Brækhus-advokat: – Sikker på at hun bokser i Norge i år

Boksere i Norge må følge unike antidoping-regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): Det er et halvt år siden politikerne opphevet forbudet mot proffboksing på Stortinget. Men idretten, som har vært ulovlig siden 1982, har foreløpig latt vente på seg. Grunnen er at knockoutloven fortsatt lever i beste velgående.

I paragraf 13 står det at de som skal arrangere kamper må dokumentere et antidopingarbeid i overensstemmelse med World Anti-Doping Code (WADA). Et så grundig system praktiseres ikke i den internasjonale bokse-verdenen.

– De bør innvilge søknaden

Advokat John Christian Elden jobber med å få arrangere Cecilia Brækhus sine kamper i Norge. Han ser lys i tunnelen:

– Nå skulle det meste være på plass, Stortinget har vedtatt den loven de har gjort og man har anledning til å søke hos Knockoutnemnda, der bør nemnda innvilge en søknad når den kommer fra oss, sier Elden til TV 2.

Team Brækhus er i dialog med Antidoping Norge om et samarbeid. WADA-koden innebærer blant annet testing i forkant av kamper, flere TV 2 har snakket med antar at boksere som skal gå kamper i Norge kan forvente å måtte bli testet fra tre til seks måneder i forkant av kampen.

Sånn fungerer ikke dopingreglene i de internasjonale forbundene i dag, der det ikke er uvanlig at boksestevner bytter på motstandere tett opp mot kampdato, det vil bli umulig i Norge.

– Norge vil være et foregangsland med dette. De som søker om å få bokse i Norge må også erklære at de vil la seg dopingteste innenfor tidsintervallene som WADA og dopingmyndighetene ønsker, sier Elden.

– Når tror du at vi får se Brækhus bokse i Norge?

– I løpet av året er jeg temmelig sikker på at vi får se henne i kamp i Norge.

Har avslått to søknader

Det er Knockoutnemnda som snart vil motta en søknad fra Team Brækhus. Det vil ikke være den første søknaden de får i fanget.

– Vi har allerede avslått to søknader om å få arrangere stevner i Norge. Et av de kravene som er mest ressurskrevende er kravet om at arrangøren må drive et antidoping-arbeid i samsvar med WADA-koden. I de nevnte tilfellene var ikke dette tilstrekkelig, sier Niels Kiær, leder av Knockoutnemnda.

Han er ganske enig i at det kun er denne paragrafen som foreløpig hindrer arrangører fra å få bokse i Norge. Kamplengde, medisinsk personale og beskyttelsesutstyr er stort sett tilpasset internasjonale regler nå.

Nemnda vil først bli overbevist når noen kan vise til at bokserne som skal delta er underlagt WADA-koden. Trolig må arrangørene samarbeide med Antidoping Norge og betale dem for den grundige testingen.

– Vi er positive til å drifte et antidoping-program for de som ønsker å arrangere profesjonell boksing i Norge, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge. Han har hatt flere møter med aktuelle forbund og organisasjoner.

Brækhus: – Dette er veldig enkelt

Cecilia Brækhus snakket om doping-hinderet da hun møtte TV 2 i New York forrige måned:

– Dette er veldig enkelt for meg. Norske proffboksere skal bokse under samme regelverk som norske toppidrettsutøvere. Boksere som kommer fra utlandet, og som ønsker å bokse i Norge, får bare forholde seg til de samme reglene, sier Brækhus.

– Vi ønsker å bli testet. Ingen ønsker juksemakere, vi ønsker at idretten vår skal være ren!