FRI SOM EN FUGL: Roman Kreuziger, her foran Alberto Contador på Mont Ventoux i 2013, har i lengre tid forsøkt å renvaske navnet sitt. Nå har han lyktes.  Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.
FRI SOM EN FUGL: Roman Kreuziger, her foran Alberto Contador på Mont Ventoux i 2013, har i lengre tid forsøkt å renvaske navnet sitt. Nå har han lyktes.  Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD.

UCI og WADA overrasker: Dropper kontroversiell dopingsak mot Contador-hjelper

Roman Kreuziger renvasket - fire år etter at han angivelig skal ha dopet seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se 1. etappe av Critérium du Dauphiné på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra 13:05 søndag

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sendte fredag ut en pressemelding de færreste hadde ventet å få: Sammen med Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) velger de å droppe dopingsaken mot Roman Kreuziger.

UCI har siden juni i fjor hardnakket påstått av variasjonene i Kreuzigers blodpass fra 2011 - og 2012-sesongene, da han syklet for Astana, bare kunne forklares ved doping. 

Derfor gjorde UCI noe de også aldri hadde gjort før og behandlet blodpassvariasjonene som en vanlig positiv a-prøve og midlertidig utestengte tsjekkeren i august i fjor. 

– Det er veldig alvorlige variasjoner i passet hans, og det er en veldig klar indikasjon på manipulasjon. Han har blitt invitert til å forklare seg, men forklaringen hans var ikke overbevisende, sa UCI-president Brain Cookson sa den tidligere etappevinneren i Giro d'Italia og Amstel Gold Race-vinneren ble utestengt. 

Kreuziger, som også hadde blitt nektet å delta i fjorårets Tour de France på grunn av saken, ble likevel frikjent av sitt nasjonale forbund ikke lenge etter, hvorpå UCI og WADA anket dommen til CAS, idrettens voldgiftsrett.

Men syv dager før saken omsider skulle opp i CAS, har altså UCI og WADA, svært så overraskende, bestemt seg for å droppe anken.

Det gjør de på bakgrunn av «ny informasjon som har blitt tilgjengelig», leser pressemeldingen, uten at noen av partene vil presisere hvilken type informasjon dette dreier seg om. UCI og WADA vil heller ikke kommentere saken videre. 

Kreuziger, som alltid har hevdet sin uskyld og til og med gjennomførte en løgndetektortest for å «bevise» det, er naturligvis nå en lettet mann.

– Det har vært to lange år som ikke har vært enkle for hverken meg selv eller familien min. Jeg er glad for at denne saken nå er over, og jeg er veldig lettet. Jeg er ingen juksemaker, sier 29-åringen, som nylig hjalp Contador til seier i Giro d'Italia, på sin egen hjemmeside.

Ifølge Kreuziger skal han ha klart å bevise at variasjonene i blodpasset skyldtes kombinasjonen ekstrem fysisk utmattelse og hypotyreose, en tilstand som skyldes lavt stoffskifte.