Årevis med problemer – dette er Blatters tid som FIFA-president

2. juni 2015, etter 17 år som FIFA-president, fikk Blatter nok.

Se Blatters FIFA-karriere på 100 sekunder i videovinduet øverst!

Britiske The Guardian har samlet en rekke viktige hendelser som alle har vært avgjørende for at Sepp Blatter trakk seg som FIFA-president tirsdag kveld.

– Selv om FIFAs medlemmer valgte meg til ny president, virker det ikke som om dette støttes av fotballverdenen – verken supportere, klubber eller øvrige medlemmer, sa Sepp Blatter under pressekonferansen på tirsdag.

Sekunder etter annonserte 79-åringen sin avgang.

Se fakta om Sepp Blatter i den blå faktaboksen!

Her er noen av episodene som har preget Blatter og FIFA de siste årene:

2002:
FIFA er i enorme økonomiske problemer. En rapport stempler Sepp Blatter som en av hovedårsakene til problemene. Elleve FIFA-eksekutivmedlemmer saksøker Blatter som kontrer med å kvitte seg med de mest kritiske medlemmene (deriblant Per Ravn Omdal) – og får inn «sine egne» folk i stedet for. Den langvarige konflikten ender med at daværende generalsekretær Michel Zen-Ruffinen må gå av.

Samme blokken som prøvde å stemme frem svenske Lennart Johansson som FIFA-president i 1998, prøver i 2002 å stemme inn kamerunske Issa Hayatou, men må nok en gang se Blatter trekke det lengste strået.

At marginen var så stor som den var tyder på at Hayatou og hans velgere hadde fått lovnader om flere stemmer enn det de endte opp med. Like etter at Blatter blir gjenvalgt trekker eksekutivkomiteen søksmålet mot Blatter.

Perioden fra 2002 til 2010 var relativt «rolig», men påstander om korrupsjon og «kickbacks», samt etterdønninger av episodene i 2002 preget FIFA i en årrekke.

Oktober 2010:
The Sunday Times hevder at to medlemmer av FIFAs eksekutivkomité, Reynald Temarii og Amos Aduma, tilbyr å selge sine stemmer før det skal velges hvor VM skulle arrangeres i 2018 og 2022.

Duoen er foreløpig suspendert av FIFA i påvente av videre undersøkelser. Fire andre tidligere medlemmer av eksekutivkomiteen er også midlertidig suspendert.

Desember 2010:
Russland blir tildelt fotball-VM i 2018 og Qatar blir tildelt fotball-VM i 2022. FIFAs rapport uttrykker likevel sterk bekymring rundt klimaet i Qatar.

Mai 2011:
Tidligere sjef i det engelske fotballforbundet, Lord Triesman, påstår at fire medlemmer av FIFAs eksekutivkomité tidligere har bedt om økonomisk kompensasjon for å støtte Englands VM-søknad til 2018.

Blatter avviser at det er krise i FIFA, og sier på en pressekonferanse at de fire medlemmene ikke trenger å svare for seg. Han sier også at det ikke finnes noen bevis på at noen har blitt betalt for å stemme frem Qatar som VM-vert i 2022.

Mai 2011:
Mohammed bin Hamman, FIFA-toppen som skal ha betalt nesten ti millioner kroner til medlemmer av det karibiske fotballforbundet for å støtte Qatar-VM, trekker seg som presidentkandidat for FIFA. Det hele ender med at bin Hamman ble utestengt fra all fotballrelatert aktivitet på livstid.

Mars 2012:
Den amerikanske advokaten Michael Garcia blir hyret inn av Blatter og FIFA til å lede etterforskningen av anbudsprosessen før tildelingen av 2018- og 2022-VM.

November 2014:
Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer samarbeider med FBI i en etterforskning av korrupsjon i et styrende organ (FIFA).

November 2014:
Michael Garcia uttaler at hans etterforskning av 2018- og 2022-VM er blitt fremstilt feil i et sammendrag publisert av styreleder i FIFAs etikkutvalg Hans-Joachim Eckert. FIFA sier at saken er lukket.

27. mai 2015:
Sju FIFA-ledere arresteres av sveitsisk politi i Zürich etter tips fra amerikanske myndigheter. De mistenkte anklages for å ha vært involvert i korrupsjonsskandale som innebærer pengesummer tett opp mot 1,2 milliarder norske kroner.

Noen timer etter arrestasjonene offentliggjør de sveitsiske påtalemyndighetene at de kommer til å etterforske tildelingen av 2018- og 2022-VM.

29. mai 2015:
Blatter blir gjenvalgt som FIFA-president for fjerde gang.

2. juni 2015:
FIFA-president Sepp Blatter annonserer at han trekker seg som president etter 17 år i sjefsstolen.

Tidligere på dagen slipper flere medier nyhetsmeldingen om at generalsekretær i FIFA, Jérôme Valcke, har vært klar over at sørafrikanske myndigheter skal ha bestukket tidligere CONCACAF-president Jack Warner med 80 millioner norske kroner.