MENER BARNA BØR PÅ ETT STED: Musiker Jan Eggum, her sammen med sønnen Bastian og eksen Kaia Huuse på Kaptein Sabeltann-premiere i fjor. Foto: Stella Pictures.
MENER BARNA BØR PÅ ETT STED: Musiker Jan Eggum, her sammen med sønnen Bastian og eksen Kaia Huuse på Kaptein Sabeltann-premiere i fjor. Foto: Stella Pictures.

Jan Eggum: – La barna bo på ett og samme sted

Jan Eggum (63) og Kaia Huuse (41) er skilt, men har funnet en god løsning for barna sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagens radiofrokost på P4 fortalte Jan Eggum om hvordan han og Kaia Huuse har løst det med fordelingen av barna etter fjorårets skilsmisse.

– Vi ble enige veldig fort om at barna skal bo på ett sted, og så skal vi foreldrene bytte på å bo der, forteller Eggum til TV 2.

Bytter på leiligheten

Han sier videre at de solgte leiligheten sin og kjøpte en ny rett ved skolen der barna går. Der bor han fem dager, mens Kaia Huuse bor der ti. 

– Det blir litt logistikk da vi begge er artister og er mye ute og reiser, men denne ordningen har vi nå hatt i trekvart år og den fungerer kjempegodt for oss alle, sier Eggum.

Artisten gjør det klart at en slik ordning trenger et utgangspunkt der foreldrene er gode venner.

– Vi var var sammen i 18 år. Barna våre er seks og ni år. Overgangen for barna er veldig liten, fastslår han.

Bor i hver sin by

Når han ikke bor i leiligheten med barna bor han i hjembyen Bergen. Kaia Huuse holder til i Stockholm sammen med sin nye kjæreste.

– Men ordningen tillater vel at barna får besøke deg i Bergen og moren i Stockholm?

– Ja, selvfølgelig. De var i Bergen og besøkte meg for ikke lenge siden, smiler han.

Randi Dyblie Nilsen er professor ved Norsk senter for barneforskning ved NTNU i Trondheim. Hun mener at det er vanskelig å si om dette ville vært en god løsning for alle.

– En kan ikke si noe generelt om hva som er en god ordning for hvordan barn og foreldre organiserer seg etter samlivsbrudd. Det avhenger av så mange forskjellige ting, og de det gjelder må finne en løsning for de det gjelder, sier Nilsen.

Barna slipper å tilpasse seg

Likevel ser hun klare fordeler for barna ved en slik ordning.

– Det er meg bekjent ikke noen utbredt praksis, men et eksempel på en praksis som det er spennende å reflektere over ut fra hva det kan bety fra barns ståsted. Når barna blir boende fast, har de mulighet til å fortsette en god del av dagliglivet mer som før samlivsbruddet, sier Nilsen.

– De slipper å pakke sekken annenhver uke, eller å ha dobbelt opp med klær og utstyr. De kan fortsatt ha rommet sitt som barn gjerne har en tilknytning til, noe de også har til leiligheten eller huset og nabolaget der familien etablerte seg, sier hun.

Kan være økonomisk utfordrende

Hun synes Eggum og Huuses prioritering er veldig bra, men at dette kan være vanskelig for mange å få til.  

 Mange får en dårligere økonomi og det blir kanskje også et spørsmål om foreldrene skal ha hvert sitt bosted, eller om de greier å dele og bo på skift utenfor hjemmet, sier Nilsen.