AKTUELL SOM VIKING-LEDER: Brede Hangeland er aktuell i en rolle som Viking-leder dersom han ikke fortsetter ett år til i utlandet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AKTUELL SOM VIKING-LEDER: Brede Hangeland er aktuell i en rolle som Viking-leder dersom han ikke fortsetter ett år til i utlandet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Mini:  – Viking bør gripe Hangeland med hender og føtter

Brede Hangeland kan være aktuell i en stilling som Viking-leder dersom midtstopperen flytter hjem til Stavanger.

Etter ti år i utlandet i klubber som FC København, Fulham og Crystal Palace kan Brede Hangeland komme til å flytte hjem til Stavanger i løpet av sommeren.

Foreløpig er det uklart om Norges tidligere landslagskaptein fortsetter i engelske Crystal Palace eller ikke.

Premier League-proffen er for tiden i tenkeboksen med tanke på sin videre karriere. Kontrakten med Crystal Palace går ut 30. juni.

Aktuell som Viking-direktør
Etter det TV 2 Sporten forstår skal Brede Hangeland være aktuell som ny Viking-leder dersom forsvarsklippen bestemmer seg for å flytte til hjembyen Stavanger.

Viking er for tiden på jakt etter ny administrerende direktør, sportsdirektør, utviklingssjef og kommersiell direktør.

Norges tidligere landslagskaptein har gjennomført tre års utdannelse innen økonomi og markedsføring ved Høgskolen i Stavanger ved siden av fotballkarrieren.

33-åringen har også studert økonomifag på deltid ved BI.

– Ikke tatt en avgjørelse
Brede Hangelands rådgiver, Jon Mørland, bekrefter overfor TV 2 Sporten at Hangeland foreløpig ikke har tatt en avgjørelse rundt sin fotballfremtid.

Han vil ikke imidlertid kommentere om Crystal Palace-stopperen er aktuell for en lederstilling i Viking.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt det. Jeg tror bare vi får avvente til ting er endelig avklart. Mer enn det kan jeg ikke si nå, sier Mørland – og understreker samtidig at det aktuelt for Hangeland å fortsette fotballkarrieren i utlandet.

Ordknapp styreleder
Styreleder i Viking ASA, Charlie Granfelt, er også ordknapp når det gjelder Hangelands kandidatur til en mulig rolle i Viking.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt det. Vi kommenterer av prinsipp ikke aktuelle kandidater, sier Granfelt til TV 2 Sporten.

– Hangeland har masse erfaring, men om vi hadde snakket med ham, så ville jeg ikke kommentert noe rundt det da heller, understreker Granfelt.

– Vil Hangeland være aktuell i fremtiden?

– Det får vi se når den tid kommer, er alt svensken vil si om saken.

– Bør gripe ham med hender og føtter
Mini Jakobsen har fulgt Brede Hangelands karriere tett de siste årene gjennom sin jobb som TV 2 Sportens landslagsekspert.

Den tidligere landslagsspilleren mener Viking ikke bør nøle med hente midtstopperen tilbake dersom Stavanger-klubben får muligheten.

– Jeg må si at dersom Viking får tak i en ressursperson som Brede Hangeland i en rolle, så må klubben bare gripe den med hender og føtter, sier Mini Jakobsen til TV 2 Sporten.

Før han utdyper hvorfor:

– Brede Hangeland har lang erfaring fra fotballen i et internasjonalt miljø. I tillegg har han vist seg som en fantastisk ledertype på landslaget. Han er en type leder som andre får tillit til, sier Mini.

– Den perfekte frier for Viking
TV 2-eksperten tror en eventuell Hangeland-ansettelse vil løfte hele klubben.

– Dersom Hangeland blir ansatt så vil det slå positivt ut mot næringslivet og sponsorer. Han har vært ute så lenge nå og har selv sikret økonomisk, og en mulighet i Viking er nok noe Brede selv har lyst å jobbe med etter karrieren. Men får en lederjobb i Viking, så må Hangeland komme inn og vise at han er god nok, poengterer Mini Jakobsen, som kommer med følgende oppfordring til Vikings styreleder Charlie Granfelt:

– Hangeland er en enda større ledertype enn det for eksempel Egil Østenstad var da han var i Viking. For meg er Hangeland den perfekte frier for Viking, fastslår Mini.

48 av 91 landskamper som kaptein
Hangeland, som blir 34 år 20. juni, startet karrieren i Vidar. Deretter gikk ferden videre til Viking (2000–2005), FC København (2006–2008), Fulham (2008–2014) og nå sist Crystal Palace (2014–). Forsvarskjempen spilte 91 landskamper, 49 av dem som kaptein. 

Han ga seg på landslaget i august 2014 etter 12 år med «flagget på brystet». 

– Jeg er veldig ydmyk, stolt og takknemlig for å ha fått representere Norge innen idretten min ved så mange anledninger. Å spille for Norge har gitt meg noen av mine beste opplevelser på fotballbanen. Jeg vil takke landslagssjefene Nils Johan Semb, Åge Hareide, Egil Olsen og Per Mathias Høgmo, støtteapparat, lagkamerater og ikke minst de norske supporterne. Jeg ønsker laget alt godt i den kommende EM-kvalifiseringen. Jeg gir meg som landslagsspiller, men fortsetter som trofast og engasjert supporter for det norske landslaget, sa Hangeland etter å ha spilt sin siste landskamp for Norge.

Hangeland ble to ganger dansk mester med FC København, tok sølv i Europaligaen i 2010 med Fulham og ble året til «Årets Kniksen» i 2009 og 2012 samt «Årets lagspiller» i 2009 på Idrettsgallaen.