Raser mot livsfarlige veier: – Hadde dette skjedd på Østlandet, hadde veien vært sikret for lenge siden

Småbarnsfar og Facebook-aktivist Roy Strand Skaga (35) går knallhardt ut mot Bård Hoksrud og regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk som ferdes langs den rasutsatte strekningen på E16 mellom Bergen og Voss krever handling.

– For at vi skal føle oss trygge må vi ha ny vei, sier småbarnsfar Roy Strand Skaga til TV 2. Han har startet Facebook-gruppen «Ny E16 Bergen - Voss umiddelbart».

Protestgruppen har nå over 50.000 medlemmer.

– Hvor er du, Erna Solberg?

Skage anklager regjeringen for å være både usynlige og trege.

– Jeg har lyst til å si til Erna Solberg: Da steiner og trær raste ned rundt hodene på folk, satt du og skålte i sjampanje på Festspillene. Siden har vi ikke sett deg. Hvor er du når folk er redde? Hvor er du for de som stemte på deg og som stoler på at du er vår statsminister, sier Skage.

Mener Vestlandet nedprioriteres

Søndag formiddag møtte han statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet til debatt på TV 2 Nyhetskanalen. Rassikring på Vestlandet blir ikke prioritert, mener Skage.

– De fleste her vest mener at om dette hadde skjedd på Østlandet, så ville veien vært sikret for flere år siden, sier Skaga og etterlyser valuta for bompengene. 

– Hordalendingene betalte i 2012 37 prosent mer i bompenger en landsgjennomsnittet. Når skal vi se noe igjen for de ekstra prosentene, spør Skaga.

– Jobber på spreng

Statssekretær Bård Hoksrud vil ikke være med på at Vestlandet blir nedprioritert.

– Vi ser at det er store behov over hele landet. Utfordringen med å få på plass tiltakene er de fysiske forholdene, men vi har et vegvesen i region vest som jobber på spreng. Det er ikke sånn at vi ikke prioriterer Vestlandet, det er bare å se på Nasjonal Transportplan, der ligger mange viktige tiltak på Vestlandet. E16 er veldig viktig og vi jobber på spreng- Det er først under denne regjeringen det er satt trykk på arbeidet med E16. Nå har også Hordalands-benken på Stortinget stort trykk på dette, sier Hoksrud. 

200 ras

Siden årtusenskiftet har det gått over 200 små og store ras på E16 mellom Bergen og Voss. Denne måneden har det gått to store ras ved Vaksdal med bare noen ukers mellomrom. Nå er befolkningen livredd og ingen har tålmodighet med politikerne lenger.

Rassikringen i området består nå av en person som sitter i båt og overvåker fjellsiden. Dersom noe rører seg i fjellsiden, blir folk på land varslet om å stenge veien. 

Både lørdag og søndag ble veien stengt fordi tykk tåke gjorde overvåkingen umulig.