– Jeg bruker både Facebook, Twitter og Instagram til å selge biler. Her kan jeg spre bilbudskapet til alle følgerne, sier Nils Ivar Skårdal. FOTO: INGE FJELDDALEN, TA/AMEDIA
– Jeg bruker både Facebook, Twitter og Instagram til å selge biler. Her kan jeg spre bilbudskapet til alle følgerne, sier Nils Ivar Skårdal. FOTO: INGE FJELDDALEN, TA/AMEDIA

Nils Ivar (60) mistet jobben – nå slår han knallhardt tilbake  

Mistet jobben som bilselger etter 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Nils Ivar Skårdal (60) mistet jobben som bilselger etter 30 år, startet han egen butikk. Nå gjør han suksess med salg av biler i sosiale medier.

– Jeg har kjøpt inn røde løpere som bilene kan rulle ut av butikken på. Bilkjøp er et stort øyeblikk for mange, vet du, sier den rutinerte bilselgeren, Nils Ivar Skårdal til TA.no.

For seks uker siden åpnet han sitt eget bruktbilutsalg i lokaler på Heistad. Og med det ble en gammel drøm virkeliggjort. Eller rettere sagt: Den ble sparket i gang. Skårdal jobbet hos Formo bil AS i 30 år, før han måtte gå sammen med 10 andre ansatte da selskapet gikk over ende i januar.

– Jeg så hvilken vei det bar, så jeg begynte å tumle med plankerne om en egen bilbutikk i fjor høst. Dette er jo en gammel drøm, og endelig ble jeg dyttet ut i det, sier Skårdal.

Etter Formo-konkursen fikk han flere jobbtilbud, men lysten til selv å bestemme fart og retning i tilværelsen, ble for stor.

– Måtte lese meg opp

– Dessuten arvet jeg noen penger, og det gjorde det lettere å sette i gang med litt startkapital. Her er det ikke banken som eier alle bilene, smiler han.

Skårdal berømmer også Porsgrunn kommune for velvilje i forbindelse med godkjenningen av lokalene til bilsalg.

– Jeg har aldri drevet egen butikken før, og måtte lese meg opp på nettet hvordan dette gjøres. Men jeg har bare møtt velvilje overalt i oppstarten av butikken.

Fristende bilder

Det er på dette tidspunktet i intervjuet TAs fotograf Inge Fjelddalen dukker opp i lokalene.

– Men er det ikke selveste Fjelddalen som kommer! Han er jo en levende legende, utbryter, Skårdal.

- ... som har sin siste arbeidsdag i dag, tilføyer undertegnede.

– Da kan jo du ta bilder av bilene, og jeg kan selge dem, sier Skårdal til fotografen – en replikk som framføres med en god del glimt i øyet, men ikke kun det.

– Jeg har solgt åtte biler i løpet av de seks ukene jeg har drevet butikken, sier Skårdal. FOTO: INGE FJELDDALEN, TA/AMEDIA
– Jeg har solgt åtte biler i løpet av de seks ukene jeg har drevet butikken, sier Skårdal. FOTO: INGE FJELDDALEN, TA/AMEDIA

For bildepresentasjonen av bilene er uhyre viktig, understreker Skårdal.

– Gode bilder av bilene er alfa og omega. Jeg har solgt biler over telefon etter at kundene har sett bilder av dem. De har kjøpt bilen uten engang å prøvekjøre den – bare på grunn av de fine bildene, forteller han.

«Sosial» suksess

Skårdal åpnet bilbutikken for seks uker siden, og så langt har salget har gått over all forventning.

– Jeg har solgt åtte biler på seks uker. Jeg hadde aldri regnet med å gjøre det så bra.

Oppskriften til suksessen har vært aktiv tilstedeværelse i sosiale medier.

– Jeg bruker både Facebook, Twitter og Instagram. Her kan jeg spre bilbudskapet til alle følgerne. Når du har en del følgere, er det gjerne noen som kjenner noen som er på utkikk etter en ny bil, og så plutselig blir du oppringt av en kjøper, sier Skårdal.

Det er heller ingen ulempe å ha 30 års erfaring i bransjen, medgir han.

– Jeg har en bank med lojale kunder. I går ringte det en kunde fra Oslo, som ba meg finne en bil til ham. Jeg skulle bare gi beskjed når det var i orden. Han stoler på meg. Bilsalg handler om å bygge tillit, sier selgeren.

– Likevel har bruktbilselgere et litt frynsete rykte blant folk?

– Selgere som ikke er ærlige, blir engangsselgere. De mister kundene sine. Det blir ikke noe butikk ut av det, svarer Skårdal.

Målet nå er å drive bilbutikken til han er 70 år.

Har blitt en livsstil

Han stortrives med å gjøre alt selv.

– Jeg kjøper inn bilene, vasker og registrerer dem. Fra kunden bestemmer seg, kan jeg levere bilen på en halv time. Jeg er disponibel 14 timer i døgnet, hele uka, sier han.

Og han har ingen planer om å ansette flere i butikken.

– Det er flere som har ringt og vil være med, nå som de ser hvor bra det går. Men jeg vil drive dette alene, og ha full kontroll. Det er deilig.

– Du har gjort bilsalg til en livsstil?

– Ja, og det må det være. Dersom du ikke lever og ånder for det du driver med, blir det aldri skikkelig bra. Men jeg sørger for å få energi og overskudd gjennom å trene flere ganger i uka. Og er været fint, så sykler jeg fra Vestsiden og hit til Heistad, sier den energiske bilselgeren.

Les flere bilsaker i TAs motormagasin her

Les også: Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe