da Lightning vant 3-2 og tok ledelsen 2-1 i kamper.

Men mest imponerende er det at Blackhawks-duoen Patrick Kane og Jonathan Toews fortsatt ikke har scoret et mål i finaleserien. Faktisk står de med en målgivende pasning (Toews) på tre kamper.

Mens Hedman nå har fire assists.

– Han er rett og slett fantastisk. Han er stor for laget vårt. Han kan bevege seg. Han kan skyte. Han kan forsvare seg. Han kan bruke fysikken sin. Han har hele pakken. Jeg vet ikke om alle har skjønt hvor god han er. Men han kommer til å stå frem i finalen, skryter backkollega Anton Strålman.