BEDRE DAGER: Her har Kenny Sansom nettopp ledet Arsenal til en 2-1-seier over Liverpool i ligacupfinalen 1987. FA Cup-finalen Arsenal vant over Aston Villa nylig fikk han ikke sett, da han brukte dagen på å drikke og gamble.
BEDRE DAGER: Her har Kenny Sansom nettopp ledet Arsenal til en 2-1-seier over Liverpool i ligacupfinalen 1987. FA Cup-finalen Arsenal vant over Aston Villa nylig fikk han ikke sett, da han brukte dagen på å drikke og gamble.

Hjemløs Arsenal- og England-legende ville ikke leve lenger – nå får han hjelp av gamle lagkamerater

Tidligere Arsenal-kaptein snakker ut om livet på gaten og selvmordsforsøkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var så ute av det. Jeg var ikke interessert, sier Kenny Sansom om Arsenals FA Cup-triumf for litt over en uke siden.

– Jeg elsker Arsenal, men jeg klarer ikke å bry meg. Om du kunne gi meg to piller jeg kunne ta for å dø, så hadde jeg tatt dem. Jeg vil ikke leve. Hva skal jeg leve for?

Nå prøver venner og tidligere fotballkamerater å hjelpe den tidligere venstrebacken.

Tidligere lagkamerat vil hjelpe
Paul Mariner, som spilte sammen med Sansom i både Arsenal og for England, rekker ut en hjelpende hånd på Twitter.

«Ken, alle guttene støtter deg. Bare snakk til oss» og «Hva trenger du?», skriver han.

En fotballfan foreslo at Englands VM-tropp fra 1982 samles til å spille en veldedighetskamp til inntekt for Sansom, noe Mariner syntes var en god idé

Politikeren Alastair Campbell har også engasjert seg for Sansom. Campbell har selv slitt med alkoholisme.

«Det er en tragisk historie og trist å se bildene av Arsenal-legenden Kenny Sansom. Vi må ha en endring av kulturen», skriver han.

86 landskamper for England
Og nå er Sansom lagt inn på en avrusningsklinikk, hvor han vil bli fulgt opp i en måned før han sjekker inn på sin tidligere lagkamerat Tony Adams' Sporting Chance-klinikk.

Men Kenny Sansom hadde en gang noe å leve for.

På 70- og 80-tallet var han en av Englands aller beste forsvarsspillere, spilte over 300 kamper, var kaptein og vant ligacupen med Arsenal, og fikk 86 landskamper for England - ingen annen back hadde flere landskamper for England før Ashley Cole slo Sansoms rekord i 2011.

Gangsterfaren lærte ham å drikke
En glitrende karriere som er få forunt - men etter karrieren har livet behandlet den nå 56 år gamle Sansom røft. 

I selvbiografien sin forteller han om hvordan han var fast bestemt på å lykkes på fotballbanen. Han tok derfor avstand fra alle rusmidler. Han rørte ikke alkohol før hans far plutselig dukket opp etter en landskamp mot Sveits i Basel.

George Sansom var en del av Londons gangstermiljø på 1970-tallet – han var blant annet på politiets liste over mistenkte etter det store togrøveriet – og ga stort sett blaffen i familien sin. Men da Kenny var blitt landslagsspiller i fotball ville han sole seg i glansen.

Han overtalte sin sønn til å drikke på en nattklubb etter kampen, og det var hans første møte med alkohol.

– Det eneste som kunne få meg til å slutte å drikke er døden
I et sterkt intervju med The Sunday Mirror fortalte Sansom om hvordan de få pengene han har forsvinner i alkohol og gambling, og hvordan han har forsøkt å ta sitt eget liv.

– Jeg har forsøkt å ta livet mitt fordi jeg ville dø, og jeg har gjort det flere ganger. Jeg har bare ikke lyst til å eksistere. Det er så lite jeg tenker om meg selv, forteller han.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ingenting, og går bare og legger meg til å sove på gaten. Jeg har ingen plass å bo, ingen bil, ikke noe hus, ingen penger, ingen partner. Alle pengene mine har gått til drikking og gambling. Jeg har ikke engang en telefon for tiden. Akkurat nå føles det som om jeg aldri kommer til å slutte å drikke - jeg føler det eneste som kunne få meg til å slutte er døden. Jeg vil ikke eksistere og leve dette forferdelige livet mitt.

– Føler meg som en hund
Grunnene til Sansoms vansker er mange, men selv sier han at han aldri kom seg over å forlate kvinnen som hadde vært hans kone i 29 år. Paret slo opp etter at Sansom var utro. 

Da han spilte lå han på 14 000 kroner i uka - noe som den gang var en svært god lønningspose.

Nå lever han på 7500 i måneden, pensjonen hans fra spillerforeningen, og halvparten går til hans forhenværende kone.

– Jeg har ingen penger - bare pensjonen min. Alt jeg trenger er en plass å bo. Bare et rom. Jeg trenger ikke et kjøleskap eller en TV, jeg trenger bare en plass hvor jeg kan sove trygt. Det høres kanskje dumt ut, men det er alt jeg trenger. Jeg føler meg som en liten hund, egentlig, men en plass å bo kan kanskje hjelpe meg til å finne en jobb, sier han.

Mistet jobben - nå får han hjelp
Tidligere var han guide på Arsenals stadionturer, mens den siste jobben han hadde var som stillasbygger og med arrangementer på kampdagene til en annen tidligere klubb, Crystal Palace. Den jobben mistet han da han ble observert full på Selhurst Park.

– Jeg kan bare skylde på meg selv. Jeg glemmer hva jeg gjør når jeg drikker. Men jeg må si sannheten: Jeg er en feiging, og jeg håndterer ikke livet. Virkelig ikke. Folk kommer til å dømme meg, det vet jeg at de gjør, men jeg er ikke en dårlig person. Jeg er ikke perfekt, det er åpenbart, men jeg rotet det til.

Og nå er han klar for å ordne opp i livet sitt igjen.

The Sunday Mirror betalte for et hotellrom han kan bo på frem til han dro til avrusning.

– Nå vil jeg bare ha hjelp. Jeg er klar. Nå er det opp til meg selv. Jeg skal gjøre mitt ytterste. Dere (avisen, journ. anm) har hjulpet med, og det vil jeg takke dere for, sier han, og legger til:

– Jeg vil bli i stand til å hjelpe folk. Jeg vet hvor hardt det har vært for meg, og jeg vil hjelpe andre om jeg kan bidra på noen måte.