Kreftsvulster forsvinner: – Det største gjennombruddet på 40 år

Leger og forskere er ikke i tvil om at de er vitne til et stort gjennombrudd i kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På verdens største kreftkongress som pågår i Chicago ble det søndag lagt frem oppsiktsvekkende nyheter.

Kreftforskere fra hele verden er begeistret over det som omtales som spektakulære resultater innen kreftbehandling.

Dødssyke kreftpasienter blir vitne til «mirakuløs» tilbakegang av kreften og enkelte opplever at svulstene forsvinner helt.

– Dette er det største gjennombruddet på 40 år med kreftforskning, sier Peter Johnson, professor og kreftforsker, til avisen Telegraph.

Det er bruk av immunterapi som har resultert i de oppsiktsvekkende resultatene.

Ved å kombinere to forskjellige medisiner, som begge påvirker immunforsvarets evne til å angripe og bekjempe kreftceller, har man sett at kreftsykdommen sluttet å utvikle seg for over halvparten (58 prosent) av de 945 pasientene som deltok i studien som har pågått over de siste to år.

For disse førte behandlingen til at kreften var stabil i nær ett år. For én av ti tilfeller var svulsten helt utryddet.

– Dette er stort. Vi står foran et paradigmeskifte innen kreftbehandling. Immunterapi kan erstatte cellegiftbehandling innen fem år og potensialet for en effektiv kur og overlevelse på sikt er definitivt til stede, sier Roy Herbst, professor ved Yale Cancer Center, til Sky News.

Mikset to medikamenter

Studien gjelder 945 forsøkspasienter med føflekkreft som ble behandlet med de to medikamentene Ipilimumab og Nivolumab.

IMMUNTERAPI: Ved å kombinere to legemidler har kreftforskere oppnådd oppsiktsvekkende resultater på kreftpasienter. Foto: Sky News
IMMUNTERAPI: Ved å kombinere to legemidler har kreftforskere oppnådd oppsiktsvekkende resultater på kreftpasienter. Foto: Sky News

Enkelt forklart sørger det ene for at immunforsvaret for fullt går til angrep mot kreftcellene, mens det andre hindrer at kreftcellene klarer å gjemme seg.

– Bevisene fra studien tyder på at det er mulig å behandle de mest vanlige typer for kreft med immunterapi, sier Peter Johnson.

Også i Norge vekker resultatene av den nye kreftbehandlingen oppsikt.

– Starten av en ny æra

BEGEISTRET: Professor Roy Herbst ved Yale Cancer Center. Foto: YCC
BEGEISTRET: Professor Roy Herbst ved Yale Cancer Center. Foto: YCC

Pasienter med avansert hudkreft hadde tidligere en forventet levetid på ni måneder med standard behandling. Selv om forskerne ikke har overlevelsesdata å legge frem etter to års studier, håper og tror de at halvparten av pasientene ville ende opp sykdomsfrie.

– Vi ser hvordan disse stoffene virker i et bredt spekter av kreft, og jeg tror vi er i starten av en ny æra i kreftbehandling, sier hovedforfatter av studien, James Larkin, til Telegraph. 

Lite bivirkninger

Et annet perspektiv som trekkes frem er muligheten for en sunnere form for kreftbehandling. Dagens cellegift tærer ofte på kroppen og kan gi lav livskvalitet for kreftpasienter. 

Immunterapi er ikke nødvendigvis fri for bivirkninger, men på langt nær så sterke som ved bruk av cellegift.

– Det kan være potensielle alvorlige bivirkninger. Nøkkelen fremover er å identifisere hvilke pasienter som høyst sannsynlig vil dra nytte av behandlingen. Men bivirkningene ser til nå ikke ut til å være verre enn tretthet, utslett og diare, sier Alan Worsley fra Den britiske legeforeningen.

Vil ha fortgang

Resultatene av den nye behandlingsformen er så overveldende at flere leger tar til orde for å innføre immunterapi som den viktigste behandlingen for ulike kreftformer snarest.

– Kreft utvikler seg fordi kreftcellene klarer å skjule seg fra immunsystemet, de klarer å skjule faren de utgjør for kroppen. Immunterapi virker ved å gjøre kreftcellene synlig igjen og samtidig varsle kroppens immunsystem om faren, sier Johnson.