SUKSESSTRENER: Tor Ole Skullerud ledet Molde til dobbelttriumf forrige sesong. Skullerud er i likhet med andre gulltrenere utdannet lærer. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
SUKSESSTRENER: Tor Ole Skullerud ledet Molde til dobbelttriumf forrige sesong. Skullerud er i likhet med andre gulltrenere utdannet lærer. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Pedagogikk-professor: – Ferdigheter som er lett overførbare til treneryrket

Pedagogikk-professor er ikke overrasket over at de mest suksessrike trenerne har lærerutdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med unntak av Kjetil Rekdal i 2005 og Ole Gunnar Solskjær i 2011 og 2012, viser TV 2 Sportens oversikt at samtlige trenere som har ledet sin klubb til seriegull siden 1. divisjon skiftet navn til Tippeligaen i 1991 har bakgrunn som lærere.

Ronny Deila, som nylig ledet Celtic til seriegullet i Skottland, er også utdannet lærer og bruker sin tidligere foreleser Per Jacob Evjen som mentor i arbeidet som trener.

– Handler om å formidle kunnskap
Professor Åge Diseth ved institutt for pedagogikk på Universitet i Bergen (UIB) mener lærerutdanningen er en solid bakgrunn å ha for fotballtrenere.

– Lærerutdanningen gir praktisk trening og teoretisk opplæring om hvordan man formidler kunnskap på en klar og tydelig måte, og hvordan man motivere elevene til innsats og prestasjon både som enkeltelever og i klassen, forklarer Diseth, før han fortsetter:

– Dette er kunnskap og ferdigheter som er lett overførbart til treneryrket: En god trener formidler kunnskap på en tydelig måte slik at alle forstår. En god trener tar hensyn både til enkeltspilleres behov og til prestasjonsgruppen (laget) som helhet, sier professoren.

– Lærerutdanningen kan brukes til mye
At nesten samtlige trenere som har ledet sin klubb til Tippeliga-gull har lærerbakgrunn, overrasket ikke akkurat pedagogikk-professoren.

– Egentlig ikke, av to grunner: For det første er det jo slik at mange som er utdannet som lærere driver med helt andre yrker enn å være lærer. For eksempel blir noen fotballtrenere. Lærere som blir fotballtrenere har nok et ønske om å bruke sine ferdigheter på en annen arena enn i skolen, oppsummerer Diseth, og legger til:

– I tillegg har personer med lærerutdannelse og praksis som lærer allerede vist en interesse for å arbeide med utvikling av ferdigheter i en prestasjonsgruppe. De som liker å utvikle mennesker i grupper på skolen vil også trives med å gjøre dette som fotballtrenere, poengterer han.

– Blir evaluert hele tiden
Diseth mener lærerutdanningen en god bakgrunn for personer som ønsker å satse på en karriere som topptrener.

– Lærerutdanningen gir en type praksis som gir umiddelbar tilbakemelding på om man klarer å vekke elevenes interesse, formidle kunnskap, og skape et godt læringsmiljø. Læreren får umiddelbar tilbakemelding på om man lykkes med sin formidling, og om egen innsats som lærer gir mestring og prestasjon blant elevene, sier Diseth.

Professoren ser mange likheter mellom det å være trener og lærer.

– Læreren fremstår med fagkunnskap, men blir også selv evaluert i form av tilbakemeldinger. Dette ligner jo på fotballtrenerens rolle: treneren har tillitt i kraft av sine ferdigheter, men er samtidig under konstant evaluering fra sin egen klubb, spillere, og media, oppsummerer professoren i pedagogikk.

Her er noen av de mest suksessrike trenerne i norsk fotball med lærerutdannelse som bakgrunn:

Kjell «Schou'en» Schou-Andreassen:
En av landets mestvinnende fotballtrenere. Sikret blant annet Viking «The Double» i 1972, og seriegull i 1982. Trente også A-landslaget med Nils Arne Eggen (1974-78). Var Eggens store forbilde som trener.

Nils Arne Eggen:
Trenger vel strengt tatt ingen nærmere presentasjon. Eggen var trener for Rosenborg i periodene 1988–1997 og 1999–2002. Størst suksess har han hatt med Rosenborg, som han vant serien med 13 ganger (1971, 88, 90, 92-97 og 99-2002). Han forvandlet Rosenborg fra en middelmådighet i Norge til en respektert klubb i Europa i løpet av 1990-tallet.

