Helsedirektoratet: Derfor skal mødre være forsiktig med alkohol når de ammer

Helsesøster Astrid Midtsund mener debatten bør handle om evnen til å ta vare på barnet, og ikke alkoholnivået i morsmelka

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En omfattende dansk studie fra 2014, som ble omtalt i Dagens Medisin i mai i år, har utfordret Helsedirektoratets anbefalinger som gjelder alkoholkonsum blant ammende kvinner.  

– Vår anbefaling er at man skal være forsiktig med alkohol når man ammer og gjerne avstå fra alkohol de første ukene inntil ammingen er godt etablert. Skal man først ta seg et glass vin, bør man vente et par timer med å amme barnet etterpå, sier Gry Hay, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

– Ikke skadelig

Gry Hay, Seniorrådgiver i Helsedirektoratet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Gry Hay, Seniorrådgiver i Helsedirektoratet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I studien kommer det frem at kvinner kan drikke opptil fire enheter alkohol i løpet av en kveld og sju enheter i løpet av ei uke, mens de ammer, uten at alkoholinnholdet i morsmelka vil skade barnet.

– Morsmelka inneholder den samme alkoholprosenten som blodet til mor. Melka vil ikke skille seg fra alkoholen og dermed vil alkoholen bli såpass uttynnet at alkoholmengden ikke er skadelig for barnet, sier Midtsund.

I et innlegg i Aftenposten bruker Midtsund dette regnestykket med tall fra Helsedirektoratets anbefalinger: 

"I praksis betyr dette at hvis mor har tatt et glass vin og får en promille på 0,3 eller 0,4, er promillen i morsmelken 0,03 eller 0,04. Drikke med en så lav alkoholprosent anses for å være alkoholfri, så hvordan eller hvorfor man kan myndighetene argumentere for at dette kanskje kan være skadelig [...] Fruktkompott og surmelk har sannsynlig høyere alkoholnivå, noe som ikke er hevdet å være skadelig."

– Det er mange årsaker til at man skal være forsiktig med alkohol når man ammer, men alkoholnivået i morsmelka er ikke en av dem, sier Midtsund.

– Bedre å nippe hele kvelden

Hun påpeker at det vil være mye mer forsvarlig, både for mor og barn, at mor ikke haster med å få i seg glasset, men heller drikker litt av det hele kvelden. 

– Det er bedre at mor kan sitte og nippe til et glass vin gjennom en hel kveld og likevel amme til ammingene, i stedet for å drikke et glass vin rett etter at man har ammet og vente i to timer. Antagelig vil et glass du hiver i deg i full fart påvirke omsorgsevnen din mer enn et du nipper av hele kvelden. Du skal jo også være mamma i de to timene du venter, avslutter Astrid Midtstuen.

Vil ikke endre

Forskning til tross vil ikke Helsedirektoratet endre anbefalingene.

– Vi tenker at det er best å være føre var. Vi vet ikke langtidseffekten av et lavt alkohol i morsmelka, forteller Gry Hay.

De legger også til grunn forskning som viser at selv små mengder alkohol kan ha en negativ virkning på barnet.

– Vi vet at det forstyrrer barnets søvn og at det kan hemme utdrivningsrefleksen hos mor, forklarer Hay.