HYLLES: Jørgen Klem hyller Follo-trener Hans Erik Eriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HYLLES: Jørgen Klem hyller Follo-trener Hans Erik Eriksen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et lag som er annerledes – et lag som våger noe nytt

Follo imponerte tv-seerne i går med en unorsk måte å spille fotball på. Arkitekten bak dette er Follos trener, Hans Erik Eriksen.

Jeg husker jeg spilte mot Eriksen på 90-tallet. Han spilte for Ski – jeg for Lyn. En elegant midtbanespiller med nummer 10 på ryggen.

Han ville alltid ha ballen, kjenne litt på den og strø gode pasninger videre - langs bakken. 20 år senere er dette kjennetegnet til klubben han har vært med å bygge opp.

Tålmodig spillestil

Hans Erik Eriksen startet sin trenerkarriere med å lede juniorlaget til Follo. Det var da han bestemte seg for å rendyrke en spillestil han hadde tro på. Nå – åtte år senere – ser vi hvilket arbeid han har lagt ned.

I mandagens TV-sendte kamp mot Brann skulle man tro at det var Follo som var hjemmelaget. Uten respekt på Brann Stadion var det gjestene som førte kampen i 70 minutter med en ballbesittende og tålmodig spillestil - som frustrerte hjemmelagets spillere. De fant aldri ordentlig ut hvordan de skulle løse motstanderens plan.

Follo trillet ball, Brann ble løpende mellom. Spillet ble stoppet opp de gangene Brann kom for sent inn i situasjonene, og dommeren dømte frispark.

Av og til ble det kanskje litt for mye kortpasninger fra Follo, for enkelte ganger da Brann var i ubalanse, burde Follo ha satset mer på overgangene og satt fart fremover. De stoppet heller opp og var tro mot sitt spill, og søkte heller gang på gang ballen inn sentralt i banen.

I tillegg tok de noen sjanser når de gang på gang spilte seg ut fra egen banehalvdel. Men som Eriksen har fortalt meg – Det er litt av risikoen med å spille slik fotball som vi gjør.
Men jeg er imponert over Follo.

De store sjansene de skapte kom etter en rekke trekk i laget. Sakte med sikkert kom de seg nærmere motstanderens mål, og plutselig så vi et temposkifte i angrepet - akkurat slik Barcelona spiller.

Jens Skogmo (flest assist i Obos-ligaen) var en trussel på høyrekanten i går, ballsikre Robin Rasch inne sentralt på midten leverte strålende gjennombruddspasninger – langs bakken, og 18 år gamle Håvard Dalseth, som har vært fenomenal etter at han fikk tillit, var en trussel på topp – så lenge kreftene holdt. Rollene for hver spiller på Follo var tydelig. De visste til enhver tid hva de skulle gjøre når de hadde ball, og når når de forsvarte seg.

Solgte dopapir

15 av 20 spillere i årets Follo-tropp har spilt sammen på juniorlaget. Dette er spillere som Eriksen har jobbet med over lang tid. Eriksen er en rolig og fin type, som er god til å få maks ut av hver enkelt spiller. Nå ser vi resultatene.

I 2008 var det nære slutten for Eriksen i Follo. Klubben sleit økonomisk og Eriksen var på vei til å finne seg en ny jobb. To av guttene på dagens Follo-lag tok ansvar og kjøpte inn en haug med doroller. De solgte dette i nærmiljøet og det ga en gevinst på 20 000 kroner. Pengene gikk til Eriksen – de ville så gjerne at han skulle fortsette som trener i klubben.

Det er artig og spennende med lag som Follo. Et lag som er annerledes – et lag som våger noe nytt.

Mens mange av spillerne i Obosligaen i dag trener på dagtid og spiser frokost og lunsj sammen, er de fleste Follospillerne enten på jobb eller på lesesalen. Man blir ikke rike av å spille fotball i Follo. 1,2 millioner bruker Follo på lønn til spillerne.

Hans Erik Eriksen er fulltidsansatt. Han sitter på Brakka og legger opp nye varianter til neste kamp mot Sogndal. Kanskje han en dag får en telefon fra en TL-klubb?