Årets fotballtalent – kandidat to:
– Iniesta er mitt store idol

Som tolvåring flyttet hun til Spania. Der ventet beinharde trenere.

TV 2 skal sammen med Statoil og Norges Fotballforbund kåre årets fotballtalent – også i 2015.

Den første av tre delfinalister, Sander Svendsen, ble presentert i slutten av mai. Den andre kandidaten heter Johanne Fridlund (18) og spiller for Vålerenga.

Du kan stemme på din favoritt her på tv2.no når den tredje og siste delfinalisten er presentert 21.juni.

– Idolet er Andrés Iniesta

Stortalentet Johanne Fridlund tilhører nå Vålerenga, men i ryggmargen ligger impulser fra spansk fotball. Som tolvåring flyttet hun til Arguineguín, David Silvas hjemsted, hvor hun møtte en helt annen treningskultur enn den hun var vant til fra Norge.

– Trenerne var veldig flinke, men de var også veldig, veldig strenge. Allerede da drev de med topping av lag, og det var mange som ikke fikk være med. I starten var jeg egentlig benkesliter, noe jeg ikke hadde vært vant til.

Etter tiden i Spania er det kanskje ikke overraskende at 18-åringen har en spansk stjerne som forbilde.

– Mitt store idol er Andrés Iniesta, sier hun uten å nøle.

Drømmer om utlandet

I tillegg til et tøft, spansk treningsregime, har hun også trent mye med jevnaldrende gutter i oppveksten. Ifølge hun selv har dette gjort henne tøffere, både fysisk og psykisk. Tidligere har hun spilt for Stag, Nanset og Eik Tønsberg, før hun i 2014 ble klar for Vålerenga. 

– Johanne Fridlund er et av de mest spennende talentene vi har på damesiden i norsk fotball, mener TV 2s sjefsspeider Ole Martin Årst.

– Hun har ekstremt gode ferdigheter offensivt. Hun er god til å utfordre én mot én og er en god avslutter, men viktigst av alt er hennes evne til å orientere seg og spille andre gode. Det gjør at jeg og mange andre tror at hun kan bli det neste store for A-landslaget.

Selv håper Fridlund at hun i fremtiden kan få prøvd seg i en større liga.

– Jeg ønsker å bli stabil i Toppserien og gjøre det bra her, men så kanskje få en sjanse i utlandet, enten i Sverige, Frankrike eller Spania.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Gøril Kringen og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

De tre kandidatene i delfinale 1 blir presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra i mai og juni, og avstemningen åpner 21. juni.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)