GLEDE: Mamma Tove og Thea Steen strålte om kapp med sola før de forlot Haukeland sykehus fredag. Foto: T. Brandeggen/TV 2
GLEDE: Mamma Tove og Thea Steen strålte om kapp med sola før de forlot Haukeland sykehus fredag. Foto: T. Brandeggen/TV 2

Kreftbehandlingen over for Thea (25): – Har fått livet tilbake

Etter åtte intense uker med cellegift og strålebehandling er kreftsyke Thea Steen utskrevet fra sykehuset. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 13. april startet Stavanger-jenta Thea Steen (25) sin livs kamp mot livmorhalskreften hun hadde fått påvist ikke mange ukene før.

Etter åtte uker med intense stråle- og cellegiftsbehandlinger ved Haukeland i Bergen, ble hun fredag utskrevet fra sykehuset.

– Jeg har fått beskjed om at kroppen min responderer fint på behandlingen. Det ser ut til å gå rette veien. Jeg er veldig fornøyd med det. Nå skal jeg forhåpentligvis ikke komme tilbake hit på en god stund, sier Thea til TV 2.

– Er du fri for kreften?

– Det går det ikke an å si på et så tidlig stadie. Vi får vente og se. Det er først etter fem år tidligst at jeg kan kalle meg selv frisk. Enda jeg føler meg frisk og håper og tror at det skal gå veien så tar det litt tid før jeg kan si det sånn helt offisielt, sier hun.

Mamma Tove Steen (54) har fulgt sin datters kamp på nært hold hele veien. Det har ikke vært lett.

– Det er klart det har vært tøffe tak innimellom, vi har gjort oss noen tanker. Men nå går tingene bra og det skal det fortsette med. Nå får jeg henne hjem og det er veldig kjekt. Nå skal vi til Stavanger sammen med søsteren og feire og kose oss. Så ser vi fremover. Solen skinner og utgangspunktet er veldig bra, sier hun til TV 2.

Svulster blir mindre

Thea får nå en etterlengtet tre måneders sommerferie før hun skal til kontroll.

– Hun har fått standard behandlingen, den vi gir når vi ikke kan operere. Det er strålebehandling fra utsiden mot livmorhalsen og organene i underlivet og lymfeknuter som ligger der. Først utvendig, så innvendig strålebehandling i tillegg til at hun har fått cellegift en gang i uken, forteller kreftlege Anne Turid Bjørnevik til TV 2.

LEGE: Kreftlege Anne Turid Bjørnevik og Thea Steen. Foto: T. Brandeggen/TV 2
LEGE: Kreftlege Anne Turid Bjørnevik og Thea Steen. Foto: T. Brandeggen/TV 2

At Theas kropp har respondert på kreftbehandlingen betyr mye, men det er fortsatt en vei å gå før hun blir erklært frisk.

– Generelt kan vi si at det vi ser er at det som er av eventuelle svulster eller forstørrede lymfeknuter, blir mindre. Det er slik vi kan se en respons, og det ser vi på bildeundersøkelser som vi tar underveis. Veien videre er regelmessige kontroller på gynekologisk avdeling i fem år fremover, sier Bjørnevik.

– Vært en berg og dalbane

I løpet av behandlingen har det ikke vært fritt for bivirkninger i form av kvalme, oppkast og tretthet. Også følelsene har til tider blitt satt skikkelig på prøve.

– Det har vært en berg og dalbane emosjonelt, men jeg har følt meg i gode hender på Haukeland. Det har selvsagt vært litt mørkere tanker i ny og ne som jeg gjør mitt beste for å dytte vekk. Etter at jeg fikk den første tilbakemeldingen på at kroppen responderer fint, så har jeg liksom blitt mer og mer perifert med de dystre tankene, forteller hun.

For få måneder siden bodde Thea i New York hvor hun realiserte drømmen om å jobbe i verdensmetropolen. Kreftsykdommen har satt livet i perspektiv for henne.

– Man får et nytt perspektiv på en del ting. Kanskje er jeg blitt litt mindre uredd og har lyst å ta flere sjanser, men aller mest gleder jeg meg til å være meg selv igjen og leve det livet jeg hadde, for jeg er ganske fornøyd med det også, sier hun.

– Døden kommer tett på

Også mamma Tove har reflektert over livets perspektiver etter at datteren ble kreftsyk.

– Det er klart det. Døden kommer tett på. Alternativene. Så det å stoppe opp og tenke over hvor fint vi egentlig har det er kjempeviktig. Så synes jeg også det er fint at media også bryr seg når det går godt og viser frem for alle der ute at dette fungerer, behandling kan fungere. Vi får livet igjen og ting går bra, sier hun før de forlater sykehuset.

– Nå skal vi nyte det som kanskje er en av de første sommerdagene på Vestlandet. Så skal jeg ha en lang og fin sommerferie, være masse sammen med venner og familie. Reise og kjenne litt på den friheten som jeg føler jeg har fått tilbake, at jeg har fått livet tilbake, sier Thea.