Blatter trekker seg som FIFA-president

– Selv om FIFAs medlemmer valgte meg til ny president, virker det ikke som om dette støttes av fotballverdenen – verken supportere, klubber eller øvrige medlemmer, sa Sepp Blatter under pressekonferansen.

Se hele Blatters avskjedstale i videovinduet øverst!

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president.

Det avslørte 79-åringen selv på en pressekonferanse i Zürich tirsdag kveld.

– Selv om FIFAs medlemmer valgte meg til ny president, virker det ikke som om denne beslutningen støttes av fotballverdenen – verken supportere, klubber eller øvrige medlemmer. Derfor kommer jeg til å kalle inn til en ekstraordinær kongress som vil bli avholdt så snart som mulig. Der vil det bli valgt en ny president. Jeg vil fortsette som president inntil et nytt valg er foretatt, sa Blatter selv under pressekonferansen.

– Den neste ordinære FIFA-kongressen skal avholdes i mai 2016. Hvis vi hadde ventet inntil da, ville vi bare gått og ventet. Derfor oppmoder jeg den tekniske komiteen til å avholde en ekstraordinær kongress så snart som mulig for å få valgt min etterfølger, fortsatte Blatter.

Se hele Blatters avskjedstale i videovinduet øverst!

Tirsdag kveld skriver nyhetsbyrået AFP at den ekstraordinære kongressen tidligst avholdes i desember 2015 og seinest i mars 2016.

Platini: – Vanskelig, modig og riktig
Etter pressekonferansen tirsdag kveld ble det klart at prins Ali av Jordan stiller som kandidat. Det var han som utfordret Blatter forrige uke.

Kort etter nyheten sa Englands fotballpresident Greg Dyke at dette var «en stor dag for fotballen».

UEFA-president Michel Platini kalte Sepp Blatters avgjørelse for «vanskelig, modig og riktig».

– De har korrumpert internasjonal fotball
FIFA har vært i virkelig hardt vær de siste dagene etter at amerikanske og sveitsiske myndigheter arresterte flere toppledere onsdag i forrige uke.

De siktede fotballpampene er mistenkt for korrupsjon, og USAs justisminister Loretta Lynch sa blant annet følgende på en pressekonferansen som fulgte i etterkant av arrestasjonene:

– De har korrumpert internasjonal fotball for å beskytte sine egne interesser og for å berike seg selv. Dette er bare begynnelsen.

Klikk deg inn på sakene nedover i artikkelen og les deg opp på FIFA-skandalen!

I dag, tirsdag, nesten en uke etter at topplederne ble arrestert innkalte FIFA til en heller uventet pressekonferanse i Zürich, der Sepp Blatter altså trakk seg som president.

Flere avsløringer
Lørdag meldte New York Times at flere siktelser var i vente i forbindelse med korrupsjonsanklagene, og mandag kom nyheten om at FIFA har utestengt generalsekretæren i CONCACAF, Enrique Sanz, fra alle fotballrelaterte aktiviteter.

Natt til tirsdag skrev nyhetsbyrået Reuters at amerikanske påtalemyndigheter mener at generalsekretær i FIFA Jérôme Valcke gjennomførte millionutbetalingen som er sentral i korrupsjonsetterforskningen mot Det internasjonale fotballforbundet.