Er James bedre enn Jordan?

LeBron James er klar for sin femte strake NBA-finale. Nå går debatten på om «King James» er gått forbi «His Airness» som tidenes beste basketball-spiller. 

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 1. finalekamp
Sportskanalen og tv2sumo.no natt til fredag kl. 03.00

LeBron James har vært i medienes søkelys siden han var 14 år. Det var tidlig klart at James hadde egenskaper som kunne gjøre ham til verdens beste basketball-spiller. Som high school-spiller (videregående skole) prydet han forsiden til det anerkjente sportsmagasinet Sports Illustradet. James gikk ikke den vanlige veien til NBA via college men hoppet inn i verdens beste basketball-liga rett fra high school. Som 18-åring scoret han 25 poeng i debuten sin. James ble, nesten selvfølgelig, kåret til den beste førsteårsspilleren i sin debutsesong og har av mange vært regnet som den beste spilleren i verden i årene etter. 

James eller Jordan?
Etter å ha storspilt gjennom hele sluttspillet sørget James for at Cleveland Cavaliers knuste Atlanta Hawks 4-0 i best av syv serien i semifinalene og James kvalifiserte seg for sin femte strake finale. Nå debatteres det om James ikke bare er den beste spilleren i dag, men faktisk har gått forbi Michael Jordan som tidenes beste. 

«His Airness» dominerte 90-tallet
Jordan var den ubestridte stjernen i NBA på 90-tallet og ledet Chicago Bulls til seks titler. I tillegg var Jordan NBAs toppscorer i sine siste ti sesonger som Bulls-spiller. Jordan var også en del av, og den beste spilleren på, det legendariske «Dream Team» som vant OL i Barcelona i 1992. For de aller fleste har Jordan tronet alene på topp når man snakker om tidenes beste. Så er spørsmålet om tiden er kommet for å erstatte «His Airness» med en ny konge på toppen av tronen?

Som støpt for NBA
Ser man på de fysiske forutsetningene har faktisk James en fordel selv overfor Jordan. Der Jordan var 198 cm høy og veide rundt 100 kg, tårner James over med sine 203 cm og veier også rundt 15 kg mer. Likevel er James omtrent like rask, hopper like høyt og er like bevegelig. Verden har rett og slett aldri sett en spiller med James' fysiske forutsetninger.

Jordan tapte aldri en finale
Men basketball er selvfølgelig mer enn kun fysiske forutsetninger. Det er mye som taler i favør av Jordan også. Når James natt til fredag spiller første finale mot Golden State Warriors blir det hans sjette finaleserie. Av de fem han har spilt tidligere har han kun vunnet to. Jordan var i finalen seks ganger. Og vant alle. I tillegg ble han kåret til finalenes beste spiller i samtlige. 

Beseiret rivalene
Jordan måtte på 80-tallet kjempe mot overmakten og tapte i sluttspillet mot et legendarisk Boston Celtics-lag ledet av Larry Bird og et historisk undervurdert Detroit Pistons som vant NBA-tittelen i både 1989 og 1990 ledet av Isiah Thomas. Pistons som gikk under kallenavnet «Bad Boys» hadde faktisk egne regler for hvordan de skulle spille mot Jordan. De gikk i all hovedsak ut på å sørge for at Bulls-stjernen skulle få bank hver gang han prøvde å ta ballen til kurven. Men Jordan klarte til slutt å komme forbi det siste hinderet og beseiret Pistons i 1991 på vei mot sin første tittel. Og etter først å ha kommet til finalen spilte aldri Jordan en sesong i Bulls-drakt uten å vende tilbake dit - og vinne.

Tapte med «superlag»
Der Jordan ble i Chicago og til slutt beseiret sine rivaler valgte James en annen rute. I 2010 forlot han Cleveland og dro til Miami hvor han sammen med Dwyane Wade og Chris Bosh satt sammen et «superlag» for Heat. Og selv med dette laget med superstjerner tapte James to av fire finaler. I idrett, og særlig i USA, blir man ofte bedømt i forhold til hvordan man gjør det når det virkelig teller. Jordan er regnet som den beste noensinne også i disse situasjonene, hans siste skudd som Bulls-spiller var da han avgjorde finalene mot Utah Jazz i 1998 på vei til sin siste tittel. 


Når det gjelder selve spilleren kan det nok sies å være en bedre pasningsgiver enn Jordan, mens Jordan var en bedre poengplukker. Både James og Jordan er nesten umulige å stoppe om de kommer seg i nærheten av kurven, men Jordan hadde et vesentlig større arsenal av offensive våpen. James og Jordan er, og var, også blant NBAs aller beste forsvarsspillere. Så hvem er egentlig den beste spilleren?

Michael Jordan. Det er egentlig ikke tvil. Ikke enda. Jordan har som nevnt seks NBA-titler og vunnet alle sine finaler. James har kun, foreløpig, vunnet to av fem. Mentaliteten er det som virkelig separerer de to stjernene. Der Jordan er kjent for å ha en vinnervilje verden aldri har sett maken til, har James falt bort i viktige kamper flere ganger. Der Jordan var den ubestridte beste spilleren på hele 90-tallet, vil nok flere argumentere for at både Los Angeles Lakers' Kobe Bryant eller San Antonio Spurs' Tim Duncan er den beste spilleren siden - ikke LeBron James.

Tapte med rekordstor margin
Slike «kåringer» vil alltid være subjektive. Michael Jordan skjøt sitt siste skudd som Bulls-spiller for snart 17 år siden. Mange som så Jordan den gang husker alle de store øyeblikkene «MJ» sto for, men glemmer at også Jordan slet med å komme seg til finalen på 80-tallet. James har vært fantastisk i dette sluttspillet, men lagene hans Cavaliers har slått ut på veien til finalen regnes ikke som i nærheten av hva de møter i Warriors i finalen. Og forrige sesongs finaletap, mot San Antonio Spurs, var med tidenes største poengforskjell. Spurs vant i snitt med 14 poeng og trengte kun fem kamper i best av syv serien. 

James har en vei å gå
Men med 6-2 i favør Jordan når det gjelder NBA-titler troner Bulls-legenden fortsatt alene. James har muligheten til å ta innpå når finalene starter fredag, men er avhengig av å komme til flere finaler - og vinne dem - før diskusjonen om hvem som er best av James og Jordan bør tas opp. Foreløpig bør diskusjonen ligge på om James er inne blant de ti beste NBA-spillerne gjennom alle tider. Klarer James å beseire Warriors, som er regnet som et bedre lag, tar James et stort steg opp stigen over tidenes beste spillere.