EVENTYRLIG SESONG: Alexande Kristoff har vunnet 16 ganger denne sesongen. Nå starter jobben med å finne storformen til Tour de France. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
EVENTYRLIG SESONG: Alexande Kristoff har vunnet 16 ganger denne sesongen. Nå starter jobben med å finne storformen til Tour de France. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Kristoff er langt foran skjema

Alexander Kristoffs trener ser lyst på sommerens Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff avsluttet søndag det første steget på veien mot det som skal ende med toppform på startstreken i Tour de France 4. juli.

– Alt er i rute
Det ble riktig nok ikke sammenlagtseier i Tour des Fjords, men tre etappetriumfer og gul trøye til lagkompis Marco Haller i løpet av de fem rittdagene på Vestlandet er mer enn godkjent.

– Nå begynner det å kjennes normalt å kjøre løp igjen. Jeg har nok litt igjen, men har rimelig bra kraft. Spurtene sitter godt. Det er bare til å jobbe litt med vekten, så går jeg bedre i bakkene også, sier Kristoff til TV 2.

Sesongen har vært en stor suksess for Kristoff så langt, men det vil være naivt å tro at vi ikke har mer i vente fra den kraftfulle 27-åringen. Trener og stefar Stein Ørn er i alle fall meget optimistisk til fortsettelsen og det som venter i Tour de France.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Han ligger langt foran skjema sammenlignet med i fjor. Og vi vet jo alle hvordan det gikk i fjor. Det betyr ikke nødvendigvis at det går så bra i år, men alt er i rute og nivået er høyere i år, sier Ørn til TV 2.

Slagplanen
Vel på plass hjemme i Stavanger gleder Kristoff seg nå til å kunne tilbringe litt tid sammen med familien etter deltakelse i Tour of Norway og Tour des Fjords. Katjusja-spurteren og konen Maren venter sitt andre barn, men det er ikke det eneste Kristoff har på tapetet tidlig i sommer.

Etter litt trening på hjemmebane bærer det til nidagersrittet Sveits rundt 13. juni. Deretter blir det en ny treningsperiode før NM på Lillehammer siste helgen i juni. Så går turen til Utrecht og Tour de France-start 4. juli.

– Nå har vi spesifikk restitusjonsperiode som har til formål å stimulere hurtighet og evnen til å kjøre i fjell. Denne perioden er sentral for å bygge ham opp og herde ham frem mot Tour de France, sier Ørn.

– Laget er sterkere enn i fjor
Kristoffs trener tror Etixx-Quick Steps superspurter Mark Cavendish blir den argeste utfordreren i sommerens Tour de France. Men Isle of Man-karen vil ikke få det enkelt.

– Katjusja-laget er i alle fall mye sterkere enn i fjor. Da var det en veldig fragmentert Katjusja-gjeng som kom inn. Nå har Marco Haller tatt et nytt steg. Han er veldig sentral. Slik han har kjørt nå, så har han lagt inn en god søknad til Tour de France. Jacopo Guarnieri og Paolini er også gode. Det ser lovende ut for opptrekkstoget, sier Ørn.

Det gleder også Kristoff at flere av hans sentrale hjelperyttere har forlenget med det russiske laget.

– Jeg er veldig fornøyd med at Marco Haller, Luca Paolini og Sven Erik (Bystrøm) har forlenget. Vi har flere kort å spille på, det viser vi her i Tour des Fjords. Haller har kommet seg opp på et veldig høyt nivå. Når alle blir sittende og se på meg, slik som på lørdagens etappe, spiller vi et annet kort. Det fungerte 100 prosent, sier Kristoff.

Spent på konkurrentene
Men i Tour de France blir det nok uansett kjørt for Kristoff i spurtene. Nordmannen er usikker på hvor Marcel Kittel står etter en problematisk vårsesong. Men den tyske kraftspurteren blir sammen med André Greipel, Peter Sagan og nevnte Cavendish vonde å bryne seg på.

– Cavendish har vært veldig bra i år. Det blir spennende å se om jeg er like rask som ham. Han har vært raskere enn meg tidligere, men jeg har vært sterkere. Vi gleder oss til Tour de France, og jeg håper at jeg kan ta noen etappeseiere, sier Kristoff.