Wenche (63) om sorgen etter at datteren Alexandra (27) begikk selvmord

— Det verste som kunne skje, skjedde, sier Wenche Steen om å miste datteren sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden så fikk modellen og misse-dronningen på 70-tallet, Wenche Steen, en telefon som skulle endre livet hennes totalt. 

– Sønnen min Thomas (40) og jeg fikk den vonde beskjeden om at min datter og hans søster, Alexandra (27) hadde gått bort. Og hun hadde valgt det selv.

Når noe sånt skjer så passerer hele livet ditt i en revy for å finne ut hva som skjedde, forteller Wenche videre til God morgen Norge. 

Ikke et A4-liv

Wenche jobbet som modell og faren til Alexandra og storesøsteren Christina, Geoffrey Downes, var rocke-musiker. Kjent fra engelske band som Yes og Asia, nå The Buggles.

– Det var ikke noe A4-liv, men selv om det har vært sånn, så føler jeg at jeg som mor har gitt barna mine sunne verdier. Og at vi ikke levde noe overfladisk liv, minnes Wenche.

Alexandra

Storebror Thomas beskriver søsteren som en sprudlende og morsom jente med mye liv i og med ekstremt syk humor, sier han med smil i blikket.

– Det var nok hun og jeg som stod hverandre mest nært i familien. Hun var samtidig veldig perfeksjonist. Noe jeg har tenkt på i ettertid må ha vært veldig slitsomt for henne.

SØSKEN: Alexandra, Thomas og Christina. Alexandra i gul kjole. Foto: Privat
SØSKEN: Alexandra, Thomas og Christina. Alexandra i gul kjole. Foto: Privat

Sorgen

Om tiden etter sjokket over å miste et barn forklarer Wenche slik:

– Jeg husker ikke noe fra de første seks månedene, da satt jeg bare på en stol i huset på gården vår i Lier og stirret ut av vinduet.

Thomas taklet sorgen ved å stelle dyrene på gården. 

– Jeg hadde mange gode venner som jeg kunne snakke med, men det å stelle dyrene på gården ga meg mye i den vanskelige tiden. De var glade for å se meg selv om jeg var lei meg og i sorg.

Hjelpen

Wenche fikk tidlig hjelp og kontakt med psykiater. 

– Du kan ikke slutte å bebreide deg selv hvis du ikke får hjelp. Selv har jeg gått til psykiater i to år nå. Først var det en dag i uka, så en gang i måneden og nå sier hun at jeg ikke behøver å komme mer, så da er vel det greit, smiler Wenche.

– Jeg anbefaler alle som opplever det jeg har opplevd å få profesjonell hjelp så fort som mulig. 

Ikke to streker under svaret

Psykiateren forklarte til Wenche at Alexandra nok har hatt en sårbarhet som hun selv kanskje ikke har vært klar over, langt mindre du.

– Psykiateren min fortalte også til meg at her er det ikke to streker under svaret, det er så mange ting som spiller inn. Hun sa at den sårbarheten som Alexandra kan ha hatt, den har ikke du kunnet avdekke.

Minnes Alexandra hver dag

Når Wenche, Thomas og søster samles, så forklarer de at det er som om Alexandra er med dem hele tiden. 

– Det er en fin måte å bruke sorgen på, forklarer Thomas, – å ta frem gode minner når vi sitter sammen. 

Barnebarn

Storesøster til Alexandra, Christina Steen Downes fikk for syv måneder siden datteren som hun har oppkalt etter sin lillesøster, Heddy Alexandra. 

– Det er vi veldig glade for og det viser at livet går videre, forteller Wenche.