Mons Ivar Mjelde:
Ledet Brann til cupgull i 2004, sølv i 2006 og klubben til sitt første seriegull siden 1963 i 2007. Er nå trener i Start, hvor en vanskelig økonomisk situasjon i klubben har skapt utfordrende rammer for Branns tidligere gulltrener.

Ståle Solbakken:
Startet karrieren i HamKam, før han overtok FC København i 2006. Har ledet danskene til seriegull og til gruppespillet i FC København. Var innom tyske FC Köln og engelske Wolverhamton, før han igjen overtok FC København for to år siden. Sikret FCK cupgullet i Danmark denne sesongen.

Erik Hamrén:
Svensken ledet Aalborg til seriegull i 2008, og Rosenborg til seriegull i 2009. Etter suksessen med Rosenborg fikk han tilbud om å bli landslagssjef for Sverige i 2009. Hamrén har ledet Sverige siden.

Per-Mathias Høgmo:
Høgmo ledet det norske kvinnelandslaget i fotball til OL-gull i 2000. Dessuten var han en del av Rosenborgs trenerteam, men hadde permisjon fra jobben som hovedtrener, da klubben ble seriemestere i 2006. Høgmo overtok som landslagssjef for Norge etter å ha reddet svenske Djurgårdens IF for nedrykk i 2013. Høgmo er utdannet lærer, har D-kurs i fotball og jobber med doktorgrad i fotball ved Idrettshøgskolen i Oslo.

Benny Lennartsson:
Svensken er en legende i Stavanger, etter å ha ledet Viking til cupgull i 1989, seriegull i 1991 og nytt cupgull etter comeback i 2001. I USA-VM i 1994 var han taktisk rådgiver for det svenske bronselaget. Lennartsson pedagogisk bakgrunn, både fra utdanning og i praksis som lærer.

Her er et utvalg trenere i Tippeligaen med annen yrkeserfaing og utdannelse:

Åge Hareide:
Seriemester i både Danmark, Norge og Sverige. Trener nå svenske Malmö med stor suksess. Hareide ledet Malmö til gullet i Allsvenskan og gruppespillet i Mesterligaen forrige sesong. Han var landslagssjef for Norge fra 2003 til 2008. Hareide er utdannet revisor.

Egil Drillo Olsen:
Norges landslagstrener fra 1990 - 1998. Ledet Norge til VM både i 1994 og 1998. Gjorde comeback som landslagssjef fra 2009 til 2013. Drillo har hovedfag i idrett fra Norges Idrettshøyskole (NIH), og har siden han avsluttet sine studier i 1974 undervist på NIH, med noen korte avbrekk grunnet treneroppdrag. Han er for øyeblikket fotballekspert i TV 2 Sporten.

Trond Sollied:
Norges mest suksessrike trener i utlandet. Sollied har trent klubber som Olympiakos, AA Gent, Club Brugge og SC Heerenveen til strålende resultater. Seriemester med Rosenborg i 1998. Sollied har mellomfag i Idrett fra Norges idrettshøgskole (NIH).

Kjell Jonevret:
Ledet Molde til seriesølv og cupfinalesølv i 2009. Svensken har vært hovedtrener i Viking siden 2012, og har denne sesongen løftet klubben inn i medaljekampen. Er utdannet eiendomsmegler og har tidligere jobbet i eiendomsbransjen. - Det var litt tilfeldigheter som gjorde meg til fotballtrener. Jeg tok en utdannelse, og jobbet som eiendomsmegler, for å ha noe å falle tilbake på, men så fikk jeg en forespørsel om bli trener, har svensken tidligere sagt om sin bakgrunn.

Dag-Eilev Fagermo:
Har levert oppløftende resultater med både Odd og Strømsgodset i Tippeligaen. Forrige sesong ledet Fagermo Stabæk til tredjeplass i ligaen og cupfinalen med svært små ressurser. Fagermo har mastergrad i idrett og økonomi.

Bob Bradley:
Stabæks amerikanske suksesstrener er utdannet innen sports management ved det prestisjetunge universitetet  Princeton University.

Ole Gunnar Solskjær:
Den tidligere Manchester United-helten ledet Molde til seriegull både i 2011 og 2012. Solskjær har toppspillerbakgrunn og trenerutdannelse.

Kjetil Rekdal:
Vålerenga-treneren leverte oppløftende resultater med Aalesund. I sin periode som sjef på Color Line Stadion fra 2008 til 2012, tok han cupgull i 2011. Er nå tilbake i Vålerenga, som han ledet til Tippeliga-gull i 2005. Rekdal har i likhet med Solskjær toppspiller erfaring fra utlandet og trenerutdannelse.