Michel Platini er mannen som kan og bør samle UEFA-landene til å legge press på Sepp Blatter, mener Allan Hansen.
Michel Platini er mannen som kan og bør samle UEFA-landene til å legge press på Sepp Blatter, mener Allan Hansen.

Oppfordrer UEFA til VM-boikott og alternativ turnering

UEFA diskuterer mulige FIFA-sanksjoner fredag. 

Europas fotballnasjoner møtes fredag for å diskutere hvorvidt de kan sanksjonere mot FIFA ved å arrangere et alternativt mesterskap i 2018.

Målet er å presse Sepp Blatter ut av presidentstolen i fotballens øverste forbund. 

Det er The Independent som skriver om forslaget, som er lagt frem av det danske UEFA-medlemmet Allan Hansen. 

Boikott og egen turnering
Hansen er tidligere formann i det danske fotballforbundet, DBU. Han luftet forslaget om boikott for de 54 UEFA-landene for første gang forrige fredag på FIFA-kongressen i Zürich og det skal igjen på bordet under UEFA-møtet i forkant av helgens Mesterliga-finale i Berlin. 

Alternativet til VM-sluttspillet i 2018 i Russland skal være en turnering bestående av de europeiske landene som har kvalifisert seg til VM, samt utvalgte nasjoner fra Sør-Amerika. 

– Dersom vi bryter med FIFA og lager vårt eget forbund er jeg sikker på at de medlemslandene som ikke ønsker forandringer vil innse at de ikke kan unnvære Europa, sier Allan Hansen til The Independent. 

– Må gå radikalt til verks
– Jeg vet at det ikke er demokratisk, men dersom vi ønsker at FIFA i fremtiden skal være global må vi gå radikalt til verks. 

Hansen håper at dette vil føre til at Blatter ikke kan stå imot presset som vil komme fra TV og kommersielle rettighetshavere dersom verdens beste fotballnasjoner boikotter VM. 

En endelig beslutning om boikott vil bli fattet på UEFA-kongressen på Malta 17. september. Dermed blir det opp til UEFA-president Michel Platini å samle de 54 europeiske fotballnasjonene for å legge press på FIFA.  

– UEFA har en nøkkelrolle
Da Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president fredag, vektla tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord UEFA og sponsorenes rolle. 

– UEFA sitter med en nøkkelrolle her og må finne ut hvordan de vil bruke sin posisjon. De kan true med å trekke seg, men det får de finne ut. Jeg skal ikke være noen talsperson for dem, men de sitter med sterke kort. De må ta seg tiden de trenger for å finne ut hvordan de skal spille de, sa han, og la til:

– Det er to nøkkelinstitusjoner her. En er UEFA, og en er sponsorene. Det er de som kan påvirke noe, i tillegg til kanskje påtalemyndighetene i USA og Sveits. Jeg tror ikke dette er slutt - det kommer nok mange nye opprullinger her.