STØTTESPILLERE: Kjetil Haug (t.v.) og Per Kristian Bråtveit under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion torsdag i forbindelse med de kommende landskampene mot Aserbajdsjan og Sverige.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STØTTESPILLERE: Kjetil Haug (t.v.) og Per Kristian Bråtveit under fotballandslagets trening på Ullevaal stadion torsdag i forbindelse med de kommende landskampene mot Aserbajdsjan og Sverige. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg har tenkt at jeg kan ta over for Joe Hart

Kjetil Haug (16) er fast keeper for Manchester Citys U18-lag. Denne uken trener han med Norges A-landslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LILLESTRØM/ULLEVAAL (TV 2): Den spesielle situasjonen med Tippeliga-kamper bare dager før Norges landskamp med Sverige medførte akutt keepernød på landslagssamlingen i forkant.

Førstevalgene Ørjan Nyland (Molde), André Hansen (Rosenborg) og Sten Grytebust (Aalesund) skulle i utgangspunktet stå for lagene sine.

Dermed gikk landslagssjef Per-Mathias Høgmo til det skrittet å hente inn to unge keepere for å stå mellom stengene på treningene i forkant.

Fått merke landslagskvaliteten

Valget falt på Manchester Citys U18-lags norske sisteskanse, Kjetil Haug, og gutten som har etablert seg som Haugesunds førstekeeper denne sesongen; Per Kristian Bråtveit (19).

– Joshua er en god avslutter. Det merker du fort, sier Haug etter den første treningen med guttene.

16-åringen fra Halden har lagt bak seg en sesong i Manchester City, og var også i fjor med som hjelp på landslaget.

Det har gitt mersmak for målvakten som har etablert seg mellom stengene for U18-laget til den engelske Premier League-klubben. Tidligere i år voktet han buret da Manchester City tapte finalen i FA Youth Cup for Chelsea.

– Det er selvsagt bittert når vi kom så langt, men vi tapte for et bedre lag, sier Haug som beskriver det første året i Manchester City på følgende måte:

– Spennende og lærerikt. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men jeg tok sjansen, og det har så absolutt innfridd.

Tror på seg selv

Han venter fremdeles på sin første trening med A-laget, et mål han håper at han kan oppnå i løpet av den neste sesongen.

Nåløyet i den lyseblå delen av Manchester er imidlertid særdeles trangt, og få unggutter tar steget i gigantklubben. Også andre nordmenn som Omar Elabdellaoui, Abdisalam Ibrahim og Eirik Holmen Johansen har prøvd seg der, før de har tatt steget videre.

– Det er selvsagt i tankene mine, men hovedmålet for meg som bare er 16-17 år er å utvikle meg og slå gjennom i Premier League senere. Dersom det ikke skulle bli Manchester City er det mange andre gode klubber i Premier League og verden som det er mulig å spille for, sier Haug.

Foreløpig er den engelske landslagskeeperen Joe Hart førstekeeper i klubben som endte på andreplass i årets Premier League-sesong.

Han er imidlertid begynt å nå en viss alder, og om en fem-seks år kan timingen være perfekt for både Joe Hart og Haug, som fyller 17 år neste fredag.

– Det kan fort stemme at jeg tar over for ham. Tanken har slått meg, men før det må jeg stå på med mye hardt arbeid.

Blitt førstekeeper

Per Kristian Bråtveit har allerede dunket ut et ubestridt førstevalg i sin klubb, selv om det er langt fra FK Haugesund og Tippeligaen og Premier League.

Bråtveit fikk sjansen i Per Morten Kristiansens skadefravær og har siden gjort plassen i buret sin. Så bra at han også har fått landslagssjefens oppmerksomhet.

– Jeg så ikke for meg at alt dette skulle skje i løpet av dette halvåret, sier Per Kristian Bråtveit til TV 2.

– Jeg var litt heldig da Per Morten var litt uheldig og ble skadet. Jeg tok sjansen og føler jeg har tatt store steg.

– Skal være med fast her om noen år

Men ikke større enn at det var stort å trene med landslagets utenlandsproffer.

– Det er stor kvalitetsforskjell fra her og trening hjemme, det merker man jo. Man må være 100 prosent for å markere seg, sier Bråtveit som har sin siste trening med laget allerede torsdag.

Han skal nemlig stå i mål for Haugesund når de møter Aalesund søndag, men ønsker å komme tilbake.

– Dette gir motivasjon. Jeg håper å være med fast her om noen år, sier Bråtveit.

For Haugs del er samlingen over søndag.

Apropos Aalesund er deres førstemålvakt Sten Grytebust skadet og tvilsom til denne landslagssamlingen. Derfor er Rune Almenning Jarstein hentet inn i troppen.