DØMMER MESTERLIGAFINALEN: Tyrkiske Cuneyt Cakir. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
DØMMER MESTERLIGAFINALEN: Tyrkiske Cuneyt Cakir. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA

Historisk Mesterliga-dommer:
– Jeg skal gjøre hele Tyrkia stolt!

For første gang noensinne skal en tyrker dømme finalen i Mesterligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cuneyt Cakir har fått det ærefulle oppdraget med å dømme Mesterliga-finalen mellom Juventus og Barcelona i Berlin.

Aldri tidligere har en dommer fra Tyrkia sørget for at reglene opprettholdes i finalen i Europas gjeveste klubbturnering.

– Jeg er utrolig stolt over å få muligheten, men jeg vet at jeg har fått et enormt stort ansvar. Det er første gang noensinne at en hoveddommer fra Tyrkia skal lede finalen i Mesterligaen. Det gir oss på mange måter et dobbelt ansvar, sier Cuneyt Cakir i et intervju med UEFA.com før finalen i Berlin.

– Et uforglemmelig øyeblikk
Cakir, som får med seg sine landsmenn Bahattin Duran og Tarık Öngun som assistentdommere, er henrykt over å få muligheten til å dømme gigantoppgjøret i Mesterligaen.

– For meg var det et uforglemmelig øyeblikk da UEFA ringte meg og fortalte at mitt dommerteam var valgt ut til å dømme finalen i Mesterligaen. Jeg ble rett og slett henrykt, sier den tyrkiske dommeren, før han legger til:

– Når jeg tenker på dommerteamet mitt, min familie, alle dommertrenerne og andre som har hjulpet meg til å bli den dommeren jeg er i dag, og alle som har hatt troen på at jeg kunne nå så langt, så blir jeg enda mer fornøyd, konstaterer han.

38-åringen kan nesten ikke vente til avspark i Berlin.

– Når jeg løper ut på stadion i Berling og hører Mesterliga-hymnen spilles på arenaen skal jeg bare nyte øyeblikket, konkluderer han.

Takker faren for dommerkarrieren
Cakir har vært FIFA-dommer siden 2006 og dømte kamper både i EM 2012 og VM i 2014. Han er utdannet innen økonomi og jobbet for et forsikringsselskap da dommerkarrieren plutselig skjøt fart for om lag ti år siden.

Etter å ha spilt fotball på alderbestemt nivå, ble han inspirert av faren til å satse på en dommerkarriere.

– Som ung spilte jeg fotball som mange andre. Jeg ønsket å bli profesjonell fotballspiller. Men min far var fotballdommer, og takket være han ble jeg klar over utfordringene med å være fotballdommer. Jeg prøvde meg som fotballdommer, og likte det veldig godt. Da jeg var 17 år ble jeg tilbudt et dommerkurs, og etter det har jeg vært fotballdommer. Det er noe jeg virkelig liker å drive med, foreller Cakir.

– Må være særdeles godt forberedt
Målet med Mesterliga-finalen er krystallklart: Cakir vil etter beste evne sørge for at reglene følges, slik at han og dommerteamet slipper å havne i fokus.

– Nivået i internasjonal fotball er så høyt at du som dommer virkelig må forberede deg godt foran kampene. Å være dommer er så mye mer enn å bare løpe rundt 90 minutter på banen. Ved siden av å sørge for at reglene følges, må du være på topp fysisk og mentalt, påpeker Cuneyt Cakir.