Kong Olavs Cadillac er tilbake i Norge

Norske AMCAR-entusiaster har jobbet iherdig for å få Kong Olavs Cadillac fra USA og tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilen er en 1951 Cadillac Fleetwood 75 Limousine og ble brukt av Kong Olav i 40 år etter at den ble kjøpt i '51.

– Kong Olav brukte den som regel ved åpning av broer og store seremonier, men han likte også å kjøre rundt i den privat. Det sies at han til og med fraktet med seg skiene opp til Holmenkollen, forteller medlem av American carclub of Norway (AMCAR), Henning Kjensli.

Bilen ble etter Kong Olavs død i 1991 fraktet til USA.

– Det var Kong Harald som donerte bilen til et veldedig formål i 1994. Da dette veldedige prosjektet var over, ble den plassert på Vesterheim Norwegian Heritage Museum i Iowa, forteller far til Henning og president i AMCAR, Harry Kjensli.

AMCAR tok ansvar

Bilen sto på Vesterheim helt til Henning kom i kontakt med styreleder Bill Cary i 2013. Cary kunne fortelle at museet ikke hadde kapasitet eller ressurser til å ta hånd om bilen mer.

– Bilen ble etter hvert en ganske liten del av attraksjonen ved museet og de hadde relativt dårlige fasiliteter til å huse den.Til slutt ble den bare stående i et lagerskur. Etter å ha stått lagret i 20 år hadde bilen et prekært behov for restaurering, noe museet ikke hadde ressurser til, og det var her vi kom inn, forteller Harry.

AMCAR fikk fraktet bilen til et anerkjent restaureringsverksted i Pennsylvania, hvor den ble restaurert i løpet av 14 måneder.

På norgesturné

Etter restaureringen ble bilen så god som ny og hentet hjem til Norge i februar i år. Ettersom at bilen var en gave til AMCARs nesten 18.000 medlemmer rundt om i landet, vil de nå ut og vise bilen i samtlige fylker.

– Nå skal vi ut på en norgesturné. Den starter på Lillestrøm med en offisiell åpning under 4. juli-arrangementet, og så er det rett opp til Kirkenes hvor vi drar nedover kysten på returen, forteller Harry.