God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer.  Her sammen Jan Robin Ektvedt fra Hitchhiker, som lagde stembuns i sin tøffe food truck!   Foto: TV 2
God morgen Norge-kokk Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer.  Her sammen Jan Robin Ektvedt fra Hitchhiker, som lagde stembuns i sin tøffe food truck!   Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukemeny

Noe for enhver smak for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter, se innslagene og la deg inspirere!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag: Steambuns 

Oppskrifter fra boka Gatemat av Stian Floer og Jan Robin Ektvedt fra restaurant Hitchhiker, Mathallen

Ribbe
Dette trenger du:

  • 500 g tynnribbe, uten bein og svor
  • 2 ss koreansk chilipulver
  • 2 ss grovsalt
  • 1 ss ristede fenikkelfrø
  • 1 ss ristede korianderfrø

Slik gjør du:

Dagen før servering: Gni inn ribben med alt krydderet og la det helst ligge i 1 døgn i kjøleskapet.
Ta den ut av kjøleskapet, børst av overflødig saltkorn og legg den i en ildfast form.

Stek i varm stekeovn ved 130 grader i 2 1/2 time.
Hold litt øye med den. Blir den for brun, øs en liten skvett vann over.
Når den er ferdig lar du den hvile litt før du steker den gylden på hver side i en stekepanne så den blir litt crispy.
Skjærer opp i tynne skiver.

 

Deig, ca.25 buns
Dette trenger du:

  • 600 g Red Lotus spesial mel, evt. 650 g hvetemel
  • 6 ss sukker
  • 3 ss melkepulver
  • 1/2 pk tørrgjær
  • 1/2 ts bicarbonat/natron
  • 1/2 ts bakepulver
  • 2 1/2 ss solsikkeolje
  • 3 1/2 dl lunkent vann

Slik gjør du:

Ha alt i en eltemaskin og kjør den på medium til høy hastighet i 5 min.
La den heve til det dobbelte i bollen under plastfolie.
Del den opp i emner på 40 g og trill til boller.
Legg på bakepapir og la heve i 20 min under plastfolie.
Gni inn benken med noen dråper solsikkeolje og kjevle bollene ut til runde små pizzabunner.
Pensle den ene halvdelen med solsikkeolje og brett den andre halvdelen over, slik at de får en halvmåne form.
Legg over på et bakepapir og dekk med plastfilm.
La heve til dobbel størrelse.
Damp i 10 min.

 

Salat

Dette trenger du:

  • 1 stk grønt eple
  • 2 stk gulrot
  • 1 agurk
  • 1 pt koriander
  • 1 stk lime
  • salt

Slik gjør du:

Finsnitt alle grønnsakene i strimler og finhakk koriander.
Ha alt i en bolle, skvis over lime og smakt til med salt.

 

Chili majones

Dette trenger du:

  • 1 egg
  • 1 ss sennep
  • 4 dl solsikkeolje
  • 1 ts chilipulver
  • 2 ss sriracha saus
  • saften fra en halv sitron
  • salt

Slik gjør du:

Knekk egget i en bolle sammen med sennep og spe i solsikkeolje i en tynn stråle mens du visper.
Når all oljen er visper inn, bland inn de resterende ingrediensene og smak til med salt.
Sprøtt til topping: sprøstekt svor/baconcrisp, evt. grovhakket spørstekt brød.

 

Tirsdag: Heit kyllinggryte med sellerirot og mango

Oppskrift av Henrik Orre, mesterkokk og sykkelkokk for blant andre Edvald Boasson Hagen. Kokeboken Vèlochef får du tak i hos bikeshop.no.

Dette trenger du:

  • 500 g kylling, lår eller filet
  • Olje til steking
  • 1 rød chili
  • 1 rød paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • 5 dl hakkede tomater
  • 3 dl eplemost
  • 100 g sellerirot
  • 1 moden mango
  • 1 dl creme fraiche
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Del kyllingen i biter og stek i olje i en vidbunnet kasserolle.
Finhakk chili, paprika og hvitløk, og tilsett i gryten når kyllingen begynner å ta farge.
La det frese i 1-2 min.
Tilsett hakkede tomater og eplemost, kok opp og la trekke i 15-20 min.
Del i mellomtiden sellerirot og mango i terninger, ca. 2x2 cm.
Kok sellerirot i kokende vann.
Tilsett sellerirot i kyllinggryten, smak til med salt og pepper.
Topp det hele med mangoterninger og crème fraiche.

 

Onsdag: Klippfisk - med smaken av Middelhavet


Dette trenger du:

  • 600 g ferdig utvannet klippfisk ryggfilet (loins)
  • Ca. 2 dl ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 2 -3 ss kapers
  • Spinat eller asparges
  • 10-12 oliven
  • 20 små klasetomater
  • 2 ss pinjekjerner

Slik gjør du:

Vann ut klippfisken i 4-5 dager, følg anvisning på pakken og skift vann daglig.

Del fisken i porsjonsstykker.
Pensle den ene siden med litt olivenolje og legg den med den penslede siden ned i en grillpanne.
Grill/stek i 3-4 min på hver side (avhengig av tykkelse).
Varm opp olivenolje i en stekepanne og surr hakket hvitløk i olje i 1-2 min.
Tilsett kapers, oliven, spinatblader eller asparges, små tomater delt i to og la surre i 2-3 min.
Fordel den varme ”sausen” over klippfisken, dryss over ristede pinjekjerner og server straks.
Potetmos eller brandad (se egen oppskrift) smaker godt ved siden av.

Lun klippfisk salat

Slik gjør du:

Erstatt klippfiskfilet (loins) med 1-2-3 klippfisk (klippfisk i biter).
Vann ut etter anvisning på pakken, 8-10 timer med 2-3 vannskift.
Tørk av 1-2-3 klippfiskbitene og stek i panne med olje og fordel over tomat og spinat-/aspargesblandingen.

Dryss evt. over sprøstekt bacon.

Brandad

Dette trenger du:

  • 200 gr utvannet klippfisk(3-2-1 klippfisk)
  • 300 gr mandelpotet
  • 2-3 fedd hvitlløk
  • 1 ½ dl olivenolje
  • 1 ½ dl melk/matfløte
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell og del poteter i biter.
Kok i usaltet vann sammen med hvitløk og utvannet klippfisk.
Hell av kokevannet.
Mos til en glatt purè.
Spe med varm melk/matfløte og olivenolje til potetmos konsistens.
Smak til med salt og pepper.

 

 Torsdag: Skagensmørbrød

- reker, krepsehaler og søtlig syltet rødløk på 4 rause smørbrød

Dette trenger du:

  • 500-600 g rensede reker
  • Evt. 4 sjøkrepshaler
  • 4 ss crème fraiche
  • 4 ss majones
  • ½ finhakket mild løk (salatløk)
  • Saft av 1/2 sitron
  • 1-2 ss smakfull grov sennep
  • Salt og pepper
  • fersk dill
  • lyst brød, gjerne surdeigsbrød
  • smør

Til salat:

  • salat
  • sitron
  • slangeagurk
  • Evt. Asparges, litt lodde eller rognkjeksrogn til pynt

Syltet rødløk:

  •  1 rødløk
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 ss sukker

Slik gjør du:

Start med rødløken, dette kan godt gjøres i god tid, gjerne dagen før, servering.
Skjær rødløken i tynne ringer og legg i en liten kasserolle,
Tilsett sitronsaft og sukker, legg på lokk og kok opp.
Trekk kasserollen vekk fra platen og la den stå minst 30 min. før bruk.

Rens reker.
Rør sammen crème fraiche og majones.
Tilsett finhakket mild løk og smak til med sitronsaft, sennep, salt og pepper.
Tilsett halvparten av de rensede rekene og finhakket dill.
Smak til!
Rist brødet i stekepanne med litt smør.
Legg salat på de ristede skivene, legg over røren, dryss over resten av rekene og anrett med ønsket garnityr og tilbehør.

 

Fredag: Biffsalat med chili og soya dressing

Biffsalat - 4 personer
Oppskrift av Jostein Medhus, Kulinarisk Akademi og manager for det norske kokkelandslaget.

Dette trenger du:

Biff

  • 400 gram entrecote av okse
  • 1 ss solsikke eller raps olje
  • Salt og nykvernet sort pepper
  • 1 ss usaltet smør

Salat

  • 1 liten knoll fersk ingefær, skrelt og kuttet i tynne strimler.
  • ½ hode isbergsalat, skylles og snittes
  • 2 stk avokado, kuttet i biter
  • 1 stk agurk, kuttet i biter
  • 2 stk vårløk, finkuttet
  • 1 stk eple, kuttet i strimler

Chili og soya dressing

  • 1 ss honning
  • 1 ss chilisaus
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss oliven olje
  • 1 ss lime saft

Slik gjør du:

Kjøttet romtempereres før steking.
Krydre kjøttet med salt og pepper.
Varm en stekepanne godt opp (ca. 2/3 av maks styrke)
Tilsett oljen å la denne bli varm, brun av kjøttet godt på begge sider.
Det må få en jevn og god bruning.
Etter ca. 2-3 minutter er kjøttet ferdig.
Hviles i noen minutter før det kuttes i skiver og serveres.

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen.

Kutt opp alle grønnsakene til salaten og bland sammen.
Salaten toppes gjerne med sesamfrø og ristede peanøtter.