Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Disse kan overta etter Blatter 

Her er en oversikt over aktuelle og mindre aktuelle kandidater.  

Blatter rystet en hel fotballverden da han tirsdag kunngjorde at han ville gi seg i kjølvannet av den store korrupsjonsetterforskningen rundt FIFA. 

Nå er det store spørsmålet hvem som kommer til å overta som FIFA-president.  Hans etterfølger vil bli valgt på en ekstraordinær kongress, som ifølge The Guardian tidligst kan finne sted i desember.  

Her er en liste over både aktuelle og mindre aktuelle kandidater.   

Michel Platini: 
59-åringen har vært UEFAs øverste sjef siden 2007 og gjorde det klart da han ble gjenvalgt i år at han ikke kom til å støtte Sepp Blatter.  Den franske EM-helten fra 1984 oppfordret alle til å ikke stemme på Blatter før valget forrige fredag. 

Prins Ali Bin al-Hussein: 
39 år gamle prins Ali bin al-Hussein er halvbroren til den sittende jordanske kongen Abdullah II, sønn av Jordans tidligere konge Hussein. I 1999 startet han som president for fotballforbundet i Jordan, og etter over et tiår i jobben ble han i 2011 valgt inn som Asias representant i FIFAs eksekutivkomité og som en av FIFAs visepresidenter.

Var Blatters eneste motkandidat under presidentvalget fredag. Hans mål var å «skifte oppmerksomheten bort fra administrative kontroverser og tilbake til sport». Prins Ali trakk seg før runde to av stemmegivningen. 

Luis Figo: 
Den tidligere portugisiske stjernespilleren var en av tre offisielle motkandidater til Blatter, men trakk seg for å støtte opp om prins Ali bin al-Hussein i innspurten. Han var svært kritisk til den pågående presidentkampen og antydet at valget ikke kom til å være et normalt valg . 

Jerome Champagne 
Den tidligere franske diplomaten jobbet i FIFA i elleve år og ble etterhvert visegeneralsekretær. Han var den første til å lansere sitt kandidatur til presidentvalget i 2015, men måtte trekke seg da han kun hadde støtte fra tre forbund.  

David Gill
Den tidligere Manchester United-direktøren sitter i eksekutivkomiteen i UEFA og FIFA, men truet med å gi fra seg den plassen hvis Blatter ble gjenvalgt. Fikk tirsdag støtte fra tidligere United-spiller Rio Ferdinand, som ba ham stille til valg.

Michael van Praag
Den nederlandske fotballpresidenten og tidligere Ajax-styreformannen var sammen med Figo én av tre offisielle motkandidater til Blatter. Også han valgte å trekke seg i innspurten for å støtte opp om prins Ali. 

Issa Hayatou:
Presidenten i Det afrikanske fotballforbundet tapte presidentvalget mot Blatter i 2002. Den 79 år gamle kameruneren har de siste årene vært en del av Blatters innerste sirkel og har blitt kritisert for nettopp dette. Har tidligere vært involvert i en korrupsjonsskandale.

Sunil Gulati: 
55-åringen er f
ødt i India, men oppvokst i USA. Han er president i Det amerikanske fotballforbundet og sitter også han i i eksekutivkomiteen i FIFA.  Økonomiprofessoren støttet prins Ali i valget og har kontakter i to gigantiske nasjoner. Gulati har også jobbet for Verdensbanken. 

Senes Erzik: 
Fotballpresident i Tyrkia som har vært medlem av FIFAs eksekutivkomité siden 1996. 72-åringen har ikke vært noen stor Blatter-fan og er populær i flere afrikanske land på grunn av hans mange utviklingsprosjekt innen fotballen. 

Ted Howard:
Howard overtok som generalsekretær i CONCACAF etter at Enrique Sanz ble arrestert forrige uke. Howard er erfaren, men mangler trolig kontakter i Afrika og Asia.  

Greg Dyke: 
68-åringen er leder av Det engelske fotballforbundet har vært kritisk til Sepp Blatter ved en rekke anledninger. Dyke var en av dem som jublet høyest da Blatter kunngjorde sin avgang tirsdag kveld.  

Lydia Nsekera:
Ble den første kvinnen i FIFAs eksekutivkomité i 2013. 48-åringen har vært medlem av den olympiske komité siden 2009 og hun var president i Burundis fotballpresident fra 2009 til 2014. Er selvskreven dersom FIFA skulle finne på å se på kvinnelige kandidater. 

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa: 
Kontroversiell sjeik som er medlem av kongefamilien i Bahrain. Han er president i Det asiatiske fotballforbundet og sitter i FIFAs disiplinærkomitè. 

Sjeik Ahmad al Fahad al-Saba:
Sjeiken fra Kuwait sitter i FIFAs eksekutivkomité og er etter sigende en meget innflytelsesrik mann. Sjeiken er også medlem av IOC 

Alfredo Hawit: 
Hawitt ble utnevnt til president i Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAF, etter at den tidligere presidenten Jeffery Webb ble pågrepet. Hawitt er fotballpresident i Honduras. 

Zico:
62-årige Zico, som deltok i tre VM på 1970- og 1980-tallet, har i flere tiår samlet erfaring fra ulike nivåer i idretten. Dessuten var han brasiliansk idrettsminister i en kort periode på 1990-tallet. 
Ytret et ønske om å bli ny FIFA-president etter Blatters avgang tirsdag.

David Ginola: 
Den tidligere Newcastle og Tottenham-spilleren lanserte sitt kandidatur til presidentvalget, men måtte trekke seg da han ikke fikk nok støtte. Franskmannen annonserte etter Blatters avgang tirsdag at han kommer til å gjøre et forsøk på å stille på nytt. 

Romario: 
Den tidligere brasilianske stjernespilleren ble i fjor valgt til senator, og er spådd en lysende politisk karriere. I alle år har han vært kritisk til Det brasilianske fotballforbundet, CBF og grådigheten som hersker i forbundets hovedkvarter i Rio.

– Jeg takker og gratulerer FBI, som har arrestert den tidligere presidenten i Det brasilianske fotballforbundet, Jose Maria Marin. Dette er begynnelsen på en ny æra i brasiliansk fotball, sa Romario da Marin ble arrestert forrige uke. 

Chung Mong-joon: 
Chung var president i Sør-Koreas fotballforbund fra 2003 til 2009 og tidligere medlem av FIFAs eksekutivkomité. 

63-åringen var en pådriver for at Sør-Korea ble tildelt fotball-VM i 2002 og han er en av landets mest innflytelsesrike personer innen fotball.

Han er i tillegg den sjette sønnen av forretningsmagnaten Chung Ju-yung, som grunnla industrikonglomeratet Hyundai. Chung gikk onsdag ut og sa at han kan vurdere å stille som kandidat, men først etter at han nøye har lyttet til hva de internasjonale fotball-lederne mener. 

Kilder: The Independent, ESPN, The Telegraph, NY Times, The Guardian.