Endelig vant Boasson Hagen igjen

Edvald Boasson Hagen tok sin første seier på nesten to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Edvald Boasson Hagens vinnerspurt i videovinduet øverst!

Stavanger/Bergen (TV 2): Edvald Boasson Hagen knuste alle og vant søndagens avsluttende etappe av Tour des Fjords i Stavanger.

Vi fulgte etappen direkte!

Triumfen er opplendingens første på nesten to år. Den forrige internasjonale seieren kom på den 3. etappen av Critérium du Dauphiné, 4. juni 2013. 

– Jeg har det bra nå. Dette smakte utrolig godt. Det er lenge siden sist. Dette var etterlengtet. Jeg jobbet hardt for denne, så det var gøy, sier en sliten, men svært fornøyd Boasson Hagen til TV 2.

Boasson Hagen stakk i siste bakke

Det så ut til å bli samlet spurt i Stavangers gater, etter at feltet hadde hentet inn dagens brudd få kilometer før mål. Men Boasson Hagen hadde andre planer.

På vei opp den siste bakken før mål rykket nemlig 28-åringen og rev seg løs fra feltet, og fikk følge av Katjusja-duoen Sven Erik Bystrøm og Marco Haller, samt Daryl Impey.

Inn på oppløpet var Boasson Hagen overlegen i spurten og tok en svært etterlengtet seier. Impey ble nummer to, mens Haller knep 3. plassen.

– Jeg lå foran i den siste bakken og fikk lagt inn et godt støt. Jeg fikk ligge bak inn på oppløpet og kunne ta spurten. Det var utrolig deilig, sier han.

Boasson Hagen har slitt med både skader og formsvikt de siste par sesongene. Han startet riktignok årets sesong svært solid, men veltet og brakk kragebeinet i Gent-Wevelgem tidligere i vår. Dermed røk resten av klassikersesongen.

Boasson Hagen har imidlertid vist gode tendenser både i Tour of Norway og Tour des Fjords denne måneden, men de store resultatene har uteblitt.

Nå føler han at han er i rute foran sommerens Tour de France.

– Jeg har trent og jobbet hardt, og har følt at det har begynt å løsne. Dette lover godt frem mot det som kommer seinere. Det kjentes bra allerede i Tour of Norway, så dette er veldig bra, sier han.

– Nå skal jeg kjøre Critérium du Dauphiné, og i tillegg få litt god trening og overskudd, forteller Boasson Hagen.

Trener Fredrik Mohn tror også vi får en bedre Boasson Hagen den kommende sommeren.

– Dette var fantastisk. Endelig! Nå er vi på vei tilbake igjen der vi var. Nå begynner Edvald å få draget på dette igjen, sier han med et smil til TV 2.

Kristoffs lagkamerat vant sammenlagt

En annen som kunne glise bredt i Stavanger søndag var Haller, ettersom østerrikeren sikret seg sammenlagtseieren i rittet.

Den trofaste Alexander Kristoff-hjelperytteren lå åtte sekunder bak danske Søren Kragh Andersen før etappen, men kapret mer enn nok sekunder til å vinne rittet. 

Haller vant til slutt tolv sekunder foran Kragh Andersen, mens Mads Pedersen ble nummer tre, 47 sekunder bak.

Etter etappen var det svært god stemning i Katjusja-leiren, og kaptein Kristoff unnet tydelig hjelperytteren seieren.

– Det var hele tiden planen at Marco skulle ta det. Og det var enda bedre å gjøre det på den måten vi gjorde det, sier han til TV 2 med et smil.

Han roste også kameraten Boasson Hagens triumf.

– Det er stort. Han var utrolig sterk i den siste bakken. Det var fantastisk, sier Kristoff. 

Også Bystrøm – som gjorde en heltemodig innsats for Haller inn mot mål – var godt fornøyd med dagens utbytte.

– Det var en utrolig spennende avslutning. Vi kom oss løs mot slutten, noe som var helt perfekt. Det var bare å gi alt, sier han til TV 2.

– Det var egentlig ikke planlagt, men Edvald rykket på toppen av bakken. Da var det bare å kjøre på instinktet. Jeg måtte ta ut alt, men det var viktig å gi alt for laget, sier Bystrøm.

Nordmann i brudd

Et femmannsbrudd – med norske Audun Brekke Fløtten – fikk gå tidlig på etappen, og hadde på det meste godt over seks minutter til feltet.

Ingen i bruddet var noen trussel i sammenlagtkampen, men feltet hadde likevel brukbar kontroll på kvintetten. 

På vei inn mot rundløypa i Stavanger minket forspranget ytterligere og feltet hentet inn utbryterne vel åtte kilometer før mål.