SYK: Heidi Torkildson Ryste (36) fikk et annet syn på kroppen etter kreftdiagnosen. Hun håper folk slutter å jakte sommerkroppen, og at de heller må være fornøyd med en fungerende kropp. Foto: Privat
SYK: Heidi Torkildson Ryste (36) fikk et annet syn på kroppen etter kreftdiagnosen. Hun håper folk slutter å jakte sommerkroppen, og at de heller må være fornøyd med en fungerende kropp. Foto: Privat

Kreftsyke Heidi (36) om «sommerkroppen»: – Vær fornøyd med en kropp som fungerer

Kreftsyke Heidi Torkildson Ryste (36) sier det er absurd å se folks jag etter sommerkroppen når hun selv opplever å å bli så syk at hun ikke kan løfte datteren (3).

I et innlegg på sin egen blogg tar Heidi Torkildson Ryste (36) fra Bergen et oppgjør med jakten på «sommerkroppen 2015». 

Absurd jag 

Begrepet dukker stadig oftere opp i sosiale medier, magasiner og medier over hele landet. Jo nærmere sommeren, jo kortere tid er det for nordmenn å bli strand-klar. 

Men for Heidi har det siste halve året gitt henne et helt annet forhold til egen kropp. Kiloene hun ønsket vekk i januar er borte for lengst, men ikke etter slanking. I januar fikk 36-åringen kreftdiagnose, og savner sin normale kropp mer enn noen gang. 

Vel, jeg skulle kanskje vært forsiktig med hva jeg ønsket meg, for uten at jeg gjorde noe som helst, gikk ønsket mitt i oppfyllelse. De kiloene er borte for lenge siden. Slankekuren min heter kreft, den er utrolig effektiv, helt jævlig og anbefales ingen. Å ha så vondt og være så kvalm at du ikke orker å spise, får kiloene til å renne av, skriver Heidi i blogginnlegget

– Det føles absurd å se at folk jager etter sommerkroppen når jeg selv ikke har en kropp som fungerer. Folk er så opptatt av hvordan de ser ut på stranda, men det som egentlig betyr noe er jo at man fungerer, sier Ryste til TV 2. 

Mellom operasjoner og cellegiftskurer har artikler, bilder og meninger om sommerkroppen dukket opp med jevne mellomrom. Det får 36-åringen til å reagere. 

– Folk stresser og sliter seg ut for å bli kvitt de siste kiloene, fremfor å ha en kropp de er glad i. Det gjør meg trist. Kroppen er fantastisk og gjør så mye for oss. Den energien man legger i finne «sommerkroppen 2015» burde man legge i det å nyte livet, sier Ryste.

Innlegget er i sin helhet publisert på sidene til Bergens Tidende

Sommerkropp på lag

Men det verste er at jeg har en kropp jeg ikke kan bruke til det jeg vil. Den klarer ikke å gå opp en fjelltopp eller engang holde seg oppreist en hel dag. Den er avhengig av å hvile mye og den forstyrres stadig av nye, rare plager. Som lymfevæske som hoper seg opp. Som sopp i munnen. Som nerveplager i ansiktet. Den fungerer i alt annet enn harmoni med seg selv, skriver Heidi. 

– Når man ikke lenger har en kropp som fungerer savner man det ekstra mye, utdyper Heidi. 

Den sommerkroppen jeg skulle ønske meg, var en som kunne bære meg gjennom en hel dag uten at jeg trengte å tenke over det. Uten at jeg hver morgen må ta en vurdering på om jeg trenger medisiner for å få meg gjennom dagen. En sommerkropp jeg kunne løpe rundt på stranda med og hive ungene opp i været med. En sommerkropp som var på mitt lag, skriver hun. 

Heidi har de siste månedene vært gjennom fem cellegiftkurer, og ytterligere syv kurer gjenstår. Legene mener 36-åringen vil bli helt frisk igjen, men Heidi tror forholdet til egen kropp aldri blir det samme. 

– Jeg er opptatt av å ta vare på kroppen, spise sunt og være i aktivitet. Det jeg savner aller mest er å løfte datteren min på tre år. Det er så trist å ikke kunne gjøre det, sier Heidi. 

Ønsker dvask kropp 

Etter at hun publiserte blogginnlegget søndag har responsen vært overveldende. Innlegget er delt over 3.000 ganger og lest av mange tusen. 

Hun håper at historien hennes vil kunne få andre til å våkne opp, og styre unna jaget etter den «perfekte» kroppen. 

– Hvem er det folk egentlig vil ha sommerkroppen for? Er det for deg selv eller for andre? Jeg kunne gjort mye for å få tilbake den dvaske kroppen jeg hadde før jeg ble syk. Livet snur så fort, og folk må være glad for en kropp som er frisk, sier hun.

Vinteren og våren ble helt annerledes enn planlagt for Heidi og familien, men tross svak kropp og stomipose på magen vil Heidi på stranden.

– Det blir ikke den strandsommeren jeg hadde tenkt. Men jeg har kjøpt ny bikini, med høyt liv, og skal på stranden, sier hun.