To norske rekorder sendte Cecilie (25) til VM

To av tre på VM-laget i svømming har ikke tatt kravet.

BERGEN (TV 2): Første dagen av Bergen Swim Festival medførte at den norske VM-troppen i svømming med stor sannsynlighet er klar.

Både Lavrans Solli og Cecilie Waage Johannessen har fått klarsignal fra landslagssjef Petter Løvberg om at de får reise til mesterskapet, til tross for at de ikke har vært under kravet Svømmeforbundet har satt til mesterskapet.

– Jeg har valgt å bruke muligheten jeg har til å gi to svømmere wild card til mesterskapet, så jeg har gitt dem muntlig beskjed om at de er klar for VM, sier Løvberg til TV 2.

Dermed teller den norske VM-troppen tre svømmere, inkludert allerede klare Henrik Christiansen (18). 

Flere er det ikke realistisk at skal slå følge.

To rekorder nært kravet

Johannessen fikk det endelige klarsignalet av landslagssjefen etter at hun satte to rekorder lørdag.

50 meter fri på 25,45 og spesialdistansen 200 meter fri på 1.59,42 var norske rekorder, men henholdsvis to og fem tideler fra kravet.

– Nå har jeg jobbet lenge for å komme under to minutter, så det var sykt, sykt deilig å klare det nå, smiler Johannessen.

– Også var det vel bra med en VM-billett?

– Ja, det er veldig greit at jeg nå kan fokusere på trening, istedenfor å måtte toppe formen i de ukene som kommer.

Akkurat det aspektet var viktig for landslagssjefen, både med tanke på Johannessen og Solli.

– Jeg ønsker å gi dem muligheten til å konsentrere seg om å trene og å forberede seg best mulig frem til VM. De er så nær kravet at jeg er sikker på at de har nivået inne.

Håper å ta OL-kravet enkelt

Før jul ble Lavrans Solli nummer åtte i kortbane-VM på 50 meter fri, men langbane er tøffere internasjonalt og skulle OL-svømmeren fra 2012 ta VM-kravet i år må han under sine egne norske rekorder.

Han var nær på 100 meter rygg lørdag.

54,85 var åtte hundredeler over egen norsk rekord, og 13 fra VM-kravet.

– Det har ikke vært noe mål for meg å ta VM-kravet. Jeg har vært så sikker på at jeg skulle ta det på god trening og erfaring, sier Solli, som også kommer med en lovnad i tillegg.

– Disse tidene er OK nå, men det skal være enkelt å forbedre de senere i sesongen. Det er digg at jeg allerede nå kan fokusere på det som er viktig.

A-kravet til OL i Rio neste år er enda tøffere. Det lyder på 54,36, uten at det skremmer vannet av Solli.

– Nei, når jeg er så nære på et stevne som jeg ikke har toppet til, så håper jeg at det skal gå ganske enkelt i VM.

Halvparten av hva man trodde

Tidligere i sesongen har landslagssjef Petter Løvberg hatt tro på en tropp på 6-7 svømmere. Nå ender man opp med tre, der to av dem pr. dags dato ikke har tatt kravet.

Nå stopper det på tre.

– I de fem-seks svømmerne så lå det et stafettlag for kvinner, og når to av de svømmerne er ute lenge med skade i tillegg til at en annen soleklar kandidat, Sverre Næss, også har vært ute en måned med skade, så er vi sårbare.