Sepp Blatter og Thabo Mbeki i 2005. Foto: Scanpix.
Sepp Blatter og Thabo Mbeki i 2005. Foto: Scanpix.

Hemmelig e-post knytter Blatter til millionutbetalinger

Hevder Sepp Blatter visste om Sør-Afrikas bestikkelser.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sepp Blatter er igjen under press etter at en e-post fra 2007 antyder at han visste om millionutbetalingene fra Sør-Afrika som skulle sikre dem VM i 2010, skriver The Telegraph. 

I mailen skriver FIFAs generalsekretær Jerome Valcke at Blatter diskuterte en «overføring» mellom FIFA og den sørafrikanske regjeringen. 

I tillegg til Blatter, er også Sør-Afrikas daværende president Thabo Mbeki nevnt i e-posten, som er sendt fra Valcke til da fungerende finansminister Jabu Moleketi.  

«Det er noen uker siden jeg sendte deg brevet som er vedlagt. Jeg har aldri mottatt en bekreftelse, men det som er viktigere er – Jeg vil vite når overføringen kan gjøres. Dette er basert på en diskusjon mellom FIFA og den sørafrikanske regjeringen og også mellom vår president (Blatter) og president Mbeki.»

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

I brevet – som det refereres til i mailen – forklarer Valcke ifølge The Telegraph hvordan Sør-Afrika skal betale 10 millioner dollar til et utviklingsprogram for den afrikanske diasporaen i Karibien. 

FIFA nekter imidlertid for at e-posten beviser at Blatter og Valcke var involvert.

– Den referer ganske enkelt til en oppdatering gitt fra den daværende presidenten i Sør-Afrika til FIFA-presidenten om regjeringen i  Sør-Afrikas formelle henvendelse, sier en FIFA-talskvinne ifølge avisen.

Warner vil legge kortene på bordet
Senere korrespondanse mellom FIFA og Det sørafrikanske fotballforbundet viser at pengene skulle betales inn på kontoer som var kontrollert av tidligere CONCACAF-president Jack Warner. Warner er under etterforskning av FBI. 

Sørafrikanske myndigheter avviser konsekvent at landet betalte millioner av dollar i bestikkelser til Warner for å sikre seg fotball-VM i 2010.

Warner på sin side, er nå klar for å legge alle kortene på bordet og lover mange avsløringer. 

– Jeg frykter for livet mitt. Ikke en gang dødsfall vil stoppe dette skredet med avsløringer. Premissene er lagt. Nå er det ingen vei tilbake. Det får gå som det går, sa han forrige uke.