TAR AV: Her har solflyet akkurat tatt av fra Nanjing's Lukou International Airport i Nanjing. FOTO: AFP / JOHANNES EISELE
TAR AV: Her har solflyet akkurat tatt av fra Nanjing's Lukou International Airport i Nanjing. FOTO: AFP / JOHANNES EISELE

Her legger han ut på monsteretappen

Det nyskapende soldrevne flyet Solar Impulse 2 gikk tidlig søndag på vingene i den kinesiske byen Nanjing for en seks dager lang reise over Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den sveitsiske flygeren André Borschberg styrte flyet ut over Stillehavet med kurs for Hawaii på den mest ambisiøse etappen av forsøket på å fly jorda rundt med sola som eneste energikilde.

Avgangen fra Nanjing er blitt forsinket mens de ventet på gunstige værforhold. Søndag så det ut til at det ville være stabilt vær over Stillehavet i flere dager framover, uten fare for tyfoner.

Flyet startet sin reise i Abu Dhabi i mars, og flytiden rundt jorda er beregnet til 25 dager, fordelt på tolv etapper. Likevel ble flyet stående i flere måneder i Myanmar og Kina mens man ventet på stabilt vær.

I løpet av de seks døgnene reisen over Stillehavet varer, vil flygeren ligge i en høyde på 28.000 fot, tilsvarende Mount Everest, med temperatursvingninger på opp til 55 grader, i et fly som mangler trykkabin og oppvarming.

Fordi han er alene, kan Borschberg aldri sove mer enn 20 minutter av gangen for å passe på autopiloten. (©NTB)