KLART FOR DUELL: Det er dødt løp mellom de danske blokkene. Søndag kveld møtes statsministerkandidatene til den første duellen. (Foto: Keld Navntoft / Scanpix)
KLART FOR DUELL: Det er dødt løp mellom de danske blokkene. Søndag kveld møtes statsministerkandidatene til den første duellen. (Foto: Keld Navntoft / Scanpix)

Dødt løp før  thrillervalg

Helle Thorning-Schmidt har tatt igjen forspranget til de borgerlige, viser fersk måling i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre dager inn i valgkampen har de borgerlige partiene mistet hele forspranget de hadde da nyvalget ble utskrevet i Danmark.

Medvind for Helle

En fersk måling Voxmeter har laget for Ritzau, viser at det er dødt løp mellom blokkene. 

Mens de borgerlige ledet med 52,0 mot 47,7 prosent for tre dager siden, viser målingen som ble publisert søndag morgen 49,8 prosent til blå blokk og 49,9 til rød blokk. Målingen gir 88 mandater til blå blokk og 87 til rød blokk.

Også en fersk måling megafon har laget for dansk tv2 viser at det nå er jevnere mellom blokkene.

– Sosialdemokratene har kommet godt ut fra start i denne valgkampen, sier kanalens politiske redaktør, Anders Langballe.

Toppduell søndag

Atten dager før folketingsvalget tyder alt på at det blir en skikkelig thriller. Søndag kveld klokken 20 møtes de to partilederne til den første tv-duellen på dansk tv2.

– Det er en avgjørende styrkeprøve. Helle Thorning-Schmidt har mest å tape. Nå får Lars Løkke Rasmussen sjansen å komme i klinsj med statsministeren, sier politisk kommentator Thomas Larsen i Berlingske.

– Det jevneste valg siden 98

Også flere andre målinger peker på at det går mot et svært jevnt valg i Danmark 18. juni.

– Det alle meningsmålinger viser nå er at det blir et meget spennende valg. Og jeg tror man skal tilbake til 1998 for å finne et valg, som er like jevnt, som det vi får i år, sier direktøren for meningsmålingsbyrået Megafon, Asger Nielsen til dansk tv2.

Kanalen har samlet alle målinger siden 1998 mens Berlinske lager vektet snitt av målingene i Danmark

Foretrekker Helle

En fersk måling gallup har laget for Berlingske viser at den sittende sosialdemokratiske statsministeren er foretrukket av 48 prosent av de spurte, mens bare 31 prosent ønsker den borgerlige utfordreren som statsminister.

Hun skårer også høyest når velgerne blir spurt hvem de mener har den beste moralen og er den velgerne mener er beste garantist for å føre en ansvarlig økonomisk politikk.

Mange tvilere

Med under tre uker igjen til valget, er det fortsatt mange dansker som i tvil om hva de skal stemme. Hele 23,6 prosent svarer at de er i tvil på den siste målingen fra Gallup.

En annen undersøkelse som Analyse Danmark har laget for avisen.dk tyder på at halvparten av velgerne er i tvil.

– Antall tvilere er veldig stort. Den gruppen blir avgjørende for hvem som vinner valget, sier kommentator Troels Mylenberg til avisen.

I 2011 falt mange velgere ned på rød blokk og sikret Helle Thorning-Schmidt er svært knapp valgseier.