VELG RIKTIG: Legemiddelverket anbefaler norsk kvinner å bruke p-pillene Loette, Microgynon eller Oralcon, som gir minst risiko for blodpropp. FOTO: SCANPIX
VELG RIKTIG: Legemiddelverket anbefaler norsk kvinner å bruke p-pillene Loette, Microgynon eller Oralcon, som gir minst risiko for blodpropp. FOTO: SCANPIX

Ny studie bekrefter: Økt risiko for blodpropp med nyeste type p-piller

Kvinner som bruker de nyeste typene p-piller har dobbelt så stor risiko for blodpropp i bena og lungene. 

Studien, som nylig ble publisert i British Medical Journal, slår nok en gang fast at nyere type p-piller utgjør større risiko for blodpropp enn eldre typer p-piller. 

80 prosent følger rådet 

Såkalte 3. og 4. generasjons p-piller gir ifølge studien dobbelt så stor risiko for blodpropp i ben eller lunger, enn ved bruk av 2. generasjons p-piller. 

– Denne studien bekrefter det vi har kjent til en god stund. Den første studien som viste dette kom i 2011, og siden da har vi jobbet målrettet for at unge, norske kvinner skal velge p-pillen som har lavest risiko for blodpropp, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. 

I Norge anbefales kvinner å bruke kombinasjonspillene; Loette, Microgynon eller Oralcon. Disse p-pillene har vist seg å ha lavest risiko for blodpropp, og består av østrogen og levonorgestrel. 

– Av alle unge kvinner som begynner på p-piller i Norge nå benytter 80 prosent seg av de anbefalte pillene. Det er vi godt fornøyd med, sier Madsen. 

Sjansen for blodpropp ved bruk av p-piller varierer fra 5-7 av 10.000 ved bruk av de anbefalte p-pillene, og 9-12 av 10.000 ved andre p-piller. 

Les mer om bruk av p-piller på Legemiddelverkets nettsider. 

Trenger ikke bytte

I Danmark går overlege og professor Øjvind Lidegaard ut med en anbefaling om at alle kvinner som allerede bruker 3. eller 4. generasjons p-piller bør bytte. 

– Det er ikke så mye å diskutere lenger. De nye p-pillene er farligere, og vi skal nå fokusere på å råde kvinnene, sier Lidegaard til Jyllands-Posten

Det rådet gis ikke i Norge. 

– Vi anbefaler ikke at kvinner som allerede bruker andre p-piller om å bytte. Risikoen for blodpropp er alltid størst i oppstarten, og har man gått på andre piller en stund kan man fortsette med det, sier Madsen. 

Men dersom kvinner har en lengre pause fra andre typer p-piller anbefaler Legemiddelverket bruk av Loette, Microgynon og Oralcon. 

– Da mener vi det er bedre enn å starte på nytt de med andre typene, sier Madsen. 

Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange norske kvinner som får blodpropp på grunn av p-piller. 

For fem år siden sto danske Lindegaard bak en oppsiktsvekkende studie, som viste samme resultat – at de nyeste p-pillene utgjorde en større risiko. De siste årene har resultater fra flere studier vist det samme.

– Rådene vi gir er gitt på trygg, vitenskapelig grunn, og stadig flere studier viser at hormonsammensetningen i de nyeste p-pillene utgjør større risiko for blodpropp, sier Madsen